Документальне кіно "Чубай. Говорити знову": у Львові відбувся допрем'єрний показ фільму (відео)

Документальне кіно "Чубай. Говорити знову": у Львові відбувся допрем'єрний показ фільму (відео)
Документально-ігровий фільм розповідає про життя відомого поета-дисидента Грицька Чубая.

Зберегти пам'ять про батька, друга та великого українського поета Грицька Чубая. Через десятки років після смерті поета його творчість знову ожила, через спогади розповіді рідних та тих, хто був свідком його життя. І все це втілилось у велику документальну стрічку "Чубай. Говорити знову", яку представили у Львові на допрем’єрному показі.

Цей фільм про великого українського поета Грицька Чубая. Цей фільм про вибір. Це абсолютно архетипічна історія. Вважаю, що ця історія – це вибір перед яким стикаємося ми самі та цей вибір перед яким стикнувся він сам, це стосується нас особисто. Тому що ми так чи інакше обираємо між поганим і ще більш поганим, в той момент коли ми обираємо ми міняємось, - зазначив режисер, продюсер фільму Михайло Крупієвський.

Це не тільки історія великого поета, це історія складна, контраверсійна, вона про трагедію і тут було багато розповідей таких сімейних історій, це теж дуже складно розповідати про сім'ю, про те що відбувалося і в принципі переосмислювати заново те, що відбулося, - розповіла координаторка проєкту Ірина Сабанадзе.

 Ініціаторкою створення великого режисерського фільму стала дочка поета Соломія. Близько року тривало втілення цієї ідеї в життя.

Мені хотілося, щоб про Грицька Чубая дізналися як про людину, як про особистість, і щоб він не був знищений. Як знищило його колись КГБ і відповідно музику до цього фільму робив мій брат Тарас Чубай. Тут є і друзі татові, і недруги татові насправді й дуже багато чого цікавого мені відкрилося теж нового. - сказала донька Грицька Чубая Соломія Чубай.

 Щоб вони пізнали все-таки та побачили, що було 40 років тому практично, 40 років як вже нема Грицька і нарешті Грицько став дуже популярним. Нарешті Грицько заговорив знову, - наголосила удова Грицька Чубая Галина Чубай.

Грицько і справді заговорив, адже у фільмі представили записи, на яких сам поет декламував свої вірші.

 Ведучим у фільмі став український поет та музикант Сергій Жадан, який пройшов так би мовити коридорами життя Грицька Чубая, і заговорив його словами.

Кінець фільму супроводжували гучні оплески глядачів, які не стримували свого захвату. 

На одному подиху просидів, весь фільм продивився. Фільм прекрасно поставлений, - сказав глядач, герой фільму Йосип Іванюк.

 Надзвичайно сподобався фільм. Дуже цікавий. Гарні думки, гарна постановка, надзвичайний показ, тобто візуалізація дуже гарна, дуже цікаво, - зізнався глядач Назар Бакович. 

Зазначимо, що проєкт реалізувався за підтримки Українського культурного фонду. Вже згодом він буде доступний для широкого загалу. 

 

Читайте також
У Львові відбувся допрем’єрний показ мелодрами "Ми є. Ми поруч" (відео) У Львові відбувся допрем’єрний показ мелодрами "Ми є. Ми поруч" (відео)
"Ми є. Ми поруч" – перший україномовний фільм режисера Романа Балаяна після майже 12-річної творчої перерви.
Документальний фільм "Воїн" про Тараса Матвіїва: у Львові відбулась прем'єра (відео) Документальний фільм "Воїн" про Тараса Матвіїва: у Львові відбулась прем'єра (відео)
Врятував двох побратимів ціною власного життя. У Львові показали документальну стрічку присвячену Герою України Тарасу Матвіїву. Фільм, заснований на спогадах рідних та близьких, розповідає про життєвий шлях захисника.
BookForum у Львові: почесною гостею фестивалю стане нобелівська лауреатка Ольга Токарчук BookForum у Львові: почесною гостею фестивалю стане нобелівська лауреатка Ольга Токарчук
Цього року через світову COVID-пандемію BookForum вперше за всю історію відбудеться у гібридному форматі: онлайн та офлайн.
Loading...
Load next