Батьки проти: що не так з новим меню для шкіл від Клопотенка (відео)

Із 1 січня понад 96% закладів освіти вже перейшли на нове меню для учнів, яке розробив кухар Євген Клопотенко спільно з експертами МОЗ. Однак харчові нововведення сподобались далеко не всім: нове меню отримало негативні відгуки серед батьків та дітей.

В Україні триває реформа системи шкільного харчування. У новому випуску програми "На хлопський розум" наша ведуча Юля Малеєва розповість про те, що ж не так з оновленим меню для українських шкіл і чому воно спровокувало хвилю хейту.

Реформа системи шкільного харчування: що змінилося в раціоні учнів?

Отож з 1 січня в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Його розробив переможець 5 сезону шоу “МастерШеф”, популярний кухар Євген Клопотенко спільно з експертами МОЗ. А саму реформу шкільного харчування ініціювала перша леді країни Олена Зеленська.

Фото з відкритих джерел

Оновлене меню містить 160 різноманітних страв: у ньому врахували основні принципи здорового харчування дітлахів та потребу в енергії. Відтак новий раціон школярів передбачає поступову відмову від солі та цукру, і хлібобулочних виробів. Останні замінили овочами та фруктами, оскільки згідно з новими нормативами рослинне походження повинні мати близько 75% продуктів.

Водночас з раціону учнів виключили:

  • рибні консерви;
  •  сосиски;
  • ковбаси;
  •  кондитерські вироби.

Натомість в оновленому меню збільшили кількість споживання молока та кисломолочних продуктів. А ще м’яса, риби, круп та бобових. Зараз я перерахую декілька позицій з переліку.  

Страви як у ресторані: незвичні та корисні пропозиції для школярів

Згідно з новими нормативами всіма улюблену картоплю як окрему страву відтепер можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування дитини у школі. Автори оновленого меню пропонують надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон: наприклад, обирати гречку замість рису. Так, у переліку страв не лише "модні" фішболи і кіш Лорени. В ньому є і каші, і пюре, і макарони.

Фото: НУШ

Також до раціону учнів додали традиційні українські рецепти. Тепер у школах можна буде смакувати полтавським борщем, кулешем із курячим м’ясом, баношем та львівським сирником. Крім того меню містить безглютенові кондитерські вироби, та десерти на кшталт запіканок.

Асортимент напоїв також вражає: і чай масала, і какао з молоком, і вишневий кисіль, і різні соки на вибір.

Без солі та цукру: чому нове меню не сподобалось батькам дітлахів?

Щоправда, не всім батькам ці зміни припали до душі. Деякі з них скаржаться на відсутність солі у стравах. За новими стандартами її кількість зменшили у 2,5 раза. Відтепер вживати дозволено тільки йодовану сіль та лише для приготування їжі. І звісно ж жодних соусів та майонезів, окрім натурального кетчупу з високим вмістом томатів.

За словами батьків прісна їжа дітлахам не смакує, відтак школярі відмовляються їсти та подекуди вертаються додому голодними або ж купують сухарики та чипси на перервах. Схожа ситуація і з цукром. Діти просто не готові вживати чай чи какао без підсолоджувачів смаку.

Також деяких батьків не влаштовують ціни в новому меню. Кожна область самостійно визначає вартість страв, тож цифри можуть відрізнятися. Так на батьківських форумах озвучують зовсім різні суми. В когось сніданок та обід подорожчали на 5 гривень, а в когось на 15.

Олена Зеленська та Євген Клопотенко відповіли критикам реформи системи шкільного харчування

На критику щодо нового шкільного меню відповіла ініціаторка реформи Олена Зеленська. Перша леді запевняє, що була готова до такого спротиву.

Востаннє норми харчування для дітлахів розробляли ще у 1956 році, тож зараз і батькам і малечі вкрай важко відмовитися від "радянських гумових" котлет та компоту і звикати до чогось нового. Відтак, за словами дружини президента, основна мета таких нововведень змінити харчові звички.

Фото з відкритих джерел

За словами міністра освіти та науки України Сергія Шкарлета оновлене меню має рекомендаційний характер. Ніхто не змушує шкільних кухарів готувати страви виключно за конкретними рецептами Євгена Клопотенка. Відтак за бажанням освітні заклади можуть розробити власне меню. Обов'язковими для впровадження є лише затверджені норми щодо сировини, продуктів, їхньої кількості та техніки приготування.

Фактично Клопотенко просто показав як зі звичайних продуктів, відповідно до норм, можна створити смачну, незвичну та корисну їжу. Однак кожна школа залишає за собою право самостійно розробляти власні технологічні карти, в залежності від смакових звичок того чи іншого регіону.

Фото: УНІАН

Сам Євген Клопотенко наголошує, не потрібно одразу відмовлятися від солі та цукру у стравах. Перехід на здорове харчування повинен бути поступовим. Тож, на думку кулінара, результати реформи шкільного харчування можна буде відчути приблизно за 2,5 роки.

Модернізація їдалень та тренінги для кухарів: наступні кроки ініціаторів реформи

Клопотенко зазначив, що просто змінити норми харчування недостатньо для впровадження успішної реформи. Так у соцмережах чимало батьків заявляють про нестачу необхідного кухонного приладдя.  Саме тому реформа передбачає модернізація шкільних їдалень. Кожен освітній заклад, який долучиться до проєкту, отримає сучасне обладнання для харчоблоків. На це у Державному бюджеті передбачили субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень.

Нарікають батьки і на недостатній рівень кулінарних навичок у кухарів. Згідно з результатами всеукраїнського дослідження, з'ясувалося що майже половина шкільних кухарів не вміють готувати за новим меню. Таку статистику оприлюднили 12 листопада 2021 року під час регіонального форуму “Реформа системи шкільного харчування”, який відбувся у Львові.

Фото: ТСН

Відтак орієнтовно наприкінці зими команда Клопотенка спільно з україно-швейцарським проєктом "Діємо Для Здоров'я" організує офлайн тренінги для шкільних кухарів у різних регіонах. Почнуть із Херсонської, Полтавської, Рівненської, Львівської та Дніпропетровської областей.

Євген Клопотенко створює нову рецептурну збірку для шкіл

Наразі ж Євген Клопотенко разом зі своєю командою розробляє новий рецептурний збірник для шкіл, за яким можна буде приготувати аж півтисячі страв. Його вихід запланований на середину 2022 року.

До збірки увійдуть 160 вже затверджених страв та ще 340 нових. За словами кулінара нові рецепти дозволять школам формувати власні унікальні меню, які відповідатимуть стандартам харчування учнів та відповідатимуть нормам споживання білків, жирів і вуглеводів.

Як запобігти захворюванням ШКТ у дітей та підлітків?

Згідно зі статистикою за час навчання у школі кількість дітей із хворобами кишково-шлункового тракту збільшується на 40%. Тільки вдумайтесь: кожен п'ятий український школяр має надлишкову вагу та страждає на ожиріння, що призводить до захворювань серцево-судинної системи у підлітковому віці. Тож вкрай важливо прищепити звички правильного харчування із самого дитинства.

При виникненні різноманітної патології шлунково-кишкового тракту часто страждає весь організм, тож ми підготували детальну статтю, як запобігти хворобам ШКТ дітям та підліткам.

Особливості шкільного харчування в різних світових країнах

Наведемо вам також цікаві дані про те, як харчуються учні в інших світових країнах.

  • До прикладу у більшості освітніх закладів Японії обов'язково є дієтолог, який контролює харчування школярів.
  • В Португалії меню із кожним учнем узгоджують на тиждень вперед. Дітлахи навіть мають нагоду обрати дієтичні або вегетаріанські страви.  
  • Тим часом у школах Іспанії на початку місяця батьки школярів отримують детальне меню обідів з розрахунками кількості калорій білків, жирів і вуглеводів на кожен день. Дотримуються усіх необхідних нормативів і в навчальних закладах Латвії.
  • Американське шкільне меню — це поєднання здорової їжі із такою, яка зазвичай подобається дітям. До улюбленої учнями картоплі фрі там подають моркву та броколі.
  • У Фінляндії на території шкіл заборонено продавати цукерки та газовану воду. Тамтешні батьки можуть стежити що саме споживає їхня дитина за допомогою спеціальної електронної системи.
  • А от в Об'єднаних Арабських Еміратах, Єгипті, Ізраїлі та Канаді дітей у школах взагалі не годують. Для них батьки самі пакують їжу в спеціальні ланч-бокси.

Підписуйтесь на ютуб-канал "ПравдаТУТ Львів", щоб не пропустити нові випуски улюблених програм!

Зауважимо, що тепер у нас є Патреон і Ви можете підтримати нас тут: 

https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Дивіться також
Харчування для школярів: яким буде нове шкільне меню для українських дітей (відео) Харчування для школярів: яким буде нове шкільне меню для українських дітей (відео)
Безпечно, корисно та головне смачно. В Україні серйозно взялися напрацьовувати нове шкільне меню. До цього планують залучити професійних шеф-кухарів, організувавши конкурс. Мета одна – створити гідне харчування для школярів та дошкільнят.
Міносвіти дало роз’яснення щодо нового навчального року Міносвіти дало роз’яснення щодо нового навчального року
МОН надіслало керівникам управлінь освіти та директорам шкіл листі-роз’яснення щодо початку нового навчального року. Зокрема, у ньому йдеться про особливості навчання під час карантину.
Уроки безпеки для школярів Львівщини: дітей вчать правил поведінки під час надзвичайних ситуацій (відео) Уроки безпеки для школярів Львівщини: дітей вчать правил поведінки під час надзвичайних ситуацій (відео)
Уроки безпеки для школярів. Львівські вогнеборці спільно із поліціянтами навчають дітлахів правил поведінки у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Такі пізнавальні уроки відбудуться у всіх районах області.