Вибухи на складах у Калинівці: Венедіктова заявила, що причиною пожежі стала диверсія (відео)

Вибухи на складах у Калинівці: Венедіктова заявила, що причиною пожежі стала диверсія (відео)
Слідство має низку доказів та висновків експертиз, які підтверджують версію диверсії - на територію проникла стороння особа, яка заклала на складах вибуховий пристрій. В результаті цього у повітря "злетіло" понад 32 тисячі тонни снарядів.

Ввечері 26 вересня 2017 року в районі села Калинівка, що на Вінниччині трапилась пожежа на складах боєприпасів, що призвело до детонації снарядів. Причиною пожежі та вибухів на 48-му арсеналі стала диверсія. Версія про те, що стороння особа проникла на територію частини та встановила вибухівку, підтверджується багатьма доказами, повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема, диверсія підтверджується здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів.

З урахуванням особливого періоду в державі та ведення бойових дій на тимчасово окупованих територіях України, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями "ДНР" та "ЛНР", - наголосила Венедіктова.

Також прокуратура не заперечує можливого зв'язку між вибухом в Україні та атакою на військові склади у Чехії, в яких Прага звинуватила російських диверсантів: "Наразі очікується відповідь від компетентних органів Чехії вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце в жовтні та грудні 2014 року в населеному пункті Врбетице".

Окрім цього зараз також триває розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів, які трапились упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів - у Сватовому, Балаклії та Ічні.

Серед слідчих версій в усіх цих провадженнях, крім основних - вчинення диверсій та терористичного акту, послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори, - додала Венедіктова.

Відомо, що пожежа призвела до знищення боєприпасів на суму понад 5,9 млрд гривень. Слідство у справі наразі не завершене. Так, вже декілька військовослужбовців у зв’язку із вибухами на арсеналах притягнули до відповідальності. Водночас правоохоронці підозрюють цих осіб не у причетності до причин пожежі, а у службовій недбалості та бездіяльності, що призвели до важких наслідків пожеж на складах.

Нагадаємо, що на 48-у арсеналі ЗСУ поблизу Калинівки зберігалося до 180 тисяч тонн боєприпасів, зокрема ракети до "Градів", "Смерчів" і "Точок-У", а також танкові снаряди. За приблизними підрахунками, близько 32 тис. тонн з них втрачено через пожежу. На щастя, внаслідок вибухів ніхто не постраждав, лише декілька осіб отримали незначні травми.

Відео BBC Ukraine.

Читайте також
"Важкий час випробувань": Зеленський та Кулеба висловили співчуття Туреччині у зв’язку з смертельними повенями (фото) "Важкий час випробувань": Зеленський та Кулеба висловили співчуття Туреччині у зв’язку з смертельними повенями (фото)
Спершу Туреччина страждала від масштабних пожеж, а тепер від нищівних повеней, які забирають людські життя. У країні й досі вирує негода, яка забрала життя десятків людей й з кожною годиною їхнє число лише збільшується.
Пожежу у костелі Святого Миколая в Києві буде розслідувати поліція – Ткаченко (відео) Пожежу у костелі Святого Миколая в Києві буде розслідувати поліція – Ткаченко (відео)
Костел Святого Миколая у Києві — один з двох римсько-католицьких у місті, побудованих до 1917 року. Він розташований у центрі столиці на Великій Васильківській вулиці.
Україна відправила два літаки в Туреччину для ліквідації лісових пожеж (відео) Україна відправила два літаки в Туреччину для ліквідації лісових пожеж (відео)
Внаслідок лісових пожеж у Туреччині загинуло чотири особи та ще 183 особи постраждало.
Loading...
Load next