Єврокомісія планує продовжити «транспортний безвіз» з Україною

Єврокомісія планує продовжити «транспортний безвіз» з Україною

Єврокомісія пропонує продовжити угоду з Україною про автомобільні перевезення до кінця 2025 року з можливістю призупинення її дії за певних обставин. Так, у разі порушення ситуації в одній із держав-членів, дію нормативів у цій країні призупинять.

Про це повідомляє пресслужба ЄС.

Пропозиції, надіслані до Ради, включають оновлення угоди з Україною для покращення її практичної реалізації та виконання, зберігаючи при цьому цілі та обсяг. Початкові угоди підписали у червні 2022 року, а потім продовжені до кінця червня 2024 року.

Вони надають українським, молдовським і європейським перевізникам двосторонні права на перевезення територіями один одного. Оскільки традиційні транспортні шляхи в регіоні перервані або закриті через загарбницьку війну Росії проти України та недоступність Чорного моря як традиційного торгового маршруту, продовження принаймні до кінця 2025 року допоможе убезпечити ланцюжки постачань.

На основі обміну інформацією з державами-членами, Україною та зацікавленими сторонами Комісія врахувала уроки, отримані під час імплементації нинішньої транспортної угоди між ЄС та Україною. Хоча обсяг угоди залишиться незмінним, Комісія пропонує оновлення, щоб полегшити її імплементацію та виконання державами-членами.

Зокрема, пропозиція передбачає:

  • зробити обов’язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належно уповноважений здійснювати міжнародні перевезення та що перевезення здійснюється відповідно до Договору;
  • зробити обов’язковим наявність спеціальних документів, які підтверджують, що операція без вантажу безпосередньо пов’язана з транзитною або двосторонньою операцією, як це вимагається Угодою;
  • посилити дотримання операторами автомобільних вантажних перевезень зобов’язань, пов’язаних з операціями, дозволеними відповідно до Угоди, боротьбою з шахрайством або підробкою документів водія та порушеннями безпеки дорожнього руху: такі порушення можуть призвести до вилучення ліцензії;
  • додати нове запобіжне застереження: у випадку, якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певній географічній зоні спостерігаються серйозні порушення, які можна віднести до Угоди, угода може бути призупинена в цій географічній зоні.

Ці заходи сприятимуть реалізації угоди без шкоди для взаємної вигоди. Угода була дуже позитивною як для ЄС, так і для України, дозволивши значно збільшити їхній експорт на ринки одна одної.

Нагадаємо, В Литві проживає понад 41 тисяча біженців з України

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Українці зможуть літати до Ісландіїї без пересадок Українці зможуть літати до Ісландіїї без пересадок
Відповідну угоду підписали міністри України та Ісландії.
Україна та Євросоюз підписали угоду про "відкрите небо" Україна та Євросоюз підписали угоду про "відкрите небо"
"Угода про вільне небо" – це довгоочікуваний документ, завдяки якому Україна інтегрується в спільний з ЄС авіапростір. Очікується, що угода про спільний авіаційний простір надасть ще більше можливостей обмінів і подорожей.
Loading...
Load next