В Україні невдовзі розсекретять матеріали щодо розслідування Іловайського котла

В Україні невдовзі розсекретять матеріали щодо розслідування Іловайського котла
Під час розслідування допитано понад 900 потерпілих і свідків, вилучено, оглянуто та досліджено понад 1600 бойових документів. Обсяг матеріалів кримінального провадження – понад 300 томів, з яких понад 70 із грифом обмеженого доступ.

Невдовзі в Україні у публічному доступі з'являться матеріали слідства про одну з найбільших трагедій російсько-української війни - Іловайський котел. Так, на сайті Офісу генерального прокурора з’явиться розділ, де опублікують розсекречені матеріали, які запустять у спеціальну рубрику, повідомили у відомстві.

Рубрика буде міститиме розділи: "Хронологія подій", "Підрозділи Збройних Сил України", "Підрозділи Збройних Сил РФ, що вторглись в Україну", "Динаміка зміни оперативної обстановки", "Результати розслідування", "Повідомлено про підозру", "Наслідки російського віроломства", "Докази агресії РФ проти України", "Жорстке поводження з полоненими", "Міжнародний кримінальний суд", "Розсекречені матеріали", "Звернення до свідків і потерпілих", "Контактна інформація".

Сама процедура розсекречення не входить до компетенції Офісу Генерального прокурора. Порядок проведення розсекречення матеріалів визначено чинним законодавством. Ми цю процедуру ініціювали. По мірі розсекречення інформації ми наповнюватимемо розділи рубрики. Крім того, ми хочемо, щоб судовий процес по цим справам відбувався відкрито. А гриф секретності унеможливлює повністю відкритий процес, - повідомив начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Рудь.

Зокрема, на сайті будуть опубліковані списки російських військових, яким заочно вручені підозри у скоєнні цих злочинів. У списку міністр оборони Росії Сергій Шойгу, кілька генералів збройних сил Російської Федерації. У майбутньому рубрику також обіцяють наповнювати матеріалами, які зараз мають гриф "Таємно".

Зазначимо, що наразі у справі про смерть військових під Іловайськом до кримінальної відповідальності притягнули чотирьох генералів Збройних сил РФ: Миколу Богдановського, Андрія Картаполова, Сергія Істракова та Михайла Мізінцева. Всі вони оголошен в розшук.

Нагадаємо, що у серпні 2014 року українські військові опинилися в кільці противника поблизу Іловайська. Путін запропонував їм вийти без зброї так званими "зеленими коридорами", однак російські бойовики напали на українських захисників.

Це призвело до загибелі 366 українських військових, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон, 24 - зникли безвісти.

Читайте також
Зеленський надав звання Героя України двом добровольцям, які загинули у 2014 році (фото) Зеленський надав звання Героя України двом добровольцям, які загинули у 2014 році (фото)
Сьогодні, 29 серпня в Україні відбуваються урочистості з нагоди Дня пам'яті полеглих захисників.
В Україні розсекретять матеріали щодо справи про Іловайську трагедію В Україні розсекретять матеріали щодо справи про Іловайську трагедію
У серпні 2014 року українські військові опинилися в кільці противника поблизу Іловайська. Путін запропонував їм вийти без зброї так званими "зеленими коридорами", однак російські бойовики напали на українських захисників.
"Припинити агресію проти України": США закликали Росію забратися з Донбасу "Припинити агресію проти України": США закликали Росію забратися з Донбасу
Росія повинна повністю виконати свої мінські зобов’язання - вивести свою зброю та очолювані неї сили, підтримати розформування збройних угрупувань, що діють на Сході України, та повернути Україні контроль над міжнародно визнаним кордоном України.
Loading...
Load next