"Перешкода для членства в НАТО": глава ВМС Німеччини заявив, що Крим ніколи не повернеться до складу України

"Перешкода для членства в НАТО": глава ВМС Німеччини заявив, що Крим ніколи не повернеться до складу України
Своєю чергою міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявив, що Берлін не постачатиме Україні зброю, але й не критикуватиме тих, хто робить це.

Командувач військово-морськими силами Німеччини віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах заявив під час конференції Індійського інституту оборонних досліджень імені Манохара Паррікара, що окупований Росією Крим нібито ніколи не повернеться до складу України. Це, на його думку,створює перешкоди для членства нашої країни в НАТО. Про це повідомляє Manohar Parrikar IDSA, передає 24 канал.

Він зазначив, що Крим нібито є "втраченим для України". 

За його словами, окупація частини території є перешкодою для членства в НАТО для України та Грузії. Віцеадмірал переконаний, що цю ситуацію не можна порівнювати зі вступом балтійських країн до Альянсу, оскільки на той момент вони були суверенними. На його думку, Україна та Грузія такими нібито не є.

Кримський півострів Шенбах назвав "втраченим" для України.

Звичайно, ми не можемо погодитися з тим, що робить Росія, і в Чечні, і в інших точках, ситуація в яких мала б бути вирішена. І так, це також стосується того, що сталося в Україні. Кримський півострів втрачений. Він ніколи не повернеться. Це факт. І ми маємо зрозуміти, що політичні питання — це фактичні питання, — заявив Шенбах.

Проте командувач ВМС Німеччини додав, що Росія є важливою країною. Однак зараз очільник Кремля Володимир Путін зацікавлений не в частині української території, а в розколі Євросоюзу, щоб посилити свій вплив. Крім того, Шенбах підкреслив, що Кремль не має права голосу в питанні прийнятті нових членів до НАТО.

Своєю чергою в українському МЗС різко відповілі німецькому високопосадовцю. Про це в коментарі РБК-Україна заявив речник українського МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, такі заяви категорично неприйнятними.

Кримський півострів може бути втрачений лише в уяві німецького віцеадмірала. Крим неодмінно повернеться завдяки наполегливим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість в протидії державі-агресору. У зв’язку з цим потребуємо роз’яснення з боку німецького уряду, як слова командувача ВМС корелюються з послідовною підтримкою Німеччиною Кримської платформи, — йдеться в заяві.

В Україні також здивовані словами Шенбаха про "необхідність відновлення діалогу з Росією" в той час, як кількість жертв російської агресії вже перевищила 14 тисяч, а понад стотисячна армія Росії вишикувалася вздовж українського державного кордону.

На території самої Німеччини російські спецслужби знищуюють політичних опонентів, проводять дезінформаційні кампанії та намагаються втручатися у внутрішні справи. Навіть намагання зрозуміти Путіна з боку командувача ВМС Німеччини повинно мати свої моральні, політичні та безпекові межі. У цьому випадку ці межі грубо порушені, — заявили в МЗС.

МЗС України вимагає публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини.

Нагадаємо, раніше Зеленський і генсек НАТО обговорили ситуацію навколо України.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Для стримування Росії: німецький чиновник заблокував передавання Україні придбаної через НАТО антидронової зброї Для стримування Росії: німецький чиновник заблокував передавання Україні придбаної через НАТО антидронової зброї
Українське посольство хоче переконати німців, що ця зброя не для провокацій, а для стримування агресії й порятунку життя.
"Проти окупації треба боротися": Кучма назвав причини окупації Криму "Проти окупації треба боротися": Кучма назвав причини окупації Криму
"Те, що Росія зробила з Кримом, краще називати не анексією, а окупацією" - Леонід Кучма.
"Ніколи не буде російською територією": Зеленський заявив, що повернення Криму під контроль України — питання часу (відео) "Ніколи не буде російською територією": Зеленський заявив, що повернення Криму під контроль України — питання часу (відео)
Президент Зеленський вважає повернення окупованих територій і їхніх жителів назад до складу України лише питанням часу.
Loading...
Load next