Будинок на Шота Руставелі: відновили унікальний під'їзд у Львові (відео)

Будинок на Шота Руставелі: відновили унікальний під'їзд у Львові (відео)
Унікальна для Львова архітектура початку 20 століття. Неймовірної краси ліпнина та витончені деталі брами. Будівля, що на вул. Шота Руставелі з року у рік лише знищувалась та руйнувалась. Відтак почала втрачати свою автентичність.

Під численними шарами побілки унікальні витвори мистецтва та справжня пам’ятка сецесійної архітектури. Тут, на вулиці Шота Роставелі, 8, розташувався будинок, створений в 1905-6 роках за проєктом архітектора Владислава Садловського. 

Дуже відомі його проєкти - це Промислова школа і залізничний вокзал, конкурс на який він виграв. Але цей будинок є житловий, він був замовлений Міхалом Стоффом, австрійським банкіром, для того, щоб показати велич нової сецесійної архітектури. І започаткувати новий квартал, який на превеликий жаль, так далі і не продовжився, - зазначив засновник арт-центру "Я Галерея" Павло Гудімов.

Натомість за понад сотню років будинок зовні знищився, а всередині взагалі буквально втратив свою автентичність. Тепер же, після кропіткої роботи реставраторів, тут справжня краса.

Унікальний приклад сецесійної архітектури поступово відновлюють. Наразі, розчистивши 10 шарів побілки, повернули унікальний розпис на стінах та відновили ліпнину на стелі. 

Це був білий під'їзд. Ми почали змивати поверхневі шари й тут виявилася така мармуризація, поліхромія, такого голубуватого відтінку, приємна, первинна.  Тому ми її лишили. 

Якщо ви приглянетеся, то тут є якісь залишки кольорів, потертості, бруд навіть частково. Він залишений як слід історії вже, - розповів реставратор монументального малярства Василь Карпів.

Унікальну ліпнину, яка тут збереглася, також довелося відреставрувати та моментами відновити втрачені фрагменти. Зараз під’їзд набув свого автентичного вигляду. Нічого зайвого та немов потрапляєш у минуле.

На умовах співфінансування тут відреставрували й браму, яка замайоріла новими зовсім не звичними для Львова барвами. Чимало деталей, кажуть реставратори, було втрачено. Однак, вдалося їх відновити та відтворити автентичний вигляд.

Вона була без скла, так як зараз бучите скло. Рамки були, але все було заварене бляхою. 

Чесно кажучи, скільки мені доводилось робити брами, ми не помалювали ще жодної брами в такий колір, в синю кольорову гаму. Як правило це є зеленого кольору, - сказав реставратор Юрій Миколаїшин.

На цьому співвласник будинку зупинятися не збирається. Каже: у під’їзді чимало краси, яка на жаль, втрачена з роками байдужості.

В 90-х тут поставили ті ж залізні грати. Вони також мають забратися, тому що це заперечує статус пам'ятки архітектури.  

І підсвітка, і стіни, і вікна, і двері це все є та робота, яка ще є попереду, яку ми будемо робити. Я думаю, на це піде не мало часу, але вже заходячи через цей під'їзд ти почуваєш себе по-іншому, - додав Павло Гудімов.

В управлінні охорони історичного середовища сподіваються, що в майбутньому вдасться повернути ошатність та красу фасаду будинку. 

Брама є унікальна, це і метал балкону, і декор фасаду, маскорони тут є прекрасні. Ну і очевидно, що це потрібно зробити якусь комплексну реставрацію, щоб це метал почав світитися. Як ми бачимо, який колір повернутий брамі, несподіваний, але автентичний, його знайшли реставратори. Тому сподіваємось що цей метал також може  мати таку саму кольористику, - сказала начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

 

Читайте також
У Львові стартував міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв "Вежа 3.0" (відео) У Львові стартував міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв "Вежа 3.0" (відео)
Урочисте відкриття відбулося у центрі архітектури, дизайну та урбаністики "Порохова вежа". Його родзинкою стала презентація мистецької інсталяції з майже тонни піску, яка символізує хаотичну забудову Львова.
У Музеї народної архітектури та побуту з'явиться реконструкція криївки УПА (відео) У Музеї народної архітектури та побуту з'явиться реконструкція криївки УПА (відео)
Її зведуть поряд зі старовинною ґраждою.
Внесена до спадщини ЮНЕСКО: як виглядає дерев'яна архітектура Карпат (відео) Внесена до спадщини ЮНЕСКО: як виглядає дерев'яна архітектура Карпат (відео)
Цього разу наші журналісти розповіли про унікальні церкви у селах Верхня Рожанка і Матків.
Loading...
Load next