У Львові тривають роботи із ліквідації наслідків негоди: як містянам відшкодувати збитки (відео)

У Львові тривають роботи із ліквідації наслідків негоди: як містянам відшкодувати збитки (відео)
Майже пів тисячі повалених дерев, 44 пошкоджені автівки та 80 знищених дахів – такі наслідки негоди, яка спіткала Львів.

На щастя, обійшлося без людських втрат. Втім, по кишені злива вдарила чималій кількості містян.

Ростислав залишив своє авто на платній парковці. Про штормове попередження чув, втім розповідає, що дерев поблизу не було, тож був впевнений, що машина буде в безпеці.

Коли я вже стояв біля автомобіля, то почали підходити люди, які мешкають у будинку, біля якого стояв мій автомобіль і вони сказали: "Ось поряд стоїть балка. Це вона, скоріше за все, впала з даху на твій автомобіль", - зізнався потерпілий Ростислав Яремко.

Чималої шкоди зазнали й історичні будівлі Львова. Від буревію постраждало понад 30 пам'яток 16-18 століть.

Це і церква святого Юра, де я перебувала під час цього урагану. Там вода протікала, що не відбувалося протягом 200 років, і це звичайно мене вразило. Я вперше таке бачу. Пам'ятка 18 століття. І найстаріший парк України, парк Франка. Там страшні руйнування. Дерева, яким по 300 років пішли у небуття, - повідомила екскурсоводка Ірина Бойко.

Поки комунальники знімають конструкції, що загроджують обвалу, реставратори готуються братися за відновлення пам'яток. А ліквідуватимуть наслідки буревію за кошти резервного фонду міста.

Наразі, всі підрядники отримали гарантії від міста, що оплата буде проведена. Ми прийняли рішення про надзвичайну ситуацію місцевого рівня. Це дало можливість почати цей процес негайно. Роботи почалися буквально після закінчення буревію і тривають до сьогодні. По мережах є проблеми, де були підтоплення. Ну і на вулиці Винниченка тривають роботи, тому що фактично колектор потребує капітального ремонту, - наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Складніше ж буде тим, кому буря пошкодила майно. Відшкодувати кошти за понівечену автівку без проблем зможуть ті, хто має так зване "повне КАСКО". Сподіватися на компенсацію збитків від балансоутримувача зможуть і ті, хто відразу викликав на місце події поліцію, зробив фото- й відеофіксацію та залучився свідками. 

Можливо, дуже часто буває, що це аварійні дерева, які пошкодили ваше майно і звернення про такі дерева були вже давно, як була нещодавно ідентична ситуація, то в таких випадках через суд цілком реально добитися компенсації, - розповіла юристка Лілія Баюш.

Та якщо під час негоди ви не викликали поліцію, але все ж маєте фіксацію інциденту, юристи радять звернутися до правоохоронців зараз. Додамо, що внаслідок погодних умов підтопило та 11 житлових будинків, 23 присадибні ділянки, підземні паркінги та підвали. Всього за пів години лютої бурі у місті випало близько 30% місячної норми опадів. 

 

Читайте також
Негода у Львові: внаслідок грози та зливи у місті виявили 27 повалених дерев (відео) Негода у Львові: внаслідок грози та зливи у місті виявили 27 повалених дерев (відео)
Сильні грози та пориви вітру, призвели до пошкодження ліній електропередач і знеструмлення цілих сіл, а у Львові було пошкоджено майже три десятки дерев.
Наслідки потужного буревію: вдруге за тиждень Львовом пройшлась негода (фото) Наслідки потужного буревію: вдруге за тиждень Львовом пройшлась негода (фото)
Чергова сильна гроза із градом, пошкодила декілька шкіл, закладів культури та історичних будівель. У місті знову затоплені вулиці та повалені десятки дерев - комунальники ліквідовують наслідки буревію.
На Львівщині на Великдень оголосили штормове попередження На Львівщині на Великдень оголосили штормове попередження
Упродовж великоднього дня, 2 травня у Львові та області можливі грози та сильний вітер.
Loading...
Load next