За 2023 рік у Львівській громаді зафіксували 12 пожеж сухостою

За 2023 рік у Львівській громаді зафіксували 12 пожеж сухостою

Від початку року у Львівській громаді зафіксували 12 пожеж сухостою, площа яких становила від 100 до 600 кв. м. А також пожежа, пов’язана із спалюванням побутового сміття у с. Рясне-Руське, охопила близько 20 кв. м. При спалюванні сухих рослинних решток разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини та найрізноманітніші канцерогенні сполуки. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери, повідомляє пресслужба ЛМР.

Важливо, що спалювання листя не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

Щодня рятувальники ліквідують загоряння на відкритих місцевостях, що, зазвичай, виникають через “традиційне” спалювання сухої трави та сміття. У зв'язку з повномасштабною війною в Україні, такі пожежі стають додатковим навантаженням на фахівців ДСНС. Замість ліквідації наслідків війни і порятунку людей, надзвичайники змушені виїжджати на гасіння пожеж, що виникають через бездумне спалювання сміття та листя. Тому ми закликаємо всіх громадян зробити свій внесок у збереження довкілля та допомогти захистити наших рятувальників, не спалюючи листя та сміття на відкритих місцевостях, – зазначають в управлінні з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони Львівської міської ради.

Мешканців міста вкотре просять не спалювати суху рослинність, а також не забувати телефонувати на «102», коли бачать такі горіння та паліїв.

Зазначим, за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф, розміром від 3060 до 6120 грн, а для посадових осіб – від 15300 до 21420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6120 до 12240 грн. А у воєнний час такі дії прирівнюють до диверсій, що передбачає кримінальну відповідальність (ув’язнення, строком від 10 до 15 років).

Нагадаємо, COVID-19 на Львівщині: за тиждень зафіксовано 511 випадків захворювання

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Теги: 
Читайте також
Ледь не загинула у полоні вогню: у Львові на вул. Брюховицькій палав будинок Ледь не загинула у полоні вогню: у Львові на вул. Брюховицькій палав будинок
На вул. Брюховицькій палав будинок. 70-річну орендарку житла ушпиталили з опіками
У Львові під час пожежі у квартирі загинула 73-річна жінка (відео) У Львові під час пожежі у квартирі загинула 73-річна жінка (відео)
Причини пожежі поки з'ясовують.
Фатальна пожежа: у Сокалі загинув чоловік Фатальна пожежа: у Сокалі загинув чоловік
У середині помешкання на вул. Українській на ліжку вогнеборці виявили тіло 63-річного власника
Loading...
Load next