Харчова алергія: симптоми та продукти, які є найбільшими алергенами (відео)

Харчова алергія: симптоми та продукти, які є найбільшими алергенами (відео)
Різноманітні шкірні висипи, нежить, закладений ніс, розлади шлунка, кашель та багато інших симптомів може викликати харчова алергія. Частіше вона зустрічається у дітей. І якщо з віком алергія не зникне, то в дорослому, як правило, залишається.

Більше 160 продуктів провокують виникнення харчової алергії. Найбільш алергенними є яйця, горіхи, риба, арахіс, морепродукти та молочні продукти.

Спровокувати появу харчової алергії може будь-який білок, і сьогодні більше ніж 160 продуктів зумовлюють різні реакції імунної системи, які можуть бути навіть загрозливими для життя.

Харчові продукти можуть давати алергію в будь-яких варіантах і різні. Значить в наших регіонах переважно є алергічні реакції на харчові продукти такі, які ще йдуть з раннього дитинства: це є молоко, це є злаки, це риба в різних варіантах, це горішки і звичайно індивідуально дуже різноманітні є, - розповіла лікарка-алерголог Львівської обласної консультативної поліклініки, Анізія Бандрівська.

Що стосується морепродуктів панцеровмісних – це є краби, креветки, мідії, все це теж дуже часто викликає алергічні реакції, тому що в тих продуктах міститься велика кількість гістаміну, - зазначила лікарка-алерголог Львівського обласного діагностичного центру, Христина Ліщук-Якимович.

Харчова алергія дуже рідко може виникнути у старшому віці. Найчастіше вона проявляється в дитинстві і її можна перерости. Якщо ж симптоми з’являються і в подальшому, значить в організмі генетично бракує захисту імунної системи від цих алергенів.

Алергічні реакції на харчові продукти можуть бути у вигляді кропив’янки, висип по всьому тілі, може бути з набряком Квінке. Набряк Квінке, набряк обличчя, може бути набряк язика то небезпечно, бо може задушитися людина оце небезпечно коли набряк Квінке. Так само можуть бути приступи чихання, нежиті. Навіть такі можуть бути від харчової алергії, - додала  лікарка-алерголог Анізія Бандрівська.

Найгірше те, що харчові алергени викликають анафілаксію. Тобто спазм, набряк гортані, набряк язика, набряк язичка і це все спричиняє так звану ядуху, удушшя і дуже часто може бути небезпечним для життя, - наголосила лікарка-алерголог Христина Ліщук-Якимович.

Є також так звана псевдоалергія, а також харчова непереносимість. Їх не варто плутати, адже це зовсім різни механізми організму.

Людина буквально наприклад зїсть якусь суничку червону, одну – нічо. А кажуть що я зїм допустім цілу мисочку тих суниць, полуниць, тоді почитнається реакція. Алергічна реакція харчова не залежить від, одна суничка може викликати алергічну реакцію. Це є алергія на харчовий продукт, - наголосила лікарка-алерголог Львівської обласної консультативної поліклініки, Анізія Бандрівська.

Також побутує думка, що харчова алергія пов’язана з кольором продуктів. До прикладу алергія на червоне. Проте, це міф.

Немає такої градації, що в когось алергія суто на червоне. Напевно щось червоного кольору колись спровокувало алергію, але якщо ми беремо червоне яблуко, червоний буряк, червону трускавку, то це не значить що всі ці продукти харчування можуть спричинити алергічну реакцію, - розповіла лікарка-алерголог Львівського обласного діагностичного центру, Христина Ліщук-Якимович.

Харчову алергію потрібно контролювати, тобто виключити з раціону продукти, які провокують її появу. Для цього необхідно зробити дослідження, які зможуть показати, на які саме алергени виникає така реакція організму. Лікування має відбуватись лише з лікарем, адже як раніше зазначалося, її легко можна сплутати з псевдоалергією.

 

Читайте також
Степаненко отруївся сендвічами: футболіст збірної України пропустив матч з Казахстаном (відео) Степаненко отруївся сендвічами: футболіст збірної України пропустив матч з Казахстаном (відео)
Рахунок матчу між Україною та Казахстаном вже на другій хвилині зустрічі відкрив український гравець Роман Яремчук, однак матч закінчився нічиєю для обох команд із рахунком 2:2.
Хвороба 21 століття: принципи харчування та способу життя при ГЕРХ (відео) Хвороба 21 століття: принципи харчування та способу життя при ГЕРХ (відео)
ГЕРХ, тобто гастроезофагеальна рефлюксну хворобу сьогодні називають хворобою XXI століття. Його виникнення пов’язують з неправильним харчуванням, переїданням та стресами.
Вітаміни групи Е: чому корисно вживати продукти в яких він міститься (відео) Вітаміни групи Е: чому корисно вживати продукти в яких він міститься (відео)
Вітамін Е впливає на стан нашої шкіри, нігтів і волосся, а тому його часто використовують в косметичних цілях. Зокрема він міститься у соняшниковій та кукурудзяній олії, авокадо, рибі, горіхах, арахісові та ківі.
Loading...
Load next