«Дихайте на повні груди»: У лікарні Львова триває акція, яка дозволяє усім охочим пройти спірографію

«Дихайте на повні груди»: У лікарні Львова триває акція, яка дозволяє усім охочим пройти спірографію

Пані Галину вже тривалий час турбує кашель. Каже, не вдається встановити причину, а різні методи лікування просто не допомагають.

Думала що то алергічне, але протиалергічні засоби не допомагали, ходила до алерголога теж воно якось не дуже, паралельно шукала причини інші, - каже Галина, пацієнтка.

Виключали навіть туберкульоз. Втім, причина криється не в цьому. Саме тому пацієнтка і вирішила звернутись до пульмонолога та пройти спірометрію, тобто оцінити стан легень.

Якийсь час вже змирилася з тим, але через якийсь час стало значно гірше то знов відновила пошуки причини.

Жінка, звернулась за рекомендаціями сімейного лікаря. Але зараз є можливість перевірити свої легені навіть без направлення, так як у Львові у Другому медобєднанні Львова запустили акцію «Дихайте на повні груди».

Вона є заснована управлінням охорони здорвоя. Вона скерована на те, щоб визначити людям спірометрію. Тобто визначити легеневі обєми, тобто як людина видихає повітря і скільки. Це є дуже важливий метод обстеження. Він нам допомагає віддиференціювати наприклад броніхальну астму від хронічного обструктивного захворювання легень, - розповіла Юлія Кулітка, завідувачка пульмонологічного відділення другого медоб’єднання Львова.

Є певні симптоми, при яких лікарі обовязково рекомендують виконати цей метод обстеження.

Якщо людина наприклад відчуває що має таку дійсно задишку, чи якось деколи кажуть мені не вистачає повітря, тобто такі симптоми. Може бути покашлювання, може бути, чи просто кашель, може бути якесь таке відчуття стиснення в грудній клітині.

Чи наприклад затяжний перебіг, от була якась вірусна інфекція і вже ніби і вірусна закінчилась це вже якийсь час пройшов, а людина далі підкашлює чи якась зявляється задишка, от якраз в таких моментах можна звертатися, зробити спірометрію подивитися які там є зміни, на якому рівні броніхв наприклад є ті зміни і далі вже визначати план лікування, - каже Ірена Мушак, лікарка-алерголог Другого медоб’єднання Львова.

Проте, є і протипокази до проведення такого обстеження. 

Воно не проводиться вагітним жінкам після 24 тижів це обстеження є протипоказаним. Воно не проводиться людям, яким наприклад пів року тому було проведеен оперативне втручання, різне, на очах, на легенях, на головному мозку, тобто має пройти пів року, тому що людина трошки напружується коли вонатам мусить видихнути і відповідно можуть бути різні наслідки, - розповіла Юлія Кулітка, завідувачка пульмонологічного відділення другого медоб’єднання Львова.

Зазначимо, що за даними Всесвітньої організації охорони здоровя, хронічне обструктивне захворювання легень відносять до найпоширеніших недуг у світі, втім його виявляють лише у 25% хворих, через те, що ті ігнорують симптоми і не звертаються до лікарів, допоки це не почне утруднювати їм життя.

В нас дуже мала виявляємість власне хронічого обструктивного захворювання легень. Тому що пацієнти переважно це є курці і вони собі ввжаають, що вони кашляють ну бо вони кашляють, бо вони курять, задишку вони мають бо вони курять, а якщо би вони прийшли до нас на ранніх стадіях того захворювання в ми би їм провели спірометрію, визначили їхні об’єми, побачили що є порушення і вже би можна було розпочати лікування, - пояснює Юлія Кулітка.

Інколи спірометрія потрібна, щоб заперечити хворобу легень і бронхів які можуть супроводжувати інші хвороби. Також цей метод допомагає у діагностиці алергії.

Пацієнти звертаються до нас ну і далі ми вже визначаємо діагностику, тому що наприклад в період цвітіння якщо ми не можемо проби ставити тому що є загострення, то спірометрію ми можемо і це потрібно зробити щоб зрозуміти чи бронхи в цей момент вже втягнулися в цей процес чи ще ні, - каже Ірена Мушак, лікарка-алерголог Другого медоб’єднання Львова.

Лікарі, наголошують, що у разі підозри на такі захворювання, симптоми просто так самі не пройдуть. Хвороби потрібно лікувати. Отож, записатись на спірометрію можна за номером 067 150 16 17. Її можна виконати у трьох відділенннях другого медобєднання Львова, на вулиці Лемківській 28, вулиці Коновальця 22 та на Ужгородській 1. Акція триватиме до 31 березня, далі потрібне скерування від сімейного лікаря та рнетген обстеження легень.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Витратили 600 тисяч гривень: у Львові на проспекті Свободи встановили нові лавки та урни
У Львові на проспекті Свободи біля Оперного театру встановили нові лавки та урни. Коштувало це місту понад 600 тисяч гривень.
У Львові вже у четвер планується завершення опалювального сезону У Львові вже у четвер планується завершення опалювального сезону
За потреби тепло продовжуватимуть подавати бюджетним установам, а саме школам, садочкам та лікарням
Loading...
Load next