Знущання заради краси: як відбувається тестування косметики на тваринах (відео)

Знущання заради краси: як відбувається тестування косметики на тваринах (відео)
Щорічно майже 100 мільйонів тварин потерпають внаслідок тестувань. Велика частина – 65% – помирає при перевірці лікарських засобів, 26% тварин гинуть під час наукових досліджень, 8% – при тестуванні косметики, 1% – у дослідах майбутніх біологів, медиків і ветеринарних лікарів.

Тогорічне дослідження від PETA свідчить, що щорічно майже 100 мільйонів тварин потерпають внаслідок тестування косметики, ліків і продуктів харчування, а також медико-біологічних дослідів у навчальних закладах – і це тільки в США.

Сайт Національної спільноти проти вівісекції повідомляє, що щорічно під час дослідів гине близько 150 мільйонів тварин. Проте, експерти переконують, що ця цифра є значно заниженою, оскільки 93% тварин не враховується, бо не є ссавцями.

Проте, скільки тварин злучають у тестуванні ми можемо тільки здогадуватися. Багато країн, де проводять такі досліди, навіть не ведуть цьому облік. А якщо досліди проводять комерційні організації, то вони можуть навіть не звітуватися. Також неможливо підрахувати тварин, які гинуть ще до початку експериментів.

Як почалися випробовування на тваринах 

Тварин використовували під час всієї історії біомедичних досліджень. У IV столітті до нашої ери давньогрецькі вчені Арістотель та Ерасістрат проводили тестування на живих тваринах, аби поглибити розуміння анатомії, фізіології, патології та фармакології.

Та новатором у цій галузі вважають арабського лікаря з Іспанії Ібна Зухра, який мав псевдонім Авензоар. Тож на початку XXI століття він першим почав випробовувати на тваринах ліки, різні методи хірургічних процедур перед застосуванням на людях. Хоча його спроби були не надто вдалими, оскільки більшість піддослідних помирала.

Такий метод у медицині та фармакології певний час був просто необхідним, навіть попри його жорстокість. До прикладу, у 1937 році в США створили препарат "Еліксир сульфаніламід". Виявилося, що один із компонентів медикаменту був отруйним, але фармацевт компанії про це не знав. Це призвело до масового отруєння, тоді померло понад сто осіб.   

Цей інцидент набув широкого розголосу та призвів до прийняття Федерального закону про харчові продукти, ліки й косметичні засоби 1938 року, який вимагає проведення випробувань на безпеку для ліків, харчових продуктів, косметики та побутової хімії на тваринах, перш ніж їх почнуть продавати.

Найпопулярніші методи тестування

Для випробування косметики на тваринах використовують декілька методів. Всі вони є небезпечними для життя піддослідних. У більшості випадків тварини гинуть. Вони зазнають жахливих мук, оскільки знеболювального їм не дають, а самі досліди можуть тривати декілька днів.

Методи тестування:

  • Тест Драйза — тест на токсичність. Він полягає в тому, що хімічні речовини втираються в поголену шкіру або їх капають в очі тваринам без знеболення. Переважно тест проводиться на кроликах-альбіносах, але використовуються й інші види, наприклад, собаки.
  • LD50 – "смертельна доза". Тварин шпигують великою кількість хімікатів, щоб щоби визначити дозу, яка спричиняє смерть.
  • Тестування парфумерної та аерозольної продукції — тваринок розміщують у скляні барокамери, які наповнюють парами речовини. Так токсичні речовини обпалюють їхні легені.
  • Тести на виявлення подразнення — у піддослідних знімають ділянку шкіри та втирають тестовану речовину. Зазначимо, що під час таких дослідів тваринам не дають знеболювальних.

У нашому побуті є безліч предметів, які тестують на тваринах. Шампунь, мило, дезодорант, крем, туалетний папір – базові речі, які певно, що є в кожного. Всі вони випробовуються на тваринах, якщо не є cruelty-free.

Переважно піддослідних тварин вирощують, купують, а деколи і відловлюють. Експериментам піддаються не лише одні кролики, а собаки, коти, примати, морські свинки і дикі тварини.

Країни, де заборонили тестування

Англія стала першою у світі країною, яка заборонила досліди на тваринах заради перевірки безпеки косметики.

Тестування косметики на тваринах заборонене в ЄС, Індії, Новій Зеландії, Австралії, Південній Кореї, Норвегії та Ізраїлі. Зазначимо, що в  ЄС заборонено навіть ввозити косметику, яку тестували на тваринах.Канада у 2015 році представила законопроєкт, який передбачає заборону на тестування косметики на тваринах, виготовленої на території країни, а також продаж косметичної продукції, яка була протестована на тваринах деінде.

В української законодавстві можемо помітити позитивні зрушення. На засіданні від 20 січня 2-21 року Кабінет міністрів України прийняв технічний регламент, яким забороняється тестування косметичних препаратів на тваринах. Постанова набере сили та вступить у дію через 1,5 роки.

Відповідно, вітчизняні та закордонні компанії, що виготовляють відповідну продукцію на території нашої країни вже з літа наступного року не зможуть проводити тести своїх продуктів на тваринах. В уряді пояснюю, що за відповідний термін компанії зможуть знайти альтернативи для виготовлення своєї продукції.

Альтернативні методи тестування

У країнах Євросоюзу діє заборона на тести на тваринах. Тож там давно використовують альтернативні методи

До найбільш поширених методів, які вже активно використовують виробники, можна віднести:

  • тести in vitro — метод, при якому дослідження відбувається з біологічними матеріалами в контрольованому середовищі поза живим організмом — всередині пробірки;
  •  Метод in silico — дослідження за допомогою математичних моделей та комп'ютерної симуляції;
  • QSAR-моделювання — спосіб побудови моделей, що дозволяють за структурами хімічних сполук передбачати їх різноманітні властивості та прогнозувати вплив на живі тканини. Найчастіше використовується для дослідження впливу на розвиток та репродуктивну функцію;
  • SynDaver — анатомічна модель, що імітує механічні та фізичні властивості живої тканини. Створений з води, солей та волокон, він має значні переваги над фактичним трупним матеріалом та при належному догляді може бути використаний впродовж багатьох років.

Відомі бренди, які тестують продукцію на тваринах:

  • Benefit
  • Clinique
  • Estee Lauder
  • Makeup Forever
  • Maybelline
  • OPI
  • Victoria’s Secret

Як обрати етичну косметику?

Для того, щоб визначити чи тестується косметика на тваринах є декілька способів. Перший — на пакуванні продукції може бути відповідний сертифікований логотип, де зображений кролик. Усього таких логотипів три: Leaping Bunny, PETA (Beauty Without Bunnies) та Choose Cruelty Free. Проте, не все так легко, цей спосіб має свої нюанси. До прикладу, щоб надрукувати на пакуванні логотип, бренд має заплатити відповідну суму, а деякі локальні виробники просто можуть не мати на це грошей. Тобто у них може бути сертифікація, але знайти цю інформацію можна в написах маленьким шрифтом на пакуванні.

Вище вже зазначали, що в ЄС заборонено тестувати різні засоби на тваринах. Тому, коли побачите "виготовлено в ЄС", то скоріше за все це етична косметика.

Інший спосіб — перевірити інформацію в інтернеті. Є декілька ресурсів, які збирають інформацію про тестування косметики відомих брендів:

Leaping Bunny

Cruelty-Free International

Choose Cruelty Free

PETA’S Beauty Without Bunnies

Також можна написати листа бренду та напряму записати про продукцію, а саме – чи випробовують її на тваринах. Певно, що цей спосіб буде найбільш затратним, оскільки навряд чи компанія миттєво відповість.

"Це жорстоко та не гуманно"

Керівник ЛКП "Лев" Андрій Пінчук наголошує на тому, що випробовування косметики на тваринах варто припинити, оскільки це жорстоко та не гуманно. Тим більше знаходяться нові альтернативи для тестування косметичних засобів.

Скажімо так,  я не прихильник косметики, тим більше коли для її тестування використовують тварин. Це жорстоко, не правильно та не гуманно. Якщо тварина страждає, то в будь-якому випадку це потрібно заборонити, - сказав Пінчук. 

Проте, Керівник ЛКП "Лев" стверджує, що у медицині без тестування над тваринами просто не обійтися, якби прикро це не звучало. За його словами, це є необхідністю.

Якщо ми говоримо про використання тварин в медицині чи ветеринарії, то тут вже це питання для мене є спірним. Деякі захворювання без біопроби не можна диференціювати та поставити правильно діагноз. Це все досить не однозначно. Так, звісно, що шкода тварин, але без їхнього використання ми не зможемо рухатися в напрямку фармацевтики та і взагалі, в мікробіології та вірусології. Тут я скажу, що це є необхідністю. Ми не можемо робити ці всі досліди на людях, людство є в пріоритеті, - додав ветеринар.  

Цьогоріч у мережі у мережі з’явився короткометражний фільм "Врятуй Ральфа", який здійняв чимало галасу.

Кролик Ральф – головний герой відео. У ньому він розповідає про те, що його батьки й рідні померли, коли над ними проводили тестування.“Я тестувальник. Мій батько був тестувальником. Моя мама, брати, сестри, діти — всі були тестувальниками. І вони померли, виконуючи свою роботу. Але це нормально. Для цього ж ми й були народжені.  Це ж робить нас, кроликів, щасливими, — розповідає Ральф у ролику.

Головна мета відповідного відео – привернути увагу до проблеми знущання над лабораторними тваринами.

Зазначимо, що завдяки підвищеним вимогам до діяльності брендів і технологічним інноваціям, пов'язаним з відмовою від тестування продуктів на тваринах, а також залучення активістів та журналістів до цієї проблематики, індустрія краси стає більш гуманною.

Сьогодні в Україні досить легко знайти косметичні засоби, що не тестуються на тваринах. Продукцію з маркуванням кролика можна знайти в усіх масштабних супермаркетах. Але іншу роль вже відіграє попит з боку споживачів на таку продукцію. Певно, що не кожен замислюється над тим, як саме ці косметичні засоби потрапляють до нас, і завдяки кому вдається з’ясувати, що вони не завдадуть шкоди.

Читайте також
Хутрові ферми в Україні: виробництва "вбивають" екологію та забирають життя тисяч тварин (відео) Хутрові ферми в Україні: виробництва "вбивають" екологію та забирають життя тисяч тварин (відео)
Виробництво хутрових виробів та купівля одягу із натурального хутра вимірюється не у гривнях чи євро, а у життях невинних тварин. Так, кількість тварин, яка потрібна для виготовлення однієї шуби залежно від виду в середньому становить - 250 білок і шиншил, 90 соболів, 20 рисей чи 45 вбитих норок.
У Києві та інших містах відбувся марш за права тварин (відео) У Києві та інших містах відбувся марш за права тварин (відео)
Кілька тисяч учасників ходи зібралися у парку Шевченка та пройшли ходою до Верховної Ради. Черговим маршем вони намагаються привернути увагу суспільства до проблем захисту тварин.
ЗНО в умовах карантину: учні українських шкіл вже отримали запрошення на тестування ЗНО в умовах карантину: учні українських шкіл вже отримали запрошення на тестування
На інформаційних сторінках 389 683 тисяч українських школярів вже розміщено запрошення-перепустки на зовнішнє незалежне оцінювання, яке є необхідним для вступу у вищі навчальні заклади.
Loading...
Load next