Де можна перевірити законні та незаконні забудови? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #10

Де можна перевірити законні та незаконні забудови? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #10

Десятий випуск проекту «Квартира на фініші» від телеканалу ПравдаТУТ Львів присвячений порадам щодо уникнення ризиків інвестування у новобудови, а також про формування цін на нерухомість.

Своїми порадами у проекті «Квартира на фініші» поділиться виконавчий директор Асоціації західноукраїнських забудовників Юрій Мартинюк.

Асоціація західноукраїнських забудовників – коли і з якою метою вона була створена?

Ми працюємо вже 7 років. Ряд девелоперських компаній, які системно працюють на ринку, з огляду на майбутнє вирішили створити майданчик для комунікації з профільним бізнесом.

Фактично, це структура, яка виявляє проблеми на ринку і намагається знайти шляхи вирішення для всіх учасників процесу. Оновна мета – дотримання добросовісної конкуренції, а також зрозумілі правила ведення діяльності, безпека у девелоперській галузі для всіх, - зазначив виконавчий директор Асоціації західноукраїнських забудовників Юрій Мартинюк.

Чи є в нас добросовісна конкуренція?

Прикладом є наша Асоціація. Ряд будівельних компанії, які насправді є конкурентами у бізнесі, розуміють, що конкуреція має бути цивілізованою, а відтак добросовісна конкуренція – один з елементів подальшого функціонування, - підкреслив Юрій Мартинюк.

Яка географія Асоціації? Лише Львів та область чи всеукраїнський рівень?

Ми не націлені на територіальні принципи. Учасники Асоціації будують не лише у Львові чи області, а й присутні на столичному ринку, а деякі – як партнери у проектах на території інших регіонів України, - зазначив Юрій Мартинюк.

На сайті Асоціації західноукраїнських забудовників є мапа законних і незаконних забудов. На скільки можна покластися на цю мапу?

Мапа – це проведений моніторинг та перевірки дозвільної документації, яка здійснюється фаховими юристами. Наші інвестори\клієнти мають швидкий та якісний аналіз стосовно законності зведення об’єктів нерухомості та чи є невідповідність до вимог чинного законодавства.

Фактично, це інтерактивна мапа законності забудов, яку щомісяця оновлюєм. Ми ведемо постійний моніторинг і щоразу вносимо актуальну інформацію щодо того чи іншого забудовника чи об’єкта нерухомості.

У своїй роботі беремо основних три фактори:

  • законність користування земельною ділянкою (право на користування цією земельною ділянкою має бути засвідчено)
  •  містобудівні умови і обмеження (дозвіл місцевої влади, органів місцевого самоврядування на те, щоб здійснювалось будівництво)
  • дозвіл на початок будівельних робіт (документ в єдиному реєстрі, який має бути у всіх і дозволяє проводити будівельні роботи)

Якщо всі документи в наявності – це свідчить про законність будівництва об’єкта, - розповідає Юрій Мартинюк.

Є люди, які купують квартири у незаконних забудовах та стають жертвами схем не доброчесних забудовників. Чому такі ситуації і досі трапляються?

Коли людина обирає собі квартиру для придбання, вона керується ланцюжком критеріїв, де ціна була на першому місці. Репутація забудовника, нажаль, в таких випадках знаходиться десь далеко «у хвості».

Приємно відзначити, що на сьогоднішній день ситуація змінюється, а розуміння клієнта щодо репутації забудовника і законності побудови вже входить у топ-5 критеріїв.

Фактично, жертвами недобросовісних забудовників стають інвестори, які нехтують порадами та не звертаються за послугами фахівців. Проте таких людей стає все менше, - зауважує Юрій Мартинюк.

Ціни. Як формується цінник на квартиру, та чому Львів став одним з найдорожчих міст для життя в Україні, зокрема у ціні на придбання нерухомості?

Загальні принципи формування економічної діяльності і собівартість матеріалів. Війна дуже суттєво вплинула на вартість квадратного метру. Обірвались логістичні ланцюжки та стали дорожчими будівельні матеріали.

Другим чинником стала внутрішня міграція. Львів став, напевно, містом з найбільшою кількістю переселенців. Піднявся попит на житло, а відповідно і ціна піднялась пропорційно.  Ціна на ринку формується, в тому числі, підвищеним попитом.

Львів завжди був у трійці міст, де девелоперський бізнес розвивався жваво і активно. Туристична популярність, Львів – це перлина не лише України, а й фактично європейського формату. Станом на сьогодні місто є умовно одним з найбільш безпечних. Звісно ми розуміємо, що ракета може прилетіти в будь яку точку України, - підкреслив Юрій Мартинюк.

Чому ціна на квартири в україні прив'язана до долара?
 

Економічне питання. В Україні багато чого прив’язано до курсу валют, адже бюджет формується з урахуванням тих фінансових вливань, які ми отримуємо від наших західних партнерів. Тому багато що впливає на, власне, всі економічні процеси і є залежність від курсу валют.

Собівартість продукції, яку використовують для будівництва, також пов’язана з валютою, - зазначив Юрій Мартинюк.

Які зараз є ризики інвестування у нерухомість?

Під час придбання нерухомості, або ж інвестування у майбутню нерухомість у першу чергу потрібно звертати увагу на законність будівельного майданчика.

Друге – це договірні відносини між покупцем та продавцем нерухомості. Уважно читайте документи, які пропонують до підписання.

Важливою, як і казав, є репутація забудовника. Звертайте увагу на скільки давно забудовник на ринку, чи були раніше проблеми, вивчайте відгуки, якість побудови. Підходьте до таких питань комплексно та сукупно оцінюйте усі фактори.

Прямий договір купівлі-продажу вже готового житла, як правило, є дуже безпечним процесом. Інвестиції на етапі старту будівельного процесу, це завжди складний процесс з багатьма ризиками. Війна - це один з тих ризиків, з яким всі ми стикнулися.

Не шкодуйте часу і ресурсів для того, аби отримати професійну допомогу від тих людей, які можуть вам її надати, - підсумував Юрій Мартинюк.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next