Онлайн-навчання для учнів Львова: скільки шкіл перетнули бар’єр 80% вакцинованих (відео)

Онлайн-навчання для учнів Львова: скільки шкіл перетнули бар’єр 80% вакцинованих (відео)
Чи будуть ходити діти до школи, у період жовтої та червоної зони, скільки шкіл перетнули межу вакцинації понад 80% та для чого зараз школам, один день навчання онлайн? Про роботу шкільних закладів освіти та дитячих садочків в умовах карантину в ексклюзивному інтерв'ю для телеканалу "ПравдаТУТ Львів" розповіла начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Входження міста в "червону" епідеміологічну зону "цілком ймовірне", зважаючи на ситуацію із захворюваністю на COVID-19. Всіх жителів активно просять вакцинуватись від коронавірусу, "адже серед нових поступлень у лікарнях – понад 95% пацієнтів не були вакцинованими".

Наразі у Львові станом на зараз вже у 44 міських школах понад 80% педагогів є вакцинованими, або ж мають негативний ПЛР-тест чи перехворіла на коронавірус протягом останніх пів року. Також ще 11 львівських шкіл наразі мають від 70 до 80% щеплених педагогічних працівників. Проте, щодня у місті працює велика кількість пунктів вакцинації, де будь-хто, в тому числі і працівники закладів освіти мають можливість безперешкодно вакцинуватись.

Ситуація значно зміниться до понеділка, тому що сьогодні будуть працювати центри вакцинації. І в суботу та неділю також у ліцеї “Просвіта” буде також працювати центр вакцинації власне для педагогів та їх сімей. Тому усі охочі можуть прийти і провакцинуватись, - наголосила начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

Львів’ян та педагогів щеплять різними вакцинами, тому обрати є з чого - це AstraZeneca, CoronaVac та Pfizer. Зокрема, активно вчителі почали вакцинуватись після того, як вийшла відповідна постанова українського уряду -  вимога про 80% вакцинованих педпрацівників у закладі освіти діє у жовтій, помаранчевій та червоній зонах. Зокрема, хоч Львів та область наразі все ж знаходяться у “жовтій” зоні, проте добові показники захворюваності вказують на те, що вже найближчими днями місто може опинитись у “червоній” карантинній зоні.

Фото: "ПравдаТУТ Львів"

Тому вакцинація педагогічних колективів є наразі необхідною, аби повністю не переводити учнів на дистанційне навчання, яке за словами посадовців не дає такого ефекту, як звична форма навчання за шкільною партою.

ЗА ДВА ДНІ У ЛЬВОВІ БУЛО ПРОВАКЦИНОВАНО 1200 ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

Це напевно був якийсь стимул для людей. Тому, що якщо людина має якість протипокази, то вона однозначно не могла піти і зробити щеплення. Лише сімейник лікар міг направити людину до вузького спеціаліста і лише в такому випадку людина могла отримати довідку про протипоказ. І ця довідка вона також належить до тих 80%, які повинна набрати школа, - додала Зоряна Довганик. 

Внаслідок активної вакцинації педагогів у Львові стрімко зріс показник щеплення працівників закладів освіти: на початку тижня цей показник коливався у межах 50-52%, то наприкінці тижня він вже становив в середньому понад 65%. Схожа ситуація спостерігається і у закладах дошкільної освіти - садочках, та у закладах позашкільної освіти - кількість вакцинованих працівників лише збільшується.

ЛЮДИНА БУДЕ ДОПУЩЕНА ДО РОБОТИ, ЯКЩО БУДЕ ВІДПОВІДАТИ ВИЩЕЗАЗНАЧЕНИМ КРИТЕРІЯМ

Так, педагоги повинні принести довідку про те, що людина має щеплення, має негативний ПЛР-тест, перехворіла на Covid-19 впродовж останніх пів року, або ж має протипоказ щодо вакцинації. Без одного такого документу, будь-який працівник освітнього закладу не буде допущений до роботи із учнями. 

Проте, у випадку якщо Львів перейде до “червоної” зони, то кількість вакцинованих працівників повинна становити значно більший відсоток, а саме - 100%: “Це також зобов’язує мати або вакцинацію, або підтвердження того, що людина не може бути вакцинована чи ПЛР-тест, який дійсний протягом 72 годин”.

Фото: "ПравдаТУТ Львів"

Чи може відбутись таке, що школа перейде на онлайн-навчання?

Звичайно, що може. Однак, наразі у місті ми працюємо так, щоб люди мали можливість вакцинуватись аби школи працювали наживо, - зауважила Довганик.

Проте, питання вакцинації вчителів та вихователів поступово вирішується, однак щеплення батьків дітей наразі жодним чином не регулюється та не контролюється. 

Ми до прикладу звинувачуємо, що вчитель невакцинований чи вихователь невакцинований, але чи вакцинуються усі батьки? Тому що коли ми візьмемо організацію і там є 30% вакцинованих працівників, які хочуть, щоб їхні діти ходили наживо до школи, які хочуть, щоб їхні діти відвідували заклад дошкільної освіти, а самі не вакцинуються. То де ж правда? Давайте будемо вимогливими до усіх, оскільки це має бути взаємовідповідальне суспільство, - переконана Зоряна Довганик.

Начальниця управління освіти ЛМР наголошує, що у суспільстві загалом повинне бути значно вищий рівень свідомості та розумного ставлення до вакцинації й поширення коронавірусу. Так, батьки часто приводять дітей у школи та дитсадочки із наявними ознаками ГРВІ або ж інших хвороб, що не є етично стосовно працівників закладу освіти та інших діток, які у ньому навчаються. Згідно з протоколом за яким зараз працюють освітні установи, працівникам заборонено приймати таких дітей, однак батьків це оборює, аргументуючи це тим, що “дитину немає куди подіти”.

Фото: "ПравдаТУТ Львів"

Батьки вдома повинні виміряти температуру дитини і якщо дитина має підвищену температуру вище 37,2, то дитина не йде ні до школи, ні до садочку. Батьки самі повинні забезпечити перебування дитини вдома і відповідне лікування, але, на жаль, не всі батьки на це зважають, - додала посадовиця.

Довганик наголосила, що у такому випадку відповідальність має нести не лише дирекція школи, садочку чи орган управління освіти, а й батьки, які дозволяють хворій дитині іти на навчання.

Який алгоритм дій директора, якщо в нього в школі хтось хворий на Covid?

Такий алгоритм він працює впродовж усього карантинного періоду. Якщо це є початкова школа, то однозначно увесь клас іде на самоізоляцію. У випадку якщо це є старша школа, то в першу чергу керівник закладу освіти повинен визначити коло тих осіб, з якими спілкувалась людина. Вони також мають йти на самоізоляцію, - наголосила Довганик.

Однак, у випадку, якщо дитина інфікувалась коронавірусом від когось із класу, то відповідно увесь клас також іде на самоізоляцію. Проте, якщо в одному освітньому закладі 50% учнів та вчителів перебувають на самоізоляції, то увесь освітній заклад змушений перейти на дистанційне навчання в не залежності від того в якій карантинні зоні знаходиться місто.

НАРАЗІ У НАС Є 39 КЛАСІВ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ДИСТАНЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Насправді у цій хвилі захворювання набагато більше хворіє дітей. Ми маємо вже понад 80 хворих дітей і знову ж таки кількість педагогічних працівників, які працюють в школах також швидко збільшується - це понад 70 осіб, якщо ми мали рівно два тижні тому тільки 11. Як правило, хворіють діти від 5 до 11 класу, - зауважила посадовиця.

Проте, попри те, що більшість шкіл у Львові все ж проводять навчання у звичному режимі, велика кількість навчальних закладів впровадила один день дистанційно навчання для учнів. Головною метою такої ініціативи є не уникнення контакту учнів та педагогів із зовнішнім світом, а лише нагадування того, як відбувається дистанційний освітній процес. Оскільки у тому випадку, якщо місто перейде у “червону” зону, то й учні будуть змушені навчатись не за шкільною партою, а в домашній обстановці та згадувати, як система дистанційного навчання працювала раніше. 

Якщо людина не використовує певний час інструментів, в тому числі і вчитель, то воно забувається. Проте, в цьому році ми продовжуємо навчати вчителів використовувати сучасні технології у навчанні. Оскільки не всі 100% вчителів вміють ними якісно користуватися, тому ми створили велику групу тренерів, які будуть проводити навчання впродовж цілого навчального року, - повідомила Зоряна Довганик.

Фото: "ПравдаТУТ Львів"

МИ ХОЧЕМО ВНЕСТИ ПЕВНІ ЗМІНИ ДО СТРУКТУРИ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

В умовах пандемії не лише учнів, а й їхніх батьків цікавить одне із найголовніших питань, яке стосується відпочинку школярів - канікул. Зокрема, у Львові будь-який заклад освіти має право самостійно затверджувати структуру навчального року, в тому числі і осінніх, зимових та весняних канікул. 

Та управління освіти дало свої рекомендації. Ми запропонували певні терміни проведення канікул і 98% закладів освіти дослухались до них. Ми маємо осінні, зимові і весняні канікули. Хтось робив передвеликодні невеликі, як правило навчальний рік, зважаючи на те, що кількість робочих днів має становити не менше аніж 175, триває до 8-10 червня. На даний час ми не маємо підстав, щоб десь зміщувати канікули, але звичайно якщо заклад освіти має можливість внести певні зміни до структури навчально року - підсумувала начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

 

Читайте також
Вакцинація від COVID-19: у Львові до нового навчального року щеплять вчителів (відео) Вакцинація від COVID-19: у Львові до нового навчального року щеплять вчителів (відео)
Щеплювати працівників шкіл, садочків та позашкільних закладів у місті розпочали ще у червні і планують завершити процес до кінця літа.
У Львові попри "жовту" зону школи працюватимуть у звичному режимі: вчителі мають мати довідку чи тест (відео) У Львові попри "жовту" зону школи працюватимуть у звичному режимі: вчителі мають мати довідку чи тест (відео)
Львів завжди можемо перейти на онлайн-навчання, але, оскільки дистанційна освіта не дає ефекту, тому наразі варто використовувати кожен день очного навчання.
"Жовтий" рівень епідемічної небезпеки: у Львові всі школи працюють у звичному форматі (відео) "Жовтий" рівень епідемічної небезпеки: у Львові всі школи працюють у звичному форматі (відео)
В місті після переходу до "жовтої" зони карантину працюють всі школи, незалежно від того, скільки відсотків вчителів вакциновано.
Loading...
Load next