Президент Чехії вважає за можливе членство України в НАТО за тимчасової окупації частини її території

Президент Чехії вважає за можливе членство України в НАТО за тимчасової окупації частини її території

Вступ України до НАТО не повинен залежати від того, чи контролює вона повністю всю свою територію.

Про це повідомив президент Чеської Республіки Петр Павел в інтерв’ю виданням Novinky та Pravo.

Я вважаю, що повне відновлення контролю над усією територією не є необхідною умовою (членства). Якщо дійде до розмежування, або утворення якогось адмінкордону, то тоді ми можемо сприймати цей адмінкордон як тимчасовий і прийняти Україну в НАТО в межах, які вона на той час контролюватиме, – сказав президент.

Він нагадав, що прецедент такого кроку в історії вже є – це Німеччина. Павел нагадав, що не всі західні країни сприйняли поділ Німеччини, і хоча частина країни була окупована Радянським Союзом, західну її частину прийняли в НАТО в 1955 році.

Тому я вважаю, що існує як технічне, так і юридичне рішення, щоб дозволити Україні приєднатися до НАТО так, щоб НАТО не стало стороною конфлікту з Російською Федерацією, – сказав ексгенерал Північно-атлантичного альянсу.

Він очікує, що в найближчі роки Україна зможе домовитися з Росією про мир. Це станеться тоді, коли обидві сторони зрозуміють, що війна далі продовжуватися не може. Цьому мають суттєво посприяти світові держави — США, Китай і Євросоюз.

На його думку, угода може означати, що Росія окупує частину її території на тривалий час, але демократичні держави світу не визнають таку зміну кордонів.

Якщо будуть мирні переговори, ми, швидше за все, будемо говорити про те, що Росія надовго окупує частину території України, і з точки зору демократичних країн, які стверджують, що поважають міжнародне право і Статут ООН, має статися так, що ми будемо поважати домовленості між воюючими сторонами, але не погодимося на зміну міжнародних кордонів на основі агресії, – заявив глава держави.

За його словами, демократичні країни повинні вважати окуповані Росією території лише тимчасово окупованими, коли буде відновлено суверенітет України над територією, яку вона контролює. Колишній військовий вважає, що операція ЗСУ в Курській області спрямована на те, щоб Україна отримала кращу позицію для можливих мирних переговорів.

Нагадаємо, В одному з батальйонів рф на Курщині залишилося 30% боєздатного складу - "Атеш"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Якщо Росія наважиться на повномасштабну військову операцію проти України, то будуть наслідки, — Кулеба Якщо Росія наважиться на повномасштабну військову операцію проти України, то будуть наслідки, — Кулеба
Франція та Німеччина обіцяють демотивувати Російську Федерацію від повномасштабної війни проти України.
Засідання Ради Росія-НАТО: стала відома дата проведення заходу Засідання Ради Росія-НАТО: стала відома дата проведення заходу
У МЗС Росії підтвердили, що отримали пропозицію, але заявили, що її все ще розглядають.
Loading...
Load next