На Тернопільщині поліція викрила організаторів мережі псевдореабілітаційних центрів

На Тернопільщині поліція викрила організаторів мережі псевдореабілітаційних центрів

Правоохоронці припинили незаконну діяльність реабілітаційних центрів у трьох регіонах України, в яких насильно утримували людей

Про це повідомили у поліції Тернопільської області.

Організував на території трьох областей реабілітаційні центри з лікування наркологічної та алкогольної залежності житель Вінниччини. Він шукав клієнтів-пацієнтів через оголошення.

Допомагали "лікувати" людей четверо спільників, які свого часу також зловживали наркотиками та алкоголем. Проте родичам зловмисники розповідали, що у їхніх центрах працюють висококваліфіковані лікарі, які гарантують стовідсоткове позбавлення від залежностей. Пацієнтів, які не погоджувалися їхати у реабілітаційний центр, вивозили силою. У закладі люди проживали по п'ятеро у кімнатах.

На вікнах були решітки без ручок, а двері завжди зачинені. На вулицю підопічні могли виходити лише під наглядом працівників. Телефоном користуватися їм не дозволяли. Коли ж родичі телефонували у центр, то підозрювані надавали їм неправдиву інформацію і запевняли, що все гаразд, але потрібен ще час, - йдеться у повідомленні.

Свої послуги ділки оцінювали від 8 до 20 тисяч гривень в місяць.

Правоохоронці спільно з міграційниками провели одночасно в трьох областях України 10 обшуків, в ході яких виявили та вилучили транспортні засоби, наліпки з оголошенням, чорнову бухгалтерію та записи із клієнтською базою.

Викрадення людей та незаконне позбавлення волі інкримінують слідчі-детективи п'ятьом особам. Наразі триває слідство.

У Тернопільській обласній прокуратурі зазначили, що тернополянин орендував впродовж 2022-2023 років в одному з сіл Тернопільського району житловий будинок з земельною ділянкою, в якому разом зі спільниками за гроші утримували нарко- та алкозалежних проти їх волі.

Клієнтів розшукували в інтернеті або серед знайомих, адже організатори псевдореабілітаційного центру в минулому мали ті ж залежності, що і їхні "підопічні". Вартість перебування в установі вартувала родичам від 10 тис грн в місяць. Хоча обіцяного лікування від нарко- та алкозалежності громадяни не отримували, вони не могли безперешкодно залишити приміщення "центру", адже їх замикали всередині та охороняли ззовні та обмежували будь-які контакти з рідними, - додали в прокуратурі.

Нагадаємо, З початку повномасштабної війни в Україні понад 178 тисяч зброї було втрачено і викрадено

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next