"Візовий скандал": у Польщі повідомили про оголошення підозри чинним і колишнім посадовцям

"Візовий скандал": у Польщі повідомили про оголошення підозри чинним і колишнім посадовцям

Польська прокуратура повідомила про оголошення підозри семи чинним і колишнім посадовцям у межах "візового скандалу", пов’язаного з наданням польських віз у посольствах країн Сходу за гроші.

Про це повідомляє RMF FM.

"Візовий скандал" розпочався із публікації розслідування про звільнення заступника міністра закордонних справ Пьотра Вавжика, який відповідав за консульські та візові питання. Вавжик розпорядився спростити візовий режим для тимчасових працівників із близько 20 країн – насамперед Близького й Далекого Сходу.

Загалом було зазначено про залучення іноземних працівників, та фактично десятки тисяч мігрантів потрапили до Європи через "міжнародні компанії з рекрутингу" – нібито саме вони стояли за схемою.

Відомо, що звільнений заступник голови МЗС Польщі в ручному режимі розсилав польським консульствам листи з іменами тих, кому потрібно було видавати візи.

Польська преса описує один із таких випадків: група індійців, видаючи себе за знімальну групу Болівуду, змогла в’їхати до Польщі, заплативши по 25-40 тисяч доларів за людину. Схема такох охопила  Гонконг, Тайвань, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію, Сінгапур, Філіппіни й Катар.

Видання виявили й інші можливі випадки корупції з боку Вавжика: він нібито блокував призначення очільників диппредставництв, щоб влаштувати свого протеже Якуба Осайду послом в Ісландії.

Національна прокуратура Польщі, що в межах розслідування "візового скандалу" семеро фігурантів отримали звинувачення, а троє з них – були тимчасово заарештовані. Деталей про фігурантів слідство не розголошує, але уточнює, що вони "не обіймали керівних посад у Міністерстві закордонних справ".

Принаймні частина інформації, що з'являється у ЗМІ, не відповідає дійсності,  ‒ заявив Польський президент Анджей Дуда, коментуючи "візовий скандал".

Нагадаємо, Ізраїль офіційно долучиться до саміту Кримської платформи

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Ситуація з мігрантами: Польща може закрити кордон з Білоруссю Ситуація з мігрантами: Польща може закрити кордон з Білоруссю
Прем'єр-міністр Польщі Моравецький запланував серію візитів до країн ЄС для обговорення з партнерами в Європі поточної геополітичної ситуації і загроз зі східного напрямку.
Loading...
Load next