ФОПам можуть відтермінувати штрафи за відсутність касових апаратів (відео)

ФОПам можуть відтермінувати штрафи за відсутність касових апаратів (відео)
ФОПи 2-4 груп повинні мати касові апарати.

Після численних страйків власники малого бізнесу активно та масово ринули купувати та реєструвати касові апарати. Касовий апарат практично у кожному магазині чи закладі. З 1 січня 2022-го року набув чинності закон, який зобов’язує ФОПів 2-4 груп встановити РРО, себто реєстратори розрахункових операцій. При цьому влада роздумує над відтермінуванням штрафів до 1 лютого за невиконання нових норм. 

На сьогоднішній день ми маємо ми вже маємо майже 7 тис РРО зареєстровано. І на території області діє понад 15 тис РРО.

Перевірки і штрафні санкції це останнє, що буде застосовуватися податковим органом. На сьогоднішній день ми працюємо в тому напрямку, щоби по-можливості роз’яснити і по-можливості підприємці встигли зареєструвати РРО, - повідомляє Андрій Вегера, начальник відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Львівській області.

При цьому, запевняють податківці, на період карантину штрафи відтерміновуються. Та все ж закликають власників малого бізнесу поквапитись і зареєструвати касові апарати до 1 лютого. 

На сьогоднішній день РРО вводяться для того, щоб в першу чергу захистити споживача. Споживач отримуючи товар чи послугу отримує розрахунковий документ встановленої форми. І у разі отримання неякісних послуг чи товарів він має право на захист, а розрахунковий документ буде додатковим доказом, -  розказує начальник відділу фактичних перевірок ГУ ДПС у Львівській області.

У податковій службі запевняють: процедура реєстрація касового апарату не така складна. Спочатку потрібно зареєструвати ФОПа та отримати електронний підпис. 

Наступним кроком це подача повідомлення за формою 20-ОПП. Це повідомлення про об'єкти оподаткування.  Це об'єкти оподаткування як може бути як склад, як магазин, як кіоск. В цьому повідомленні він може зазначати всі свої об’єкти оподаткування.

Далі подача заяви за формою 1 РРО. Платник бере дані зі своїх облікових та реєстраційних даних. Копією їх акуратно і також передає її в електронному варіанті у податкову через свій електронний кабінет, - Андрій Степований, начальник відділу обліку об'єктів оподаткування, ведення реєстрів та реєстрації за окремими видами податків ГУ ДПС у Львівській області.

А далі уже запуск самої програми. На додачу, замість повноцінного РРО можна використовувати необхідну програму просто встановивши її на смартфон. 

Працює на системі віндовс або андроїд, закачує цю програмку, зайшовши на наш сайт ДПС України, скачує  собі програмне забезпечення безкоштовно ця програма і працює собі. Закодовує товари і працює собі з програмним РРО, - Андрій Степований.

До слова, зміни не торкнуться хіба що ФОПів першої групи, які не мають найманих працівників, а оборот за рік складає до 1 млн. 

В асоціації підприємців кажуть: вони не категоричного проти такого впровадження. От тільки вважають, що це питання дещо не на часі. Адже часи для усіх далеко не прості.

Всі наші підприємці дрібні і середні постраждали від карантину насамперед. Наша країна знаходиться в стані війни. Насправді зробити так, щоб податки надходили в бюджет держави - це правильно. Але чи вчасно цей застосувати цей закон зараз? І чи це скажемо, можливо було зробити поступово, по галузям. Ми абсолютно не проти легалізації всіх доходів підприємців, - каже Ростислав Пшемінський, голова Національної асоціації підприємців України.

Підприємці нарікають, додає чоловік, касові апарати знайти не так легко, а програма працює некоректно.

В групах підприємців з якими я спілкуюся, на які я підписаний постійно відбувається нарікання на те, що програма не діє, немає зв’язку з податковою, відсутність касових апаратів, приблизно, на 2-3 місяці для того, щоб забезпечити хоча б якусь їхню кількість. І знову ж таки це дає якусь можливість для корупційних дій, -  пояснює Ростислав Пшемінський.

Та все ж закон уже набув чинності. Ним передбачено штраф у розмірі 100% від суми чека за першу непроведену через касовий апарат операцію.  Тоді як за другу і наступні штрафуватимуть на 150% від суми чека.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки
З 16 квітня в Україні набули чинності закони щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки. Окрім цього зросли штрафи за хибний виклик рятувальників, поліції і швидкої допомоги.
Підприємці заблокували проїжджу частину на вулиці Грушевського біля Верховної Ради Підприємці заблокували проїжджу частину на вулиці Грушевського біля Верховної Ради
Між вулицями Липською та Шовковичною перебувають понад тисячу людей із символікою руху "SaveФОП" та запаленими фаєрами.
Зоозахисний закон набув чинності (відео) Зоозахисний закон набув чинності (відео)
Від насилля та знущань домашніх тварини тепер захистить закон.
Loading...
Load next