Україна тимчасово відключиться від енергосистеми Росії та Білорусі у лютому

Україна тимчасово відключиться від енергосистеми Росії та Білорусі у лютому
2023 року Україна має намір інтегруватися в європейську електромережу.

Україна у лютому на 72 години відключиться від енергомереж Росії та Білорусії, щоб протестувати ізольовану роботу.

Про це пише Welt am Sonntag з посиланням на джерела, передає "ПравдаТУТ News".

За їхніми даними, тест триватиме з 24 до 26 лютого. Про це українська сторона повідомляла білоруську. Ще одне таке тестування, за даними Welt, заплановане на літо.

Після цього Україна знову підключиться до енергосистеми Росії та Білорусії. Цю інформацію виданню підтвердили в російському "Системному операторі Єдиної енергетичної системи", зазначивши, що Москва співпрацює з Києвом із цього питання.

В "Укренерго", зокрема, Welt повідомили, що у разі, якщо назад підключитися до мережі не вийде, Україна має достатній «запас міцності» для тривалої роботи в ізольованому режимі.

Про плани зазнати тимчасового відключення ще у січні повідомляв міністр енергетики України Герман Галущенко за підсумками переговорів у Брюсселі.

Цього року ми плануємо пройти так званий ізольований режим двічі. Це має бути зима та літо, — розповів він. Тестування має продемонструвати готовність українських мереж до об'єднання з європейськими та відмови від російських та білоруських.

За словами міністра, це має статися у 2023 році, але може статися і раніше. З цією метою Україна вклала понад €600 млн у модернізацію електромереж.

У лютому 2021 року глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів про плани до кінця 2023 року від'єднатися від єдиної електромережі з Білорусією та Росією, яка існує з радянських часів. Інтеграція в європейську мережу, за його словами, сприятиме енергетичній безпеці України та Європи.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) вжила невідкладних заходів для стабілізації ціноутворення на ринку електроенергії.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну
Після запуску "Турецького Потоку" Газпром поступово почав зменшувати транзит газу через територію Україну.
Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів Ціни на газ у Європі побили історичний максимум: вартість тисячі кубометрів перевищила 1000 доларів
Рекордно високі ціни на газ у Європі пов'язують із зростання попиту та конкуренції з Азією, а також дефіциту пропозиції від російського "Газпрому", який є найбільшим постачальником газу у Європі.
Loading...
Load next