Космос, безпілотники і вітрильники: технологічні новинки світу (відео)

Космос, безпілотники і вітрильники: технологічні новинки світу (відео)
У новому випуску НХР Ви дізнаєтеся найцікавіші новинки у світі технологій. Детальніше у нашому матеріалі та відео.

Світ не стоїть на місці, технології вдосконалюються і майбутнє обіцяє бути цікавим. А щоб і ви були в курсі технологічних трендів, наша журналістка Богдана Струк підготувала для вас чимало інформації.

Космічний туризм

Компанії Blue Origin Джеффа Безоса та Virgin Galactic, заснована Річардом Бренсоном, у липні 2021-го успішно здійснили перші комерційні польоти в космос. Та цьогоріч плани набагато амбітніші. У 2022 році вони хочуть розпочати регулярні туристичні місії в космос.

Virgin Galactic модифікує свій космоплан, і до другої половини поточного року він знову почне літати. Натомість уже на четвертий квартал заплановані регулярні туристичні польоти. Таке собі комерційне обслуговування.

А от Blue Origin наразі не повідомляє, коли та в якій кількості розпочнуться систематичні польоти. Але беззаперечним є факт, що у 2022-му вперше в історії в космос вирушить більше комерційних пасажирів, ніж астронавтів у межах державних космічних програм.

Та космічний туризм на цьому не обмежується. Першу комерційну подорож NASA до Міжнародної космічної станції має здійснити NASA. Агентство з аеронавтики вже підписало контракт щодо цього із Axiom Space.

Ну і не можна забувати про SpaceX Ілона Маска і його подорожі навколо Місяця на космічному кораблі Starship. Найбагатша людина світу також хоче провести випробувальні польоти з плавучих космодромів.

Космічні місії

Космічних місій теж заплановано чимало. Зокрема наприкінці року уже згадувана компанія Blue Origin запустить орбітальну ракету New Glenn, яка стане поповненням парку комерційних ракет-носіїв NASA.

Також NASA має намір доставити на Місяць кілька безпілотних пристроїв для створення мапи покладів підповерхневої води та дослідження надр та поверхні супутника Землі.

Натомість космічна компанія Astrobotic відправить на Місяць свій апарат Peregrine. Він має дослідити Озеро смерті — рівнину базальтових скель. А от до місячного Океану бур вирушить корабель від компанії IntUitive Machines із шістьма вантажами.

А ще Євросоюз запустить у 2022 році спільну з Росією місію ЕхоMars. Вона відправить на сусідню планету всюдихід оснащений дрилем для буріння марсіанської поверхні. Адже вважається, що на невеликій глибині марсіанської поверхні можуть існувати примітивні форми життя або бути залишки вимерлих організмів. Запуск місії заплановано на 20 вересня (+-10 днів), а приземлення відбудеться 10 червня 2023 року.

Натомість космічний корабель «Юнона» наблизиться до супутника Європа і передасть докладні фотографії для дослідження. До речі, передбачається, що у 10-30 кілометрах під поверхнею цього супутника є океан рідкої води.

Також у вересні в астероїд Діморф вріжеться космічний апарат місії Dart. Та команда астрофізиків попередила, що зіткнення може «породити хаос» у русі астероїдів. Як наслідок, ми можемо стати свідками першого в історії штучного метеоритного дощу, а астероїд Діморф може почати безконтрольно обертатися навколо осі.

Планує кілька місій до астероїдів і NASA. Зокрема в серпні хочуть запустити космічний корабель до залізо-нікелевого астероїда 16 Психея. Але відійдімо від США і поговоримо про Китай. Цьогоріч заплановано завершення будівництва космічної станції «Тяньгун» і запуск у космос двох модулів.

Основне завдання екіпажу цієї станції - це обслуговування космічного телескопа «Сюньтянь», який запустять у 2024 році. Він, власне, займеться дослідженнями чорної матерії та еволюції галактик.

Додамо, що свої місячні дослідницькі апарати у 2022 році також планують запустити Індія, Японія та Південна Корея. Та це далеко не всі космічні новинки. Але перейдім до інших тем. 

Нові технології автовиробників

Про систему автономного управління автомобілем, простіше кажучи автопілот, чути зусібіч. Розповімо вам про нещодавнє випробування автопілота Tesla на найсмертоноснішій дорозі в США.

До експерименту залучили блогера, який обрав ділянкою для тестування Full Self Driving «Хвіст Дракона» — це майже 18 кілометровий відрізок гірської дороги з 318 поворотами.

Спочатку чоловік дуже нервував, та згодом розслабитися і дав машині їхати самостійно. Однак руки від керма він все ж не відривав. Випробування ж пройшло успішно, Tesla проїхала без помилок, добре вписуючись в сліпі повороти.

Єдине що — машина трималася ближче до центру вузької дороги із подвійною жовтою смугою. І з точки зору водія це виглядало дещо неправильно.

Додамо, що автопілот Tesla навчився не тільки контролювати рух по смузі, а й перебудовуватись і розпізнавати дорожні знаки та світлофори. Повна версія системи доступна із жовтня 2021-го як платне програмне оновлення для власників електромобілів, оснащених необхідним обладнанням у США.

Оголосила про масове виробництво самокерованих машин і Honda. Та нові технології розробляють не лише автовиробники, але й виробники компонентів. Наприклад, для водіїв створили Асистент технічного спеціаліста. Це такий собі цифровий помічник, який є частиною екосистеми післяпродажного обслуговування.

Система працює так, що штучний інтелект може підказати водію про необхідність експертизи авто. І цей асистент встановлює зв'язок між експертом та технічним фахівцем, який працює з автомобілем, що допомагає підвищити точність та ефективність при обслуговуванні та ремонті сучасних автомобілів.

Ера безпілотної доставки

Активно розвивається і ринок доставки дронами комерційних вантажів, тобто доставлення товару безпілотниками. Наприклад, Wing — дочірня компанія Google — здійснює тестові доставки дронами у США, Австралії та Фінляндії.

Отримати через доставку дроном можна ліки, їжу, книжки тощо. І займає це всього 10-15 хвилин. При цьому час польоту складає всього орієнтовно 3 хвилини. Приблизно стільки ж часу потрібно і дронам ірландського стартапу Manna.

А от болгарський проект Dronamics почне використовувати крилаті дрони для перевезення вантажів між 39 європейськими аеропортами. Виконувати польоти мають на автономному літаку Black Swan. Перевага такої доставки полягає насамперед в економії. Вартість транспортування однозначно знизиться.

Але не думайте, що тільки за кордоном усе активно розвивається. Україна теж намагається не пасти задніх. І от про свої амбітні плани заявила компанія, яка б ви думали — «Нова пошта».

Фірма планує до кінця цього року запустити доставку посилок безпілотниками між містами-мільйонниками «день у день».

І може дехто знає, що компанія у 2021-му вже виконала дві успішні тестові доставки. Влітку вантаж поправляли дроном з Києва у Харків. А в листопаді — з Києва до Львова. Польоти  здійснюють безпілотники різних компаній українського виробництва. У такий спосіб хочуть обрати техніку, за допомогою якої зможе надійно та швидко доставляти посилки.

Відродження вітрильників

Усе нове — це добре забуте старе.І от це правило відстежується в нашому дбайливому ставленні до екології. Адже саме такий підхід змушує нас повернутись на століття назад. Здавалось би абсурдно, але ні.

І ось чому. Чи коли-небудь ви задумувалися про  викиди парникових газів від вантажних суден? Отож. Їхню кількість незабаром знизять. Адже зараз дедалі більше корпорацій працює над відродженням екологічно безпечних вітрильників.

Так, наприкінці минулого року перше вантажне судно Airseas отримало вітрило для економії палива. За оцінками розробників, вітрило площею 500-1000 квадратних метрів заощадить до 20% пального на переміщенні судна.

Працює усе доволі просто: коли вітрило непотрібне, його зберігають у згорнутому вигляді на палубі. А перед використанням його підіймають на щоглу. І, як звичайний повітряний змій, вітрило ловить вітер. При стійкому потоці повітря воно може піднятися на 200 метрів.

Тільки от тут, як у сучасному світі, без технологій нікуди. За рухом вітрила стежить автономна система керування, завдання якої забезпечити судну максимальну тягу. Вона підключена до навігаційного комп’ютера корабля і направляє його так, щоб він рухався по ефективному маршруту, не запізнюючись при цьому в порт призначення.

До слова, встановити таке вітрило на будь-якому судні можна всього за 2 дні. І це аж ніяк не завадить вантажно-розвантажувальній роботі. Такий же проект є і в французькій компанії Michelin. Але там вантажне судно обладнують надувним вітрилом. Воно дещо інше, але результат такий же - витрати палива вдасться зменшити на 20%.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next