Місячник добровільної здачі зброї: що це і навіщо потрібно

Місячник добровільної здачі зброї: що це і навіщо потрібно
Незареєстрована зброя – це не тільки порушення закону, а й причина нещасних випадків, які, на жаль, почастішали і трапляються, як з дорослими громадянами, так і з неповнолітніми.

З 2014-го року Україна у стані війни. Минуло багато часу, за який серед наших громадян з'явилось багато людей, що мають зброю. Хтось повернувся з АТО з «трофеєм», хтось у цілях безпеки має рушницю на стіні, ту, що один раз на рік стріляє, а хтось цілий підпільний арсенал привласнив. Усе це може призвести до фатальних наслідків.

Місячника добровільної здачі зброї

З метою убезпечення населення, в Україні багато років поспіль восени та навесні Міністерство внутрішніх справ (МВС) ініціює проведення в Україні місячника добровільної здачі зброї. Громадяни, які добровільно звертаються до поліції звільняються від кримінальної відповідальності.

Впродовж цього місячника можна здати:

  • зброю;
  •  боєприпаси;
  •  вибухові пристрої;
  •  спеціальні засоби тощо.

Також у цей період можна зареєструвати здану зброю, якщо вона не була втрачена, викрадена або не була знаряддям скоєння злочину. 

Фото: Національна поліція

Варто наголосити, що якщо людина під час місячника добровільно здала до Національної поліції України:

  • мисливську;
  • вогнепальну;
  •  холодну;
  •  газову зброю.

То надалі, після оформлення відповідних документів, має можливість зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах.

Акція "замилювання очей"?

Проте, дослідивши мережу, є багато невдоволення такими місячниками. Пишуть, що це «традиційна акція з традиційними цифрами», щоб задовольнити керівництво. Або ж нарікають, що замилюють очі людям відносно високими показниками успішності даної процедури.

Фото: Національна поліція

Можливо організатори акції сподіваються, що ті, хто незаконно придбав зброю, захоче законно її здати без шкоди для себе. Проте зараз люди у мережі пишуть про те, що не час здавати, час роздавати зброю. Але ситуація сьогодні, не змінює факту, що нелегальна зброя все ж таки несе небезпеку.

Що у Законі?

Ще влітку 2015 року була петиція з проханням затвердити право громадян України на захист, яку за перші чотири дні підтримали понад 36 тисяч українців. В ній містилася вимога до тодішнього президента змінити статтю 27 Конституції України і доповнити її нормою, яка б дозволяла кожному громадянину країни вільно володіти вогнепальною зброєю. До петиції дослухались, розглянули і на її основі розробили законопроєкт, але далі нічого не сталося.

4 березня 2021 року парламент провалив законопроєкти №4335 і №4335-1 про обіг зброї в Україні.

У березні-квітні 2022 року в Україні запрацює Єдиний електронний реєстр зброї та її власників. Громадяни України зможуть без проблем отримати або продовжити дозвіл на володіння зброєю.

Фото: з відкритих джерел


Електронний реєстр має синхронізувати процеси отримання дозволів на володіння зброєю онлайн, забезпечити та відстежувати весь життєвий цикл зброї, а також спростити процедуру продовження дозволів на зброю онлайн. Згодом у МВС планують поступово перейти до електронного дозволу на зброю.

Нагадаємо, що як правильно поводитися зі зброєю: для львів'ян проведуть військові вишколи зі стрільби (фото, відео). Спочатку військові навчання проведуть для працівників міськради, пізніше – для школярів.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
В МВС розповіли, коли українці зможуть вже вільно купувати пістолети В МВС розповіли, коли українці зможуть вже вільно купувати пістолети
23 лютого Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про право на цивільну вогнепальну зброю.
Набув чинності закон, що дозволяє цивільним застосовувати зброю проти окупантів (відео) Набув чинності закон, що дозволяє цивільним застосовувати зброю проти окупантів (відео)
Відтепер цивільні громадяни мають право захищати Україну зі зброєю.
Loading...
Load next