Харчування для школярів: яким буде нове шкільне меню для українських дітей (відео)

Харчування для школярів: яким буде нове шкільне меню для українських дітей (відео)
Безпечно, корисно та головне смачно. В Україні серйозно взялися напрацьовувати нове шкільне меню. До цього планують залучити професійних шеф-кухарів, організувавши конкурс. Мета одна – створити гідне харчування для школярів та дошкільнят.

Оновлений раціон повинен складатися з українських та популярних страв світових кухонь, а також мати безглютенові позиції.

Гарна подача, смачна та що не менш важливо корисна їжа. У Львові стартує реєстрація на конкурс з розробки нового шкільного меню. Організатори кажуть, основна проблема у тому, що як школярі, так і дошкільнята відмовляються їсти страви, приготовлені у їдальнях.

Тому що їжа не естетичного вигляду, вона несмачна і відповідно основним конкурентом шкільної їдальні виступає супермаркет, або МАФ біля школи. Де вони їдять снеки, де вони п'ють газовані напої, - повідомив співзасновник та голова правління Національної асоціації громадського харчування, Орест Степаняк.

Відтак це призводить до чисельних захворювань, зокрема й ожиріння, вік якого різко помолодшав. На додачу, пояснюють кулінари, сьогодні чимало дітей мають ті чи інші типи алергій. Тож вбачають, що творці нового меню повинні це врахувати. 

Дуже багато зараз не переносять лактозу, глютен. Тобто ці речі дуже мало враховують. І приватні школи зараз на це дуже сильно б'ють, тому дітям, які мають проблеми, їм забороняють деякі продукти їсти, вживати, - розповів шеф-кухар Євген Сушко.

Нашуміле шкільне меню від Євгена Клопотенка кулінари не критикують. Лишень кажуть, що для гаманця не кожного навчального закладу це буде під силу. Та все ж вважають, що саме завдяки відомому кулінару проблема набула розголосу та актуальності. Тож проситимуть і його долучитися до створення збірки. 

Ми перш за все хочемо створити дієвий, корисний і ефективний інструмент, збірку в якій буде необхідна кількість страв для того, щоб цей раціон для дитини різного віку від початкових класів до старших був збалансованим, був корисним, - наголосив виконавчий директор Національної асоціації громадського харчування, Іоан Янчишин.

Наразі ж більшість шкільних їдалень й досі складають меню за збіркою рецептур радянського взірця, - пояснює чоловік. Тоді як їх давно пора змінювати. Тож інструментом для цього обрали конкурс.

Етап реєстраційний триватиме  усього тиждень, завершиться 24 числа цього місяця. Другий етап розпочинається тоді, коли всі зареєстровані анкети будуть нами опрацьовані. На наступний день, 25-го розпочинається другий етап конкурсу. Ми в індивідуальному порядку надсилаємо всім зареєстрований індивідуальні завдання, - наголосила заступниця виконавчого директора Національної асоціації громадського харчування, Тетяна Скоропляс. 

Відтак кожному з учасників доведеться розробити п'ятиразовий денний раціон харчування, при цьому звертатимуть увагу, аби страви не були ідентичними. 

Кожен денний раціон всіх шефів буде зашифровано і відбудеться голосування, звісно ж таємне. Будуть голосувати як діти, з різних регіонів України, різних вікових категорій так і батьки. І, крім того, свої оцінки виставить експертна комісія з асоціації, - додала Тетяна Скоропляс.

Тоді уже відберуть 28 денних раціонів. П’ятірка тих кулінарів, чиїх раціонів виявиться найбільше у списку  й стануть переможцями. А в якості призу - безкоштовна можливість поїхати до Німеччини для підвищення кухарської кваліфікації. Тоді як в амбітних планах - презентувати збірку іще до початку навчального року. 

Їжа в школі має бути такою, яку вони бачать в своїх гаджетах. Так, тому що в нас вибудувана величезна прірва в дітей. Вони в Instagram, TikTok, Facebook бачать один світ, а потім, коли приходять в шкільну їдальню вони бачать абсолютно інший світ, - зазначив співзасновник та голова правління Національної асоціації громадського харчування, Орест Степаняк.

Те меню, яке буде представлене і яке буде запропоноване нами, щоб його могли виконати у кожному куточку нашої країни абсолютно легко. І наше завдання, другорядне завдання як організації,  нас як шефів навчити як правильно приготувати те саме меню, - наголосив шеф-технолог Богдан Венгер. 

І хоча збірка раціону харчування для навчальних закладів - це радше рекомендація, організатори певні, що кожна школа чи садочок знайдуть у ній страви для своїх вихованців. 

 

Читайте також
Перехід на нове меню у школах та садочках України триватиме до кінця року Перехід на нове меню у школах та садочках України триватиме до кінця року
МОЗ і МОН повідомили, що перехід на нові правила харчування у школах і садочках відбудеться поступово, до кінця цього року, а не з 1 вересня, як зазначалося раніше.
Здорове харчування дітей: українські школи з 1 січня переходять на нове меню Здорове харчування дітей: українські школи з 1 січня переходять на нове меню
В межах реформи системи шкільного харчування запрацював портал про здорове харчування в школах “ЗнаЇмо”.
Повернулися за парти: відсьогодні учні 1-4 класів у Львові навчаються у звичному режимі (відео) Повернулися за парти: відсьогодні учні 1-4 класів у Львові навчаються у звичному режимі (відео)
Шкільний процес відбуватиметься з дотриманням усіх протиепідемічних правил та за умови повністю вакцинованих освітян. Нещеплених вчителів тимчасово відсторонять від роботи.
Loading...
Load next