На Київщині в ліцеї відкрили протирадіаційне укриття

На Київщині в ліцеї відкрили протирадіаційне укриття

У селі Новосілки Київської області в ліцеї «Ерудит» фахівці завершили облаштування протирадіаційного укриття, розрахованого на 590 осіб.

Про це повідомив очільник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Відкриття захисної споруди відбулося за участю голови Київської ОВА, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна та його заступника Тимура Ткаченка.

Як зауважив Кравченко, ліцей «Ерудит» побудований у 1985 році. Середню освіту там здобуває понад 1,2 тисячі учнів. Навчання організоване у дві зміни.

Протирадіаційне укриття в ліцеї капітально відремонтували за чотири місяці. Площа його становить майже 1075 квадратних метрів, перебувати там одночасно можуть 590 осіб.

За словами очільника ОВА, у новому укритті є все для зручного перебування дітей і педагогів. Вентиляційна система дозволяє людям залишатися там щонайменше 48 годин поспіль. Приміщення опалюється за допомогою котельні, радіатори обладнані термостатичними клапанами для регулювання температури повітря.

В укритті наявне централізоване водопостачання, є запаси бутельованої води. Передбачене також безперебійне постачання електрики.У разі зникнення напруги змонтований потужний генератор, який запускається автоматично.

Для зберігання продуктів в укритті є окреме приміщення. Крім того, облаштована кімната для надання медичної допомоги, де є необхідні медикаменти. Один із чотирьох входів у сховище пристосований для маломобільних груп населення.

Під час навчального процесу в укритті у разі оголошення тривоги зможуть перебувати діти та педагоги, в інший час – також буде доступним для мешканців громади, – наголосив Кравченко.

Він нагадав, що капітальний ремонт укриття реалізований завдяки співфінансуванню. Загалом виділені понад 16 млн грн, з них 11 млн грн – державна субвенція та 5 млн грн – гроші громади.

За оцінками голови ОВА, після реалізації всіх проєктів з будівництва укриттів за кошти виділеної урядом субвенції загальна площа споруд цивільного захисту в громадах регіону збільшиться майже на 11 тисяч квадратних метрів.

Станом на сьогодні у закладах освіти області відремонтовані понад 900 укриттів. Загалом їх функціонує понад 1,2 тисячі.

Нові укриття мають подвійне призначення. Тут можна переховуватися в разі тривоги, в інший час приміщення будуть використовувати для проведення гуртків чи спортивних секцій, – підкреслив Кравченко.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США затвердила бюджет уряду без допомоги Ізраїлю та Україні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next