В Японії унаслідок потужного землетрусу померло щонайменше 48 людей

В Японії унаслідок потужного землетрусу померло щонайменше 48 людей

У вівторок, 2 січня, у Японії рятувальні команди намагалися дістатися до ізольованих районів, де були зруйновані будівлі, розбиті дороги та знеструмлені десятки тисяч будинків, внаслідок потужного землетрусу, через який загинуло щонайменше 48 людей.

Про це повідомляє Reuters.

До місця землетрусу на півострові Ното з усієї країни було направлено 3000 рятувальників - військовослужбовців, пожежників і співробітників поліції.

Пошук і порятунок постраждалих від землетрусу - це боротьба з часом, - заявив прем'єр-міністр Фуміо Кісіда під час екстреної наради.

Кісіда повідомив, що рятувальникам дуже важко отримати доступ до північного краю півострова Ното, де гелікоптери виявили багато пожеж і значні пошкодження будівель та інфраструктури. За словами речника його уряду, близько 120 людей чекають на порятунок.

Багато залізничних сполучень і авіарейсів у цьому районі було призупинено. Аеропорт Ното закрився через пошкодження злітно-посадкової смуги, терміналу і під'їзних доріг, а 500 людей застрягли в автомобілях на його стоянці.

У Сузу, прибережному місті з населенням понад 5 тис. мешканців, розташованому неподалік від епіцентру землетрусу, за словами мера міста Масухіро Ідзумія, було зруйновано до 1 тис. будинків.

Ситуація катастрофічна, - наголосив він.

Влада підтвердила 30 загиблих, половина з них - у Вадзімі, ще одному постраждалому місті на віддаленому північному краю півострова.

Згідно з повідомленням японського агентства з ліквідації наслідків стихійних лих, пожежники борються з вогнем у кількох містах і намагаються звільнити людей, які опинилися в пастці під завалами будівель.

За даними Японського метеорологічного агентства, яке попередило, що найближчими днями можуть статися ще сильніші поштовхи, з моменту першого землетрусу в понеділок було зафіксовано понад 140 підземних поштовхів.

Пізніше у штабі ліквідації стихійних лих Ісікави повідомили про те, що кількість жертв землетрусу зросла до 48, передає BBC.

За словами чиновників, число може зрости, оскільки рятувальні роботи тривають.

Головний секретар кабінету міністрів Японії Йошімаса Хаяші після екстреного засідання уряду заявив, що прем'єр-міністр Фуміо Кісіда доручив "поставити життя на перше місце" і "зрозуміти ситуацію" з руйнуваннями, спричиненими землетрусом.

Жителі Японії, будь ласка, будьте готові до того, що протягом тижня можуть відбуватися землетруси силою до семи балів, - наголосив він. - Люди, які живуть в районах, де були сильні поштовхи, будь ласка, слідкуйте за інформацією про евакуацію через місцеві офіси, по телебаченню, радіо та в інтернеті та вживайте відповідних заходів.

Хаяші наголосив, що є 120 "випадків людей", які чекають на порятунок, а потім додав, що "загалом 57 360 людей були евакуйовані".

Нагадаємо, Генсек Ради Європи назвала воєнними злочинами і порушенням міжнародного права удари рф по Україні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next