Перша в історії України бобслеїстка-учасниця Олімпіади - Лідія Гунько

Перша в історії України бобслеїстка-учасниця Олімпіади - Лідія Гунько
У 28 років українка відібралась на свої перші Олімпійські ігри.

Український жіночий бобслей створено упродовж останніх кількох років - пілотесою є Лідія Гунько, разом з нею у команді Ірина Ліщинська. Бобслеїстки виступають у двійці, також Гунько змагається у монобобі - дисципліні, яка дебютує в програмі Олімпійських ігор у 2022 році. І саме в цій дисципліні Гунько вдалося здобути історичну олімпійську ліцензію. Повідомляє Суспільне.

Лідія Гунько стане першою українською бобслеїсткою, яка виступить на Олімпіаді. Вдалося їй здобути ліцензію буквально в останній момент: у фінальний тиждень відбору Гунько здобула "бронзу" на змаганнях в монобобі, що дозволило їй піднятися зі статусу другої резервної в повноцінну учасницю Олімпіади-2022, залишивши позаду представниць Італії та Бразилії.

Для 28-річної українки - це буде перший досвід на Олімпійських іграх, хоча раніше вона займалася веслуванням на байдарках та каное, а також стронгвумен.
Бобслеїстка зізнається: шлях на Олімпіаду був дуже важким. І серед причин - складні травми коліна та хірургічні втручання, із якими їй довелось зіштовхнутись загалом чотири рази, а востаннє - ще минулого сезону:

У попередньому сезоні мені за місяць до його початку вирізали велику кісту з-під коліна, і, можна сказати, я мало не на милицях змагалась. Це взагалі був неймовірно важкий шлях до Олімпійських ігор. Іноді навіть опускались руки, але все вийшло, - каже Лідія.


У сезоні 2021/2022 українська команда ставила перед собою мету відібратись на Олімпіаду як у монобобі, так і в бобі-двійці. Однак через нестачу рейтингових очок у двійці збірна України могла виступати лише на Кубку Європи, який є нижчим за рівнем, ніж Кубок світу. Зрештою, досягнути цілі - кваліфікуватись на Ігри - вдалось лише в монобобі.

У цьому сезоні я могла виступати на Світовій серії тільки в монобобі, а у двійці - тільки на Кубку Європи. Один раз так вийшло, що я дві тисячі кілометрів до Австрії літаком, коли команда з бобами подолала цю дистанцію машиною, щоб встигнути на тести на COVID-19. Команда не спала зовсім. Так ми хотіли ту ліцензію, що боролись без відпочинку. Закривали всі старти, які фізично можна було, - додає Лідія.

Спортсменка розказала про відмінності, що справді виділяють їх на фоні інших команд:

Ми - молода команда, але ми дуже стараємось. Звичайно, збірні, у яких є бобслейні традиції, від нас просто в шоці. Мені особисто пишуть спортсмени, кажуть під час розмови: "Ми не уявляємо, як ви справляєтесь". У них для цього є купа різних людей. Так, бобслеїсти самі готують ковзани, але здебільшого з бобом їм допомагають технічні працівники, - розповіла українська бобслеїстка.

Попри маленьку команду та всього два повноцінні сезони виступів на міжнародній арені, Лідія Гунько зуміла відібратись на Олімпіаду до Пекіна. Причому зробила це на останніх змаганнях у рамках періоду відбору і виборола останню квоту.

Звичайно, я знала, що це останній шанс. Ми не проходили за балами, у нас не було ліцензії - кілька дівчат було попереду. Водночас я знала, що маю зробити все, що в моїх силах. І я вважаю, що оцінюючи свої нинішні фізичні можливості та наші технічні, я зробила все, що було можливо. У мене є проблеми зі стартовим розгоном, але я покращила свої результати під кінець сезону. Кожного разу вдається вдосконалюватись, - підкреслила спортсменка.

На запитання, що значить для Лідії це досягнення та які емоції вона переживала після того, як дізналась, що все ж поїде на Ігри, бобслеїстка зізналась - ця мить для неї була дуже хвилюючою:

Це дуже хвилююче. Я до цього йшла дуже довго, стільки видів спорту було. Дещо змішані почуття. Але дуже рада. Цю дисципліну тільки ввели в олімпійську програму, і цей вид спорту дуже молодий для нашої країни. Я вважаю, що це дуже гідний результат - потрапити на Олімпійські ігри. Сподіваюсь, що видно, як наша команда цього прагнула та працювала над цим.

Також Лідія розповіла про труднощі, що не дозволили випробувати майданчик, де будуть проходити ігри, проте наголосила, що команда використає усі можливості для гарного виступу.

Як ми туди потрапимо, то, безперечно, будемо використовувати всі тренувальні заїзди, які нам дадуть. Бо іншого вибору в нас просто немає. Їх буде шість чи вісім, тобто не дуже багато. Але будемо пробувати по-максимуму використати їх.

Бажаємо спортсменам успіху та здоров'я!

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

 

Читайте також
Найкращий олімпійський результат за 12 років: українські фігуристи 20-ті у танцях на льоду Найкращий олімпійський результат за 12 років: українські фігуристи 20-ті у танцях на льоду
На Олімпійських іграх у Пекіні розіграли комплект медалей у танцях на льоду. Українські фігуристи Олександра Назарова та Максим Нікітін отримали найнижчі оцінки та відтак посіли останнє 20 місце.
Фехтувальниця Харлан вирішила продовжити кар'єру і збирається на Олімпіаду-2024 Фехтувальниця Харлан вирішила продовжити кар'єру і збирається на Олімпіаду-2024
На Олімпійських іграх 2020 в Токіо українська шаблістка Ольга Харлан припинила боротьбу за медалі після бою у першому раунді. Після поразки Харлан вирішила взяти паузу.
Олімпіада-2022: Усі результати українців у 1-й день Ігор у Пекіні Олімпіада-2022: Усі результати українців у 1-й день Ігор у Пекіні
У перший день Олімпійських ігор у Пекіні українці виступили у стрибках з трампліна та лижних перегонах.
Loading...
Load next