Методи виявлення аварійних дерев: у Львові закупили імпульсивний томограф для перевірки (відео)

Методи виявлення аварійних дерев: у Львові закупили імпульсивний томограф для перевірки (відео)
Імпульсний томограф за допомогою сенсорних датчиків відтворює картину того, що відбувається всередині дерева. Також він може спрогнозувати, в яку сторону впаде аварійне насадження.

Пошкодження, яких не видно ззовні: у Львові придбали унікальний імпульсний томограф для визначення ступеня аварійності дерев. Для прикладу перевірили стан крони каштану, що розташований на площі Ринок, якому вже понад 100 років.

Ми вішаємо 8 датчиків, або можна більше в певних випадках. Пристрій вимірює швидкість проходження звуку між кожною парою датчиків, по цій швидкості спеціальна програма відтворює картину, що робиться всередині дерева, — розповідає Оксана Софіянчук, фахівчиня з моніторингу зелених насаджень Львова.


Після введення усіх параметрів таких як порода дерева, похибки радіусу встановлення датчиків та інших умов вимірювання, через стовбур проходить ультразвук, а на ноутбуці з’являється відповідна проєкція серцевини дерева.

Кольори означають… це вже суттєва втрата міцності й порожнини, - пояснює Олена Софіянчук.

До того ж прилад показує рівень нахилу дерева та напрямок куди воно у майбутньому може впасти. До слова, на придбання цього імпульсного томографа витратили орієнтовно 300 тисяч гривень. Це є базова комплектація, а за більшу суму передбачена відповідно й більша кількість датчиків для ретельнішого обстеження стовбура. За потреби їх додатково докуплятимуть протягом наступних років.

Ми його звісно будемо використовувати не у всіх випадках, де є сумнів з точки зору того, що просто старші дерева зазвичай з одного боку мають більше ризиків, а з іншого мають більшу цінність й з цим апаратом ми можемо просто визначати скільки років ми можемо ще протримати це дерево в місті без ризику того, що воно може впасти, — зазначає Олександра Сладкова, начальниця управління екології та природних ресурсів Львівської міськради.

Наразі екологи вже розробили попередній список перевірки насаджень за допомогою цього томографа. Це здебільшого дерева, які представляють найбільшу цінність для міста, віком понад 100 років та які ростуть поза межами парків.

Віра Коновал - pravdatutnews.com
 

Читайте також
«Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео) «Зелена» історія Львова: на обліку міста перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях (відео)
Посадовці розповіли, що зараз на обліку перебувають сотні вікових дерев у різних локаціях Львова. Ними опікуються з огляду на Європейський досвід.
"За 30 років не садили скільки дерев, як цієї осені", - Сладкова про озелення у Львові (відео) "За 30 років не садили скільки дерев, як цієї осені", - Сладкова про озелення у Львові (відео)
Кожного року Львів втрачає близько 1600 дерев через їх непридатний стан. У місті багато дерев, яких висаджували ще на початку минулого століття. Проте, восени планують посадити певну кількість дерев, яка повністю покриває все, що було втрачено за весь рік. Начальниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова також розповіла про реконструкцію парків у Львові та згадала про унікальні фруктові сади.
Вперше у Львові компост продали на аукціоні: гроші використають на лікарню Вперше у Львові компост продали на аукціоні: гроші використають на лікарню
15 тисяч 450 грн за 50 тонн компосту. Саме за такою ціною у Львові продали продукт, який виготовляють із харчових і садових відходів. Аукціон відбувався через систему Prozorro вчора, 20 квітня.
Loading...
Load next