Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові через пожежу зазнав сильних збитків (відео)

Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові через пожежу зазнав сильних збитків (відео)
Вчора, 22 квітня, у Львові у приміщенні Національного музею "Тюрма на Лонцького", колишньої в’язниці КДБ та Гестапо сталась велика пожежа. Через загорання історичний об'єкт зазнав великих збитків.

Вогонь знищив прооводку, опалення, дах та вікна. Тепер приміщенням необхідна невідкладна реставрація.

- Пожежа почалася у котельні СБУ, яка є прилеглою до будівлі музею і яку ми також використовуємо. Можливо, це трапилося через коротке замкнення в електромережі. Найперше зайнялося перекриття даху, горіли балки, частина вікон вибиті, а найгірше - ще досі через велику кількість використаної води, а працювало аж 9 одиниць техніки ДСНС, затоплені коридори. Слава Богу, ані архіви, ані фондосховища, ні робочі кабінети не постраждали. Але в загальному потрібна термінова реставрація, - розповів директор музею Руслан Забілий, пише Укрінформ.

За його словами, щоб надати оцінку завданих збитків, сьогодні в музеї була проведена робота комісії, яка складалася з представників Галицької районної адміністрації Львова, управління охорони культурної спадщини ЛМР, представників міста. Висновки комісія обіцяла надати з понеділка.

 

Першим про завдані збитки "Музею на Лонцького" написав у Фейсбуці народний депутат Володимир В’ятрович.

- Найцінніше майно — архів ОУН та УПА, а також спеціалізована бібліотека Центру досліджень визвольного руху, що зберігаються у музеї, під загрозою затоплення. Як і вцілілі наразі фондосховища та лабораторія музею. Та вже зараз є очевидним, що музей потребує коштів для відновлення, найперше — перекриття даху, що зараз відкритий для дощів та негоди, встановлення дверей та вікон, осушування приміщень тощо, - зазначив В’ятрович.

Він додав, що завдяки відданості і хоробрості працівниці музею Лідії Тополевської, яка кинулася рятувати спадщину та історичні цінності, вдалося уникнути низки руйнувань.

- Лідія Тополевська весь час перебувала заблокована на третьому поверсі приміщення, серед диму і вогню, але, на щастя і завдяки пожежникам, не постраждала, - підкреслив В’ятрович.

Унікальний в Європі український Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» створений у колишній катівні КДБ та Гестапо, він один із трьох у Східній Європі (два інших - це музей-тюрма НКВД у Вільнюсі та музей-тюрма Штазі в Берліні).

Музей відкрито 28 червня 2009 року, 14 жовтня 2009 року він отримав статус національного.

 

Читайте також
Київського чиновника спіймали у Львові на хабарі 10 тисяч доларів (фото) Київського чиновника спіймали у Львові на хабарі 10 тисяч доларів (фото)
Чиновник Київської ОДА вимагав у підприємця 10 000 доларів США за сприяння у проведенні перевірки.
Амфетамін, екстазі та PVP: у Львові затримали чергового «закладчика» (відео) Амфетамін, екстазі та PVP: у Львові затримали чергового «закладчика» (відео)
24-річний житель Рівненської області продавав психотропи через Telegram. А затримали його на вул. В. Великого у Львові під час патрулювання.
Свідоме знищення землі: навмисні пожежі (відео) Свідоме знищення землі: навмисні пожежі (відео)
Лише за минулу добу, надзвичайники загасили 35 пожеж сухостою, вогонь знищив понад 6 га.
Loading...
Load next