Кордон України під контролем: як працюють українські прикордонники (відео)

Кордон України під контролем: як працюють українські прикордонники (відео)
Прикордонники показали, як зараз вони наглядають за державним рубежем, щоб не допустити незаконний перетин кордону нелегалами.

Допомагає у цьому їм спецмашина, яка може проїхати будь-де, обладнана сучасною системою відеонагляду, системою супутникового зв’язку та тепловізором, що дозволяє ефективно нести службу й вночі. 

"Виявляємо засвіт і вже денною, якщо в денний час доби зближуємо й оприділяємо чи то людина, чи то тварина. Потім подається команди групі авіарозвідки, які підіймають квадрокоптер й більш детально оцінюють обстановку", - розповів один із прикордонників, Богдан Сало.

Зокрема це вдалось побачити на практиці. За легендою, прикордонники виявили рух у лісосмузі зі сторони Польського кордону. Тому на місце вилетів квадрокоптер. Якщо він виявить порушників, то на місце виїжджатиме вже група оперативного реагування.

"Спостереження повітря дуже дієве, ми за 20 хвилин можемо промоніторити 10 км державного кордону. Плюс багато місцевості в тилу. В нас було одне затримання з ним, слава Богу. Більше не було порушників, але якщо б йшли, то дуже ефективно", - зазначив оператор групи повітряної розвідки, Роман Олеховець.

Порушника таки помітили з повітря й згодом вдалося успішно затримати. У цьому процесі також брав участь Лорд. Собаці 2 роки і він пройшов повний курс підготовки саме для таких операцій з розшуку та затримання порушників. Прикордонники кажуть: незважаючи на усю сучасну техніку, яку зараз використовують для охорони кордону, чотирилапі залишаються незамінними напарниками через свій нюх, швидкість та захист свого власника.  

"При виявленні порушника собака не повинен одразу вкусити людину. Він повинен сісти, може людина перестрашилася, хоче сама здатися і не проявляє агресії. Якщо це було якесь, то укриття собаку усаджую, ходжу оглядаю укриття. А якщо порушник хоче наприклад напасти на мене, то собака спрацьовує без команди", - розповів кінолог Віталій Василенко.

 За останні 5 місяців на українсько-польському кордоні затримали загалом 10 осіб, які намагалися нелегально потрапити до нашої країни. До слова, наразі поблизу державного рубежу розташовані 6 таких пересувних тепловізійних комплексів. Вартість одного складає орієнтовно 10 мільйонів гривень.

 

Читайте також
У Білорусі повідомили про обстріл з території України (фото) У Білорусі повідомили про обстріл з території України (фото)
Білоруські прикордонники знайшли обстріляний стовп ще 11 вересня. Вони зазначили, що у стовп стріляли з мисливської рушниці.
Розстріляний знак на кордоні з Білоруссю: українські прикордонники першими виявили пошкодження (фото) Розстріляний знак на кордоні з Білоруссю: українські прикордонники першими виявили пошкодження (фото)
Невідомі пошкодили прикордонний знак Білорусі з боку України, обстрілявши його із рушниці. Наразі пошук причетних до інциденту осіб продовжується.
На Сумщині прикордонники зводять нове загородження від Росії (відео) На Сумщині прикордонники зводять нове загородження від Росії (відео)
На Сумщині на кордоні з Росією, в першу чергу, будують протитранспортні загородження. Держприкордонслужба продовжує системну роботу з посилення інженерного облаштування.
Loading...
Load next