У Львові хірурги пересадили нерв українському захиснику, аби повернути йому можливість ходити (відео)

У Львові хірурги пересадили нерв українському захиснику, аби повернути йому можливість ходити (відео)

Майже пів року 25-річний Сергій не міг ходити. Його нога повністю паралізована. Ще з початку повномашстабного вторгнення хлопець пішов з батьком добровольцем. Та влітку на Ізюмському напрямку потрапив під артобстріл, де отримав дуже складне поранення.

Осколок в ногу зайшов, виламав кістку, вирвав нерв, та мяз. Перше мене привезли в Краматорськ, там зробили першу операцію, зафіксували кістку, промили рану, потім привезли в Дніпро. В Дніпропетровську там промили рану і наступного дня  я поїхав у Тернопіль, там вже почалось лікування, знай шли інфекцію в рані і дуже довго її лікували, - розповідає Олексій Свинар, пацієнт

І так Олексій пережив майже 9 операцій. Та жодна з них не повернула можливість ходити. Для цього потрібен нерв і складна реконструктивна операція, яку погодились виконати у реабілітаційному центрі «Незламні».

Ми використали 2 нерва, які довелося скласти у 8 рядів для того, щоб відновити цілісність сідничного нерва. Оскільки сідничний нерв має важливі сідничні волокна і відповідає за функцію нижньої кінцівки, тобто за руки і ноги. При його ушкодженні у пацієнта наступив параліч. Тому дана операція спрямована на відновлення функції ноги пацієнта, - каже Гнат Герич, завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова.

Аутотрансплантацію сідничного нерва лікарі виконали успішно і вже наступного дня у нозі, яку Олексій не відчував зовсім, зявилось нервове посмикування.

Нога стріляє вночі. Просинаюсь десь о 4 годині ранку та нога вверх починає стрибати, - каже пацієнт.

А це, кажуть лікарі, знак хороший, адже почалася регенерація.

Післяопераційний період є 2 такі часові рамки, коли ми чекаємо на результат 3 місяці і пів року. Ми будемо оглядати пацієнта і оцінювати чи відбулась регенерація. Нервові тканини це є одні з найповільніше регенеруючих тканин в організмі, тому на цьому етапі все залежить від регенеративних властивостей власне організму пацієнта, - пояснює Гнат Герич.

Лікарі очікують на повне відновлення функції ноги. А особливо на це сподівається і наш захисник, який планує повернутися на фронт. Адже сам він з Харкова, і каже, що допоки його дім і його землю не покинуть російські загарбники, буде її боронити. Та рани мають загоїтися, тому на хлопця чекає ще тривала реабілітація.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Вперше в Україні: у Львові провели трансплантацію легенів і пересадку серця дитині (відео) Вперше в Україні: у Львові провели трансплантацію легенів і пересадку серця дитині (відео)
Медикам лікарні швидкої допомоги вдалося зробити рекордну кількість пересадок. Один донор урятував п'ять життів.
Loading...
Load next