"Вивести з глухого кута": ТКГ пропонує переписати Мінські угоди

"Вивести з глухого кута": ТКГ пропонує переписати Мінські угоди
Українська сторона повинна домагатися перегляду Мінських угод, щоб вивести з глухого кута переговори щодо Донбасу.

Наразі в Мінських угодах не гарантована складова безпеки для виконання багатьох пунктів. Зокрема, членкиня української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Тетяна Іванова визнала, що угоди в теперішньому вигляді недосконалі і потребують доопрацювання.

Дійсно, Мінські угоди недосконалі. Вони підписувалися в тих умовах, в яких підписувалися. Навряд чи в тих умовах було можливо підписати інше. Але ми повинні працювати з тим, що є. Абсолютно вірно сказав перший президент України, що поки не будуть внесені корінні зміни в угоди, ми не зможемо просуватися, оскільки в Мінських угодах не гарантована складова безпеки для виконання багатьох пунктів. І поки не будуть внесені такі зміни, щоб можна було гарантувати безпеку виконання інших пунктів Мінських угод, в них не можна просунутися, - пояснила Іванова в ефірі телеканалу "Україна 24".

Також учасниця української делегації в ТКГ розповіла, на яких підставах вимагати перегляду Мінських угод. Зокрема, жінка вважає, що необхідно доносити до міжнародних партнерів України, що коли підписувалися Мінські угоди, у країні ще не пройшла реформа децентралізації, на той момент місцева влада не мала стільки повноважень. При цьому у нас не було місцевих громад, які зараз мають великий обсяг повноважень, більше, ніж районні і обласні ради.

Тепер вимоги змін Конституції про якісь там особливі статуси, з огляду на те, що в нас пройшла децентралізація, повинні бути переглянуті. Але Росії це не цікаво, в них імперські інтереси, тому вони навіть не розглядають ці питання. Але це важливо доносити до міжнародної спільноти, - додала Іванова.

Нагадаємо, що голова української делегації у Тристоронній контактній групі та за сумісництвом перший президент України Леонід Кравчук вважає, що після затримання журналіста Романа Протасевича у столиці Білорусі - Мінську, переговори щодо Донбасу слід перенести до нейтральної країни. Такими країнами на думку Кравчука можуть бути Швейцарія або ж Фінляндія.

Читайте також
ТКГ обговорить перенесення перегорів щодо Донбасу з Мінська ТКГ обговорить перенесення перегорів щодо Донбасу з Мінська
Білорусь та її столиця перебувають під великим впливом Росії, тому Мінськ більше не підходить для зустрічей Тристоронньої контактної групи та переговорів щодо ситуації на Донбасі.
Україна не братиме участі у засіданнях ТКГ у Мінську, - Арестович Україна не братиме участі у засіданнях ТКГ у Мінську, - Арестович
Українська сторона категорично виступила проти відновлення формату переговорів Тристоронньої контактної групи по Донбасу в Мінську.
Переговорів в Мінську щодо Донбасу більше не буде: Україна шукає новий майданчик Переговорів в Мінську щодо Донбасу більше не буде: Україна шукає новий майданчик
Голова української делегації у Тристоронній контактній групі та за сумісництвом перший президент України Леонід Кравчук вважає, що після затримання журналіста Романа Протасевича у столиці Білорусі - Мінську, переговори щодо Донбасу слід перенести до нейтральної країни.
Loading...
Load next