Мотивація, гідність, обов’язок: все про фінансове забезпечення захисників України

Мотивація, гідність, обов’язок: все про фінансове забезпечення захисників України

Українські захисники виконують важливі завдання щодо захисту держави, її суверенітету та територіальної цілісності. В свою чергу, держава гарантує військовослужбовцям ЗСУ достатнє забезпечення як матеріальне так і фінансове.

Розберемо фінансове забезпечення військових в умовах служби сьогодні. На найпоширеніші питання відповідає адвокат Руслан Ружицький та адвокат Катерина Руденька:

1. Від чого залежить грошове забезпечення для військових?

Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.

2. Чи є виплати у військових під час проходження навчань?

У випадку проходження базової загальної військової підготовки військовослужбовці отримують грошове забезпечення у розмірі від 20 000 грн. 

3. Наразі в Україні є 6 видів додаткової винагороди для військовослужбовців, чим відрізняються ці виплати та як їх нараховують?

Постановою Кабінету Міністрів від 28.02.2022 №168 військовослужбовцям, на період воєнного стану, установлено 6 видів додаткової винагороди.

Так, додаткова винагорода в розмірі:

  • 100 000 грн виплачується військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях; здійснюють заходи, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах їх здійснення, на тимчасово окупованій російською федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах;
  • 50 000 грн виплачується військовослужбовцям у складі органу військового управління, штабів, що ведуть воєнні дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових завдань військовою частиною першого ешелону оборони або наступу, в розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових завдань;
  • 30 000 грн виплачується військовослужбовцям, які здійснюють бойові (спеціальні) завдання у період здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, в розрахунку на місяць пропорційно часу виконання таких завдань;
  • 15 000 – 30 000 грн виплачується військовослужбовцям, які обіймають посади керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних військових частинах пропорційно часу здійснення підготовки та навчання персоналу в розрахунку на місяць;

Також, є такий вид виплат, як одноразова допомога в розмірі 70 000 грн за кожні 30 днів виконання військовослужбовцем бойового завдання під час ведення бойових дій на лінії бойового зіткнення ротного опорного пункту з противником на визначених відстанях або територіях.

2 350 грн винагороди щомісяця отримують курсанти, які перед зарахуванням на навчання не перебували на військовій службі або проходили строкову військову службу, з дня зарахування на навчання до дня відрахування з навчального закладу.

4. Що потрібно для оформлення додаткових виплат?

Додаткові виплати в розмірі 100 000 грн, 70 000 грн, 50 000 грн, 30 000 грн за перебування в районі ведення бойових дій та прийняття безпосередньої участь у них, перебування на лініях бойового зіткнення, виконання бойових або спеціальних завдань оформлюються на підставі наказів:

  • командирів (начальників) військових частин - особовому складу військової частини;
  • керівника органу військового управління - командирам (начальникам) військових частин.

Військовослужбовцям, які обіймають посади керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних військових частинах, щоб отримати додаткові виплати, необхідно надати документи підтверджуючі проведення підготовки.

5. Що передбачає одноразова грошова допомога для військових раз на рік?

Один раз на рік військовослужбовці (крім строковиків) отримують грошові допомоги для оздоровлення в розмірі місячного грошового забезпечення та для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує їх місячного грошового забезпечення.

Однак, слід зазначити, що для вирішення соціально-побутових питань грошова допомога виплачується у виключних випадках, таких як:

  • смерть військовослужбовця, його дружини (чоловіка), дітей чи батьків;
  • поранення (контузії, травми, каліцтва) військовослужбовця, пов’язаного із захистом Батьківщини, отриманого при виконанні завдань під час воєнного стану;
  • у разі наявності у військовослужбовця інвалідності, отриманої внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язаного із захистом Батьківщини;
  • порушення стану здоров’я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами, а саме: онкологічне захворювання, захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит В, С;
  • безперервне перебування на лікуванні, реабілітації або у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою, які пов’язані із захистом Батьківщини (більше 30 днів поспіль), внаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної систем, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів;
  • сім’ям військовослужбовців, які захоплені в полон (крім військовослужбовців, які здалися в полон добровільно) чи заручниками, а також інтернованим в нейтральних державах або визнані безвісно відсутніми.

6. Як (чи) впливає на те, на якій лінії оборони є військовий?

Розмір додаткових виплат залежить від місця виконання бойових (спеціальних) завдань, а саме на яких лініях, на якій відстані від ротного опорного пункту, чи це є території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, чи території ворога або ж окуповані.

7. Як військовий може отримати виплату за знищену техніку?

Для отримання виплат за знищену техніку до органу військового управління для розгляду  надсилаються: журнал бойових дій, рапорт командира, донесення командирів суміжних підрозділів, які за результатом візуального спостереження підтверджують знищення техніки; дані фото- або відеофіксації щодо знищеної техніки, акт оприбуткування трофейного майна - щодо захопленої техніки.

Рішення приймається на основі не менше трьох вищеперелічених документів та оформлюється розпорядчий документ із зазначенням суми збільшення винагороди.

8. Чи є виплати для поранених військових, які проходять лікування або ж є на реабілітації?

У випадку поранення, отриманого під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, за військовим зберігається виплата грошового забезпечення.

Крім того, у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини військовослужбовцям виплачується додаткова винагорода у розмірі 100 000 грн.

Також, якщо в захисника настала інвалідність внаслідок поранення, то він може отримати одноразову грошову допомогу, розмір якої залежить від групи інвалідності.

Військовослужбовцям, які у зв’язку з пораненням, пов’язаним із захистом Батьківщини, визнані ВЛК обмежено придатними до військової служби або непридатними до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців та зараховані у розпорядження відповідних командирів, протягом двох місяців з дня зарахування у розпорядження (без врахування часу перебування у відпустці та на лікуванні) виплачується грошове забезпечення (без урахування додаткової винагороди) за останньою займаною посадою у повному обсязі. Після перебування у розпорядженні понад два місяці і до закінчення перебування у розпорядженні таким військовослужбовцям щомісяця виплачується оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років та додаткова винагорода у розмірі 20100 гривень.

9. Чи відрізняються виплати в залежності від складності поранення військового?

Складність поранення  визначається  Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я від 04.07.2007 №370.

У випадку отримання військовим легкого поранення за ним зберігаються виплати у виді грошового забезпечення. Якщо поранення віднесено до тяжких, отримане під час захисту Батьківщини, підтверджене довідкою про обставини травми, за військовим зберігаються виплати у виді грошового забезпечення та додаткової винагороди в розмірі 100 000 грн.

Під час відпустки за станом здоровʼя грошове забезпечення зберігається для всіх поранених, однак, додаткова грошова винагорода - 100 000 грн, тільки у випадку тяжкого поранення за висновком ВЛК.

Слід зазначити, що додаткова винагорода у розмірі 100 000 грн здійснюється щомісяця протягом всіх періодів лікування в стаціонарі або перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення.

10. Як оплачується відпустка військовослужбовця?

Під час перебування у відпустці військовослужбовцю виплачується його грошове забезпечення.

11. Як отримати УБД військовим та які пільги на цей статус передбачаються?

Статусу учасника бойових дій набувають військовослужбовці, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України під час дії воєнного стану, виконуючи бойові завдання безпосередньо в районах ведення бойових дій, незалежно від тривалості виконання таких завдань, або брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Такий статус отримують на підставі довідки про безпосередню участь у бойових діях.

Слід зазначити, що захисники із статусом УБД мають численні пільги, такі як:

  • безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;
  • безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;
  • 75% знижки на плату за користування житлом, комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами);
  • безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту;
  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
  • виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік;
  • безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-відсотковою знижкою.

Цей перелік не є повним, всі пільги, виплати, допомоги та підтримки містяться в ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

12. Які на сьогодні є виплати для ветеранів?

Щороку до Дня Незалежності України ветеранам війни виплачується разова грошова виплата.

13. Яким чином відбуваються виплати сім’ям загиблих військових? Як рідні можуть їх оформити?

Це питання доволі складне в усіх його аспектах, тому розберемо його докладно і по пунктах.

1.  Виплата грошового забезпечення разом із одноразовими додатковими видами грошового забезпечення та компенсацією за невикористані дні відпусток.

У разі смерті (загибелі) військовослужбовця належне, але не отримане ним до дня смерті (загибелі) грошове забезпечення, а також додаткова винагорода у розмірі 100 000 грн (якщо смерть пов’язана із захистом Батьківщини) за весь місяць, у якому військовослужбовець помер (загинув) виплачується військовою частиною, в якій він перебував на грошовому забезпеченні членам його сім’ї.

Грошове забезпечення, в тому числі одноразові додаткові види грошового забезпечення, право на які у військовослужбовця виникло включно до дня його загибелі (смерті) або до дня визнання його судом безвісно відсутнім, оголошення померлим, виплачується членам його сім’ї, а в разі їх відсутності – спадкоємцям, за їх зверненням на підставі наказу командира військової частини про виплату.

Компенсація за невикористані дні відпусток у разі загибелі (смерті) військовослужбовця виплачується членам його сім’ї.

2. Виплата одноразової грошової допомоги (ОГД) у розмірі 15 000 000 грн у разі загибелі (смерті) військовослужбовця Збройних Сил України в період дії воєнного стану.

ОГД призначається та виплачується у разі загибелі військовослужбовця Збройних Сил України (далі - військовослужбовець) під час дії воєнного стану, а також смерті осіб, які померли внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого на військовій службі в Збройних Силах України у період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, не пізніше ніж через один рік після поранення (контузії, травми, каліцтва).

ОГД розподіляється рівними частками між отримувачами, якими можуть бути наступні члені сім’ї померлого військовослужбовця:

  • діти, у тому числі усиновлені, зачаті за життя загиблої (померлої) особи та народжені після її смерті, а також діти, стосовно яких загиблу (померлу) особу за її життя було позбавлено батьківських прав;
  • вдова (вдівець);
  • батьки (усиновлювачі) загиблої (померлої) особи, якщо вони не були позбавлені стосовно неї батьківських прав або їхні батьківські права були поновлені на час її загибелі (смерті);
  • внуки загиблої (померлої) особи, якщо на момент її загибелі (смерті) їх батьки загинули (померли);
  • жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла (померла) особа проживали однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, за умови що цей факт встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили;
  • утриманці загиблої (померлої) особи, визначені відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Для отримання ОГД, особи, які мають не неї право, звертаються із заявою до районного (міського) ТЦК та СП незалежно від їх місця реєстрації до якої долучають:

  • документ, що посвідчує особу;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • свідоцтво про смерть військовослужбовця;
  • документ, що підтверджує родинні зв’язки з загиблим (померлим) військовослужбовцем;
  • згода на обробку персональних даних;
  • довідка про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України/ повний витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»;
  • рішення суду, яке набрало законної сили та стосується призначення ОГД;
  • інші документи щодо призначення та виплати ОГД.

Районний (міський) ТЦК та СП:

  • приймає документи від осіб, які звертаються за ОГД, оформляє документи для її призначення та виплати, завіряє їх копії та відправляє в обласний ТЦК та СП;
  •  встановлює та інформує осіб, які можуть звернутися за ОГД, якщо такі виявлено, то повідомляє про це обласний ТЦК та СП;
  • веде облік осіб загиблих (померлих) військовослужбовців та осіб, які звернулися (можуть звернутися) за отриманням ОГД.

Обласний (Київський міський) ТЦК та СП перевіряє отримані документи, визначає осіб, які документально підтвердили своє право на одержання ОГД, а також осіб, які звернулися (можуть звернутися) за її одержанням, але не надали (надали не всі) документи та відправляє всі документи в Департамент соціального забезпечення.

Департамент соціального забезпечення двічі надсилає запит до Кадрового центру Збройних Сил України щодо військовослужбовців, які загинули та віднесені до бойових безповоротних втрат під час дії воєнного стану.

В подальшому документи опрацьовуються структурними підрозділами апарату Міністерства оборони України і Генерального штабу Збройних Сил України відповідно до їх повноважень та подаються на розгляд Комісії Міноборони, яка приймає рішення щодо призначення ОГД.

Районні (міські) ТЦК та СП, які здійснювали оформлення документів для призначення ОГД повідомляють заявників про прийняте головним розпорядником коштів рішення щодо призначення ОГД (відмови у призначенні, повернення документів на доопрацювання).

Виплата ОГД здійснюється обласним (Київським міським) ТЦК та СП на підставі наказу шляхом перерахування коштів на рахунок в установі банку державного сектору, зазначений отримувачем допомоги у своїй заяві.

14. Чи існують якісь виплати для сімей чиї рідні військові є зниклими  безвісті або в полоні?

За військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або безвісно відсутніми, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення. Сім’ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачується грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення.

Однак, право на вище перелічені виплати не поширюється на військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (місця служби) або дезертирували зі Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

Виплата грошового забезпечення членам сімей здійснюється до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, інтернування військовослужбовців або їх звільнення, або визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими. У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

15. Як часто або ж чи бувають випадки коли військовослужбовці мають проблеми із виплатами і що в такому випадку вони можуть зробити?

Проблеми із виплатами у військовослужбовців бувають не часто, здебільшого вони виникають через незнання про необхідність та строки подання певних документів.

Наприклад, військовослужбовець до кінця місяця має подати медичні документи на підтвердження свого перебування на лікуванні для вчасного і належного нарахування виплат. Однак, буває, що виписки відсутні або подаються надто пізно. Тому, слід нагадати, що необхідно зберігати усі медичні документи (форми, висновки ВЛК, МСЕК, довідку про обставини поранення тощо) та при першій можливості їх надати. Без них довести своє право на виплати буде дуже проблематично.

Мабуть, найбільш проблемною є виплата одноразової грошової допомоги у розмірі 15 000 000 грн у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, у зв’язку із випадками неможливості встановлення всіх членів сім’ї, які мають право на таку виплату або у разі наявності спору між ними.

Для вирішення проблем із виплатами, необхідно звернутися до свого безпосереднього командира усно або із рапортом, в якому зазначити, які саме види грошового забезпечення не отримано.

16. Які виплати тим хто служить в тилу?

Грошове забезпечення в розмірі від 20 000 грн  і разова грошова допомога на оздоровлення.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Українські військові знищили укріплення супротивника протитанковою ракетою (відео) Українські військові знищили укріплення супротивника протитанковою ракетою (відео)
Українські військові направили керовану протитанкову ракету на фортифікаційну споруду, облаштовану окупантами неподалік позицій ЗСУ.
"Ваша держава вас цінує": Зеленський запровадив щорічну грошову премію для найкращих курсантів до Дня пам'яті Героїв Крут (фото) "Ваша держава вас цінує": Зеленський запровадив щорічну грошову премію для найкращих курсантів до Дня пам'яті Героїв Крут (фото)
За словами Глави держави, понад століття Герої Крут слугують прикладом та разом із сучасними захисниками й захисницями України надихають наступні покоління українських воїнів.
Командування Об'єднаних сил Збройних Сил України відзначає другу річницю (відео) Командування Об'єднаних сил Збройних Сил України відзначає другу річницю (відео)
Командування Об'єднаних сил ЗСУ 5 лютого відзначає другу річницю створення. З цієї нагоди військові опублікували потужне відео з тренувань на землі, в морі та в повітрі.
Loading...
Load next