Україна не буде членом ЄС, якщо не врегулює історичні питання з Польщею – Туск

Україна не буде членом ЄС, якщо не врегулює історичні питання з Польщею – Туск

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск висловив “однозначно негативну” оцінку заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби щодо операції “Вісла” і заявив, що Україна не стане членом ЄС без згоди Варшави. А щоб її отримати – потрібно відповідати стандартам, в тому числі культурно-політичним.

Про це повідомляє PAP.

Відповідаючи на запитання про слова віцепрем’єр-міністра, глави Міністерства оборони Владислава Косіняка-Камиша, який у липні заявив, що Україна не може бути прийнята до Європейського Союзу, поки Варшава і Київ не вирішать питання Волинської трагедії, Туск сказав, що він мав рацію, але водночас “не відкрив Америку”.

Україна не буде членом Європейського Союзу без згоди Польщі. Україна повинна відповідати стандартам, а вони різноманітні – це не лише питання кордону, торгівлі, правових та економічних стандартів. Це також питання, я б сказав, культурно-політичних стандартів, – зазначив він.

За словами польського прем’єра, ЄС не був би створений без примирення між німцями та французами чи німцями та поляками.

Українці мають розуміти, що вступ до Союзу означає входження у сферу стандартів, які стосуються політичної та історичної культури, – додав він.

Водночас Туск анонсував, що буде “все чіткіше і чіткіше” пояснювати, особливо під час польського головування в Раді ЄС (у першій половині 2025 року), що в інтересах Києва є врегулювання польсько-українських відносин.

Отже, ця історія має бути похована, якщо ми хочемо будувати хороше майбутнє, – підсумував він.

Туск зазначив, що він дуже хотів би, щоб “те, що є спірним, коли йдеться про польсько-українські відносини”, не було алібі для тих, хто має “проросійські тенденції”, – хоча вони є “маргінальними” в Польщі.

Потім він визнав, що має “однозначно негативну оцінку того, що сказав український міністр” Дмитро Кулеба. Україна, додав він, у будь-якому випадку повинна буде “виправдати польські очікування з точки зору не стільки поховання історії, скільки облаштування наших відносин на основі правди про цю історію”.

Адже я знаю, що ця правда не є чорно-білою, що з польського боку є лише ангели, а з українського – злочини, але тим більше важлива правда, ексгумація і достовірна оцінка того, що відбувалося під час і після Другої світової війни – це ті елементи, які необхідні для налагодження добрих польсько-українських відносин, – заявив він.

Нагадаємо, У Польщі заявили, що не збиватимуть російські ракети та дрони над Україною

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
На літак одразу після підозри ДБР: Порошенко покинув Україну (фото, відео) На літак одразу після підозри ДБР: Порошенко покинув Україну (фото, відео)
17 грудня працівники ДБР поблизу Верховної Ради намагалися вручити повістку про виклик народному депутату України Петру Порошенку.
Байден поговорив з європейськими лідерами перед відеоконференцією Путіним Байден поговорив з європейськими лідерами перед відеоконференцією Путіним
Президент США поговорив із лідерами Німеччини, Італії, Франції і Британії .
Кулеба закликав Європейський Союз вжити заходів щодо попередження чергової агресії Росії Кулеба закликав Європейський Союз вжити заходів щодо попередження чергової агресії Росії
Кулеба розповів Боррелю про безпекову ситуацію на Донбасі, в Криму та вздовж українських кордонів.
Loading...
Load next