У Львові прооперували хлопця з Лисичанська, якому уламок снаряду потрапив у легеню (відео)

У Львові прооперували хлопця з Лисичанська, якому уламок снаряду потрапив у легеню (відео)
Наразі Святослава очікує ще тривале лікування та реабілітація, а після того він зможе повернутися до звичного життя.  

Пані Олені навіть страшно згадувати те, що вона з сином Святославом пережила за останній місяць. Самі вони з Лисичанська Луганської області. Що таке жити під постійними обстрілами, без води, світла і газу вони вже знають добре. Але і це було не найгірше. 9 травня снаряд розірвався біля будинку, де якраз перебувала сім'я. А далі все як в страшному сні.  

Мой муж побежал туда, он даже не заметил, что Святика тоже ранило а уже потом Святик как заорет «Мама мне руку оторвало». А я поварачиваюсь так и смотрю рука на месте, думаю может я неправильно услышала и голову туда наверх. Думала может Женечке или он увидел что там кому-то оторвало, а потом он начинает просто хрипеть и я вижу, что у него горло разорвано и я тогда уже бегом подскочила рукой от так зажала эту рану, — розповідає Олена Ричкова, мама Святослава. 

Тоді 4-сантиметровий уламок снаряда потрапив у праву легеню 13-річного Святослава. Врятувала хлопця саме його мама Олена, яка була медичною сестрою місцевої лікарні і знала як надати першу невідкладну. 

Швидкою їх забрали до лікарні в Бахмут, а згодом у реанімаційному вагоні медичного потяга хлопця доправили до Львова у лікарню Святого Миколая Першого медоб'єднання..  

Це є смертельна травма і справді це є чудо, що він не загинув на місці і що не були ушкоджені магістральні судини. Йому на місці була надана невідкладна допомога у вигляді тампонади рани з ушиванням її з тампоном, дренування правої плевральної порожнини і в такому стані він був евакуйований поїздом в нашу лікарню, — розповів Дмитро Грицак, завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова. 

Травма була важка. Тому що уламок десь близько 4 см в діаметрі. Пройшов через надключичну ділянку, зруйнував ребро і практично через всю легеню пройшов через верхню та середню частку і застряг в нижній часті правої легені, - каже Юрій Король, торакальний хірург Лікарні Св. Пантелеймона Першого медобєднання Львова. 

Святославові одразу зробили всі необхідні обстеження, стабілізували його стан і одразу взялися проводити термінову операцію.  

Враховуючи об'єм самого поранення і важкий стан хворого було вирішено провести це малоінвазивним шляхом, тобто однопортовим доступом приблизно близько 3 см. Через цей один порт були введені і оптика для огляду візуалізації поранення і також інструменти, якими проводилися операційне втручання, - зазначив Юрій Король. 

Операція складна, оскільки є уражена вся легеня. Вся легеня являє собою гематому і через всю легеню переходить раневий канал, бо великий гемоторакс, але операція пройшла успішно, — констатує Дмитро Грицак.  

 

Попри великі ризики медикам таки вдалося дістати уламок і зараз хлопець вже переведений у загальну палату. Уся ця ситуація дуже засмутила хлопця, проте найголовніше те, що зараз він одужує.  

Я хотел бы вернуться домой, видеть друзей из школы своей, — каже Святослав Ричков, пацієнт.

Після 9 травня зв'язок з рідними обірвався. У Лисичанську залишилась родина та друзі Святослава та Олени. Окрім того, хлопець має двох братів, один з яких в Києві допомагає нашим військовим, а інший вважається безвісти зниклим. Тому чи ненайбільшим бажанням сьогодні для них є об'єднатися зі своєю сім'ю.  

Хотелось бы, конечно, чтобы это все закончилось, чтобы в конце концов мы собрались все вместе и просто жили, радовались жизни. Утром просыпались солнышко, птички, засыпали чтобы не было звуков выстрелов, — Олена Ричкова, мама Святослава.  

Наразі Святослава очікує ще тривале лікування та реабілітація, а після того він зможе повернутися до звичного життя.  

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Втратила сім’ю і свої спогади: львівські медики рятують 10-річну дівчинку з Донеччини (відео) Втратила сім’ю і свої спогади: львівські медики рятують 10-річну дівчинку з Донеччини (відео)
Дівчинка дивом залишилася живою. Зі слів очевидців, родичі накрили собою дитину, врятувавши цим їй життя.
Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео) Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео)
Тренінги з надання першої домедичної допомоги фахівці медколеджу післядипломної освіти проводять щодня. Вишкіл триває 2 години .
Loading...
Load next