NASA вдалося змінити траєкторію астероїда

NASA вдалося змінити траєкторію астероїда

Космічний апарат NASA, який навмисно врізався в астероїд минулого місяця, зумів зрушити його з природного шляху на іншу орбіту, що стало першим випадком, коли людство змінило рух небесного тіла, повідомило космічне агентство США у вівторок. Пише Reuters.

Місія з перевірки концепції вартістю 330 мільйонів доларів, яка розроблялася сім років, також була першим у світі випробуванням планетарної системи захисту, призначеної для запобігання потенційному зіткненню метеориту Судного дня з Землею.

Результати спостережень за допомогою телескопа, оприлюднені на брифінгу NASA у Вашингтоні, підтвердили, що випробувальний політ космічного апарату DART 26 вересня досяг своєї основної мети: змінити напрямок астероїда за рахунок лише кінетичної сили.

За словами вчених NASA, астрономічні виміри за останні два тижні показали, що астероїд, що був ціллю, трохи наблизився до більшого батьківського астероїда, навколо якого він обертається, і що його орбітальний період скоротився на 32 хвилини.

Це переломний момент для планетарного захисту і переломний момент для людства, - заявив журналістам голова NASA Білл Нельсон, оголошуючи результати. - Це було схоже на сюжет фільму, але це був не Голлівуд.

Зіткнення, яке відбулося минулого місяця на відстані 10,9 млн км від Землі, відслідковувалося в режимі реального часу з центру управління місією в Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса (APL) у Лорелі, штат Меріленд, де космічний корабель був спроектований та побудований для NASA.

Ціллю DART був астероїд під назвою Діморфос, розміром приблизно з футбольний стадіон, який обертався навколо батьківського астероїда Дідімос приблизно в п'ять разів більше, кожні 11 годин 55 хвилин.

Випробувальний політ завершився тим, що ударний апарат DART розміром не більше ніж холодильник врізався прямо в Діморфос на швидкості близько 22 531 км/год.

Нагадаємо, що NASA протаранили космічним кораблем астероїд: що з цього вийшло (фото, відео).

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
У квітні люди побачать частковий парад планет У квітні люди побачать частковий парад планет
Науковці зазначають, що такий парад є передвісником чогось більшого.
NASA знову відтермінувала запуск космічного корабля на Місяць — через витік палива NASA знову відтермінувала запуск космічного корабля на Місяць — через витік палива
Попередній час старту місії – двогодинне вікно між 21:17 і 23:17 за Києвом.
Loading...
Load next