Україна повністю переходить на е-лікарняні: яка користь, як їх оформлятимуть та як оплачуватимуть - інфографіка

Україна повністю переходить на е-лікарняні: яка користь, як їх оформлятимуть та як оплачуватимуть - інфографіка
Від сьогодні в Україні повноцінно запрацюють електронні лікарняні. Розбираємося яка від них користь, як оформити е-лікарняний та як їх будуть оплачувати. 

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

Чи готова система до переходу?

Починаючи з літа діяла перехідна модель – висновок про тимчасову непрацездатність оформляли і в паперовому, і в електронному вигляді. Але з 1 жовтня всі медичні установи, лікарі, пацієнти та роботодавці мають бути готові до переходу на е-лікарняний

Як заявляв голова комітету Верховної Ради з охорони здоров’я Михайло Радуцький, станом на 27 вересня 137 тисяч медичних працівників пройшли онлайн навчання, 2,9 тисячі медзакладів вже оформлюють е-лікарняні, з початку роботи системи створено майже 1 млн медичних висновків про непрацездатність.

Наразі лише 100 лікарень поки що не змогли налаштуватись на роботу в нових умовах, але до 1 жовтня є час, щоб "підключити" ці заклади до електронної системи, — каже Радуцький.

В чому користь?

  • Відтепер лікарі тепер будуть заповнювати менше документів, а пацієнту не треба буде пам'ятати повну назву компанії, де він працює, або її адресу — все автоматично потраплятиме до системи.
  • Не потрібно буде повторно йти до лікарні, якщо хвороба протікає згідно з планом лікування. Лікарняний буде закриватися автоматично.
  • Роботодавці й бізнес в автоматичному режимі будуть отримувати інформацію про те, хто з їхніх співробітників перебуває на лікарняному. 
  • З 1 жовтня не треба буде зберігати паперові лікарняні й передавати їх у Пенсійний фонд.
  • Після одержання інформації від медичної системи про формування медичного висновку Пенсійний фонд генерує електронний лікарняний, і його першого дня можуть побачити роботодавці й самі хворі.
  • Ані Пенсійний фонд, ані роботодавець під час формування електронного лікарняного не отримують інформацію про те, чим хвора людина та яке лікування їй виписали. Все має бути конфіденційно.

Влада стверджує, що завдяки таким нововведенням вдасться побороти корупцію у цій галузі. Наразі на виплату лікарняних Фонд соціального страхування витрачає мільярди гривень. Так, лише за 8 місяців 2021 року було отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн. Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше як 10% лікарняних, через що багато хто оформляє фіктивні лікарняні.

 

Як оформити електронний лікарняний?

Для пацієнта щодо оформлення лікарняного майже нічого не зміниться: аби оформити висновок про тимчасову непрацездатність потрібно прийти на прийом до сімейного лікаря. Лікар або призначає лікування, або направить до профільного фахівця.

В е-лікарняному буде відображатись наступна інформація:

  • номер запису в реєстрі;
  • посилання на запис про пацієнта у відповідному реєстрі системи охорони здоров'я;
  • посилання на запис про лікаря, який оформив медичний висновок в реєстрі медичних працівників;
  • посилання на запис про суб'єкта господарювання в реєстрі суб'єктів господарювання в сфері охорони здоров'я;
  • дата і час формування медичного висновку;
  • суть медичного висновку лікаря;
  • термін дії медичного висновку.

У момент створення е-лікарняного пацієнту надійде смс-повідомлення з оповіщенням про це, тому важливо, щоб у сімейного лікаря завжди були актуальні контакти пацієнта.

Медичний висновок формується в день звернення до лікаря. Якщо непрацездатність настала на вихідних, то лікарняний можна відкрити датою на день раніше, але не більше.

 

Чи дізнається роботодавець про діагноз працівника з е-лікарняного?

У МОЗ зтверджубть, що відповідь "ні". Адже до Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат, зокрема, причина непрацездатності, період тимчасової непрацездатності, а також лікар, який виписав е-лікарняний. Тож ні роботодавець, ні Пенсійний фонд не будуть володіти інформацією про діагноз працівника.

 

Чи можлива видача е-лікарняного заднім числом? 

Це можливо, але тільки за наступних умов:

  • якщо пацієнт перебував за кордоном;
  • якщо людина була в процесі переїзду з одного регіону в інший;
  • в разі технічної несправності електронної системи охорони здоров'я.

Якщо пацієнт одужає в установлений лікарем термін, то електронний лікарняний закриється автоматично. Тут очевидний плюс для пацієнта – не потрібно приходити на повторний прийом. Але знову йти до лікаря доведеться для продовження лікарняного.

 

Як будуть оплачувати електронні лікарняні?

Після створення медичного висновку працівник повинен повідомити про це роботодавцю будь-яким зручним способом. Переглянути свій е-лікарняний можна в особистому кабінеті застрахованої особи на сайті Пенсійного фонду України.

Роботодавець бачить лікарняні своїх співробітників у власному кабінеті страхувальника. Він бачитиме реєстраційний номер листка непрацездатності, ПІБ застрахованої особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків, період тимчасової непрацездатності, а також її причину (не діагноз).

Для електронних лікарняних визначили такі причини:

  • тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов'язаних з нещасним випадком на виробництві;
  • вагітність і пологи;
  • необхідність догляду за хворою дитиною;
  • необхідність догляду за хворим членом сім'ї;
  • необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю у віці до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за дитиною;
  • карантин, встановлений відповідно до законодавства;
  • протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства;
  • перебування в відділенні санаторно-курортного закладу;
  • тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу;
  • перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину;
  • тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання;
  • тимчасова непрацездатність в результаті нещасного випадку на виробництві.

Після завершення періоду тимчасової непрацездатності е-лікарняний працівника змінить свій статус на «Готовий до сплати». З цього дня роботодавець повинен протягом 10 робочих днів призначити матеріальне забезпечення, а після дати призначення не пізніше ніж через 5 робочих днів сформувати і передати в Фонд соціального страхування заяву-розрахунок. Рішення про виплату або відмову, як і раніше, ухвалютиме спеціальна комісія.

Розмір виплат по е-лікарняних залишиться таким самим: від 50% до 100% середнього доходу застрахованої особи залежно від стажу, розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами – 100% середнього доходу.

Читайте також
Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid Понад 2 мільйони хворих: в Україні знову збільшилась кількість захворюваності на Covid
За минулу добу в Україні станом на 23 квітня, виявили 14 277 нових випадків зараження. З них захворіла 591 дитина та 277 медпрацівників.
Цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку Цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку й додав, що з кожним роком ця цифра лише збільшуватиметься.
Степанов заявив, що в Україні не було випадків утилізації вакцини від Covid Степанов заявив, що в Україні не було випадків утилізації вакцини від Covid
Міністр охорони здоров'я, Максим Степанов запевнив, що з початку вакцинації від коронавірусу в Україні не було жодного випадку, коли б медики утилізували залишки вакцини.
Loading...
Load next