Проблема з пальним не вирішиться після підвищення цін на нього - прогноз

Проблема з пальним не вирішиться після підвищення цін на нього - прогноз
Напередодні Кабмін призупинив держрегулювання цін на ринку палива.

Проблема з дефіцитом палива в Україні не вирішиться після скасування держрегулювання цін на нього. Існує хибне уявлення про те, що АЗС нібито притримували запаси бензину до підвищення цін. Розповів сайту "Сьогодні" експерт ринку пального, Сергій Куюн.

Причиною дефіциту він називає те, що з-за кордону зараз завозиться набагато менше палива, ніж потрібно. 

Ціна, регульована державою, - 40-45 грн. Ну поставте 60-80 грн. Від цього локомотиви з'являться в Європі? Або цистерни з'являться? Ні. Проблема не в ціні, проблема в тому, що пального немає. І ніяке скасування держрегулювання це не змінить, - пояснив експерт.

За його словами, компанії мали достатній заробіток навіть у межах регульованих цін. Зважаючи на логістичні труднощі уряд дозволив маржу в 6-7 гривень, проте деякі мережі, каже Куюн, готові торгувати й з маржею в 3 гривні. Але торгувати поки нічим.

Куюн підкреслив важливість реагування на спекулянтів: їм не можна дозволяти ставити під час кризи занадто завищені ціни.

Потрібно дати сигнал ринку, що цього не можна робити. Це чиста спекуляція. Коли уряд пошле сигнал ринку, що ми будемо карати за це, то я впевнений, що впаде попит на спекулятивні оптові партії, адже саме вони, а не роздріб, піднімають ціни на пальне, - переконаний експерт.

В Україні в останній тиждень квітня виник дефіцит палива на АЗС. З метою вирішити питання його дефіциту 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин і дизельне паливо на 40-43%.

Найбільші мережі АЗС ввели обмеження на відпуск палива в розмірі 10-15 літрів для власників карт лояльності цих мереж, інші споживачі могли заправляти автомобіль не більше ніж на 5-10 літрів.

Нагадаємо, що спричинився справжній бум на ринку електрокарів (відео). Попит на електромобілі з кожним днем лише зростає. І це попри те, що ціни на такі автівки швидко підскочили догори.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Ситуація з паливом покращиться до кінця травня, – Герус (відео) Ситуація з паливом покращиться до кінця травня, – Герус (відео)
Міністерство енергетики веде перемовини з європейськими партнерами з метою забезпечення диверсифікації джерел постачання пального.
Не вище за 30 гривень: Мінекономіки зобов'язало АЗС встановити ціни на бензин Не вище за 30 гривень: Мінекономіки зобов'язало АЗС встановити ціни на бензин
Міністерство економіки разом з "Нафтогазом" розробили та оприлюднили нові розрахунки середньої вартості бензину та дизельного пального. Згідно з цим вартість бензину не повинна перевищувати 30 гривень за літр.
Продаж нових авто в Україні на восьмирічному максимумі: яка причина і чи довго це триватиме Продаж нових авто в Україні на восьмирічному максимумі: яка причина і чи довго це триватиме
Продаж автомобілів на світових ринках падає через дефіцит напівпровідників, проте Україна демонструє рекордне зростання.
Loading...
Load next