В Україні відреставрують 109 об’єктів культурної спадщини

В Україні відреставрують 109 об’єктів культурної спадщини
Мінкульт визначив перелік пам’яток культурної спадщини, які планують відреставрувати в рамках проєкту "Велика Реставрація". Рейтинг складається зі 109 об’єктів, серед яких: фортеці, замки, церкви, палацово-паркові комплекси та інші пам’ятки культурної спадщини України.

Їх перелік сформований з урахуванням рейтингу та із зазначенням набраних балів, які виставляла експертна рада відомства, повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

До першої п'ятірки рейтингу з реставрації увійшли проєкти таких об'єктів: 

  • Семінарська церква Резиденції Буковинського Митрополита (Чернівецька область); 
  • Онуфріївська вежа Києво-Печерської Лаври (Київ); 
  • Замковий комплекс в Олеську (Львівська область); 
  • Троїцька надбрамна церква (Київ); 
  • Замковий комплекс в Підгірцях (Львівська область). 

"Суть "Великої реставрації" полягає не тільки в тому, що треба зберегти об’єкти культури й історичної спадщини, а й у тому, що в них треба вдихнути нове життя, зробити їх самодостатніми — щоб вони могли заробляти кошти. Тому що більшість цих об’єктів — це туристичні атракції, там можуть бути нові експозиції, туди можуть приходити люди", - сказав раніше очільник Мінкульту Олександр Ткаченко в інтерв’ю виданню "Україна молода".  

Більшість пам’яток культурної спадщини по всій Україні й справді знаходяться не в найкращому стані. Ще у 2020 році Олександр Ткаченко заявляв, що упродовж багатьох років кошти на реставраційні роботи та відновлення об’єктів культури не виділялися, тому програма "Велика реставрація" є необхідною.  

Відомо, що на проєкт планується витратити 2 мільярди гривень з держбюджету. В першу чергу в програму будуть включені державні об'єкти з готовою документацією і доступною інфраструктурою. Проте, в програму планують включити також і об’єкти комунальної власності. 

Міністерство культури та інформаційної політики, також повідомляє, що відбір нових заявок до участі у "Великій Реставрації" експертною радою буде продовжуватись. 

“Цей проєкт наочний приклад розуміння ваги культури і поступової зміни усвідомлення та ставлення до культури на рівні держави. Обрані об’єкти – лише початок, адже із запуском процесу реставрації – його вже не спинити, що доводить досвід європейських країн", – йдеться у дописі Ткаченка у Facebook. 

Зазначимо, що проєкт "Велика Реставрація" – це в першу чергу, великий крок по дорозі, до порятунку і збереження нашої культурної спадщини, та етнічного коду українців.  

Читайте також
У Мінкульті не мають сумнівів, що Євробачення має відбутися в Україні У Мінкульті не мають сумнівів, що Євробачення має відбутися в Україні
Сьогодні переговори з Європейською мовною спілкою.
Відома основна версія виникнення пожежі у костелі Святого Миколая (відео) Відома основна версія виникнення пожежі у костелі Святого Миколая (відео)
Вчора у Києві сталася пожежа у костелі Святого Миколая, пожежа почалася між першим та другим поверхом будівлі. Міністр внутрішніх справ назвав основну версію займання будівлі.
Львів зайняв друге місце у рейтингу найкращих міст України для життя Львів зайняв друге місце у рейтингу найкращих міст України для життя
Журналісти вебсайту DOU провели власне дослідження, зокрема зібрали та об’єднали дані з різних джерел, так і опитали ІТ-спеціалістів щодо комфортного життя у містах України.
Loading...
Load next