ООН вийшла зі звітом про поводження з військовополоненими

ООН вийшла зі звітом про поводження з військовополоненими

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) вийшло зі звітом, де представники ООН заявили про практики катувань військовополонених і жорстокого поводження з українськими військовополоненими з боку росії та порушення, скоєні представниками України щодо військовополонених упродовж більш ніж восьми місяців російського збройного нападу на Україну та загострення бойових дій.

Як вказано, УВКПЛ через свою моніторингову місію ООН з прав людини в Україні документує поводження з військовополоненими та умови їхнього інтернування, збираючи інформацію шляхом опитування військовополонених, а також свідків та родичів військовослужбовців. Наразі УВКПЛ опитало 159 військовополонених (139 чоловіків та 20 жінок), які утримувались російською федерацією (включно з пов’язаними з нею озброєними групами), і 175 військовополонених (усі чоловіки), які перебували в полоні України.

УВКПЛ виявило практики катувань і жорстокого поводження з українськими військовополоненими, яких тримала у полоні російська федерація (а також пов’язані з нею озброєні групи), особливо під час інтернування. УВКПЛ також задокументувало порушення, скоєні представниками України щодо військовополонених, які мали форми жорстокого поводження на початкових етапах перебування у полоні та евакуації, та поодинокі випадки катувань і жорстокого поводження упродовж періоду інтернування, - йдеться у заяві, оприлюдненій представництвом ООН в Україні.

Як повідомляється, ця заява не зачіпає порушення, задокументовані із відкритих джерел, наприклад, відеозаписів, які зображують катування чи вбивства військовополонених і осіб, які припинили участь у воєнних діях (hors de combat). Ця інформація вже була включена до доповідей УВКПЛ про права людини, які є у відкритому доступі. Висновки УВКПЛ у цій заяві базуються на інформації, зібраній переважно під час проведення конфіденційних інтерв’ю з особами, які перебували чи продовжують перебувати в полоні, а також інформації від інших першоджерел, і відповідають методології УВКПЛ та стандарту доведення «розумні підстави вважати».

За повідомленням, уряд України надав УВКПЛ конфіденційний доступ до військовополонених у місцях інтернування.

Однак, УВКПЛ не мало конфіденційного доступу до військовополонених, інтернованих російською федерацією (а також пов’язаними з нею озброєними групами), незважаючи на наші численні запити. Одного разу УВКПЛ мало можливість зустрітись із групою українських військовополонених, інтернованих у слідчому ізоляторі в Луганську. Місії не була надана можливість конфіденційного спілкування з ними. Місія побачила тринадцять військовополонених і переконалась, що вони живі, - сказано у заяві.

Також у заяві зауважили умови утримання військовополонених, що не відповідають правилам. 

Більшість військовополонених, які утримуються обома сторонами, перебувають у слідчих ізоляторах і виправних колоніях, що порушує міжнародне гуманітарне право (МГП), яке передбачає, що військовополонені не повинні триматись в приміщеннях камерного типу і мають розміщуватись в умовах настільки ж сприятливих, якими є умови розквартирування військ держави, що тримає у полоні. Уряд України створив табір для військовополонених у квітні 2022 року, де інтернується певна кількість військовополонених. Табір відповідає більшості стандартів МГП, в чому УВКПЛ мало можливість переконатись під час моніторингового візиту у червні 2022 року, - зазначається також у заяві.

Нагадаємо, що "Укрзалізниця" відновила пасажирське сполучення з Миколаєвом, невдовзі "поїде" до Херсона.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next