ЄС відновить мита на українські яйця та цукор

ЄС відновить мита на українські яйця та цукор

ЄС має намір відновити мита на імпорт українського цукру та яєць з п'ятниці, використовуючи "екстрене гальмо", покликане заспокоїти фермерів, які протестували по всьому Євросоюзу на початку цього року.

Про це стало відомо Financial Times.

Минулого тижня були відновлені мита в розмірі 89 євро за тонну українського вівса, які діятимуть до червня 2025 року, а аналогічне рішення щодо яєць і цукру буде прийнято в п'ятницю, повідомили двоє людей, знайомих з цим питанням.

Раніше цього року країни-члени ЄС продовжили режим вільної торгівлі з Україною до 2025 року, але запровадили застереження у відповідь на протести фермерів. Євросоюз запланував знову запровадити мита на українську птицю, яйця, цукор, овес, кукурудзу, мед і крупи (ядра зернових), якщо їхня кількість перевищить середній рівень імпорту за період від початку другої половини 2021 року і до кінця 2023 року.

Овес досягнув цього рівня: з 1 січня було імпортовано понад 6440 тонн. Яйця та цукор також досягли цього рівня, за словами людей, знайомих із ситуацією. За їхніми словами, мита будуть оголошені в п'ятницю і становитимуть 419 євро за тонну білого цукру і 339 євро за тонну цукру-сирцю. Яйця коштуватимуть додатково 30 центів за кілограм.

Тарас Качка, торговий представник України, повідомив FT, що мита відповідають чинній угоді про вільну торгівлю, але український уряд веде переговори з Брюсселем про покращення умов торгівлі.

Мета полягає в тому, щоб усунути всі двосторонні перешкоди, які не відповідають угоді, – сказав він.

Нагадаємо, Ердоган звинуватив Ізраїль у намірі «поширити війну» на Ліван

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Європейський Союз офіційно скасовує усі мита на українські товари Європейський Союз офіційно скасовує усі мита на українські товари
Своєю чергою, лібералізація торгових відносин передбачає, що Україна буде дотримуватися європейських правил.
Європейський Союз пропонує скасувати всі мита на імпорт з України Європейський Союз пропонує скасувати всі мита на імпорт з України
Рекомендація, яка буде діяти протягом року, включатиме тимчасове призупинення всіх непогашених тарифів і встановлення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. 
Loading...
Load next