Як діяти у разі, якщо ви опинилися під завалами будинку. Поради від Центру громадського здоров'я

Як діяти у разі, якщо ви опинилися під завалами будинку. Поради від Центру громадського здоров'я
Перше, що потрібно зробити, - припинити панікувати. Як тільки до ДСНС надходить сигнал про обвал будівлі, рятувальники відразу виїздять на місці події. Навіть в умовах воєнного стану!

Опинившись під завалами, покличте на допомогу. Якщо хтось відгукнувся на ваш голос, повідомте, де ви перебуваєте та в якому ви стані. Дочекайтеся, доки рятувальники вас звільнять. Про це нагадують у Центрі громадського здоров'я в Україні.

Якщо ніхто вас не чує, спробуйте вивільнити кінцівки. По можливості визначте, які предмети на вас упали. Якщо вони – підйомні, починайте обережно розбирати завал. Увага! Намагайтеся не зачепити той предмет, на якому тримається решта.

Якщо не можете визначити, чим вас завалило або ж ці предмети – надто важкі, продовжуйте кликати на допомогу. Не отримали відповіді – пробуйте з більшими силами розібрати завал. Коли вдасться звільнитися, огляньте себе та (при потребі) надайте першу допомогу – зупиніть кровотечу та/або зафіксуйте зламану кінцівку.

Що робити, якщо вам не вдається вибратися зі зруйнованої будівлі?

Повідомте, що ви – у небезпеці. Для цього спробуйте дотягтися до мобільного телефону. Постукайте по трубах чи батареях опалення і голосно покличте на допомогу. Вона обов’язково прибуде, але оскільки зараз рання весна, подбайте про те, щоб уникнути переохолодження. Постеліть щось на підлогу, ляжте на бік, підклавши під себе руки та підтягніть коліна до грудей.

 

Попри поширену думку, у разі повітряної небезпеки ховатися у ванні небажано. Від ударної хвилі може відколотися та відлетіти плитка. Також є ризик отримати опік, якщо будуть пошкоджені труби з гарячою водою.  

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Прихильник Путіна Моргенштерн боїться їхати в Україну й скасовує свої концерти Прихильник Путіна Моргенштерн боїться їхати в Україну й скасовує свої концерти
Російський реп-виконавець Моргенштерн у прямому ефірі в мережі Instagram заявив про скасування українського туру, через незрозумілу ситуацію в Україні. Зокрема було заплановано три концерти – у Києві, Запоріжжі та Харкові.
Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя
Нещодавно український відеоблогер-мільйонник Іван Рудський, більш відомий під псевдонімом "Івангай", дав інтерв'ю відомому російському журналісту Юрію Дудю. Однак, він вирізав важливий меседж, де блогер розповідав про Україну і своє ставлення до російсько-української війни.
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Loading...
Load next