Україна, газ, "гарантії безпеки": Шольц та Путін завершили 3-годинні переговори (відео)

Україна, газ, "гарантії безпеки": Шольц та Путін завершили 3-годинні переговори (відео)
Олаф Шольц та Володимир Путін 15 лютого провели переговори. Вони тривали аж 3 години і стосувалися головним чином українського питання.

Інші не менш важливі теми, які порушили у Москві, – питання постачання газу та "гарантії безпеки", на яких так наполягає Кремль. Повідомляє 24 канал.

Перша особиста зустріч Путіна із Шольцем після обрання його канцлером Німеччини відбулась сьогодні. Планувалося, що на переговорах обговорюватимуться теми напруженості на кордоні з Україною, європейську безпеку, а також "Північний потік-2".

Агресія проти України матиме серйозні наслідки

Серед найбільш актуальних питань, які обговорили політики, була ситуація навколо українських кордонів. Олаф Шольц Підкреслив, що потрібна термінова деескалація навколо України, війна не повинна початися.

Для нашого покоління війна в Європі неуявна – треба зробити, щоб це залишалося так і в майбутньому. Водночас агресія проти України матиме серйозні геополітичні наслідки для Росії, – заявив канцлер Німеччини.

Він також привітав рішення російської влади відвести свої війська від українських кордонів. У цьому контексті Путін наголосив, що Росія не хоче війни, а також вчергове згадав про "гарантії безпеки".

Путін висунув звинувачення ЄС, НАТО та Україні

Також очільник Кремля засудив політику ЄС та НАТО, звинувативши їх у нібито загрозі національній безпеці Росії. У контексті українського питання Путін заявив, що "в Україні масово порушуються права людини". Ба більше, на його думку, у нашій країні "законодавчо закріплено дискримінацію російськомовного населення".

Президент Росії також вважає, що керівництво України відмовляється слідувати мінським угодам. Як сказав Путін, Київ "ігнорує можливість мирно відновити цілісність країни" шляхом прямих переговорів з бойовиками "ДНР" та "ЛНР".

У відповідь Шольц наголосив, що всі сторони повинні дотримуватися мінських домовленостей і робити свій внесок у їх реалізацію. Водночас канцлер Німеччини підкреслив, що саме визнання "ЛНР" та "ДНР" означало б політичну катастрофу та стало б порушенням мінських угод.

Олаф Шольц заявив, що український президент Володимир Зеленський пообіцяв, що Тристороння контактна група (ТКГ) скоро почне обговорення законопроєктів про:

  • особливий статус Донбасу;
  • і вибори на непідконтрольних територіях;
  • зміни до Конституції України.

Транзит газу через Україну

Під час перемовин стало зрозуміло, що Росі готова продовжити транзит газу через Україну після 2024 року, але для цього є кілька умов.

Звісно, якщо на це буде попит з боку європейських імпортерів і це буде рентабельно. А сама газотранспортна система України буде перебувати в справному технічному стані, – зазначив Путін.

Також очільник Кремля наголосив, що "Північний потік-2" – це суто комерційний проєкт, який не має політичного забарвлення. Цікаво, що Шольц уникнув відповіді на питання про можливість запровадження санкцій проти "Північного потоку-2".

Своєю чергою, Путін заявив, що газопровід готовий до експлуатації і чекає на рішення німецького регулятора.

Запуск "Північного потоку-2"

Німеччина заявляє, що російський газопровід "Північний потік-2" сертифікують ще не скоро. Процес поки зупинений, бо труба не відповідає нормам ЄС.

За словами федерального міністра економіки та віцеканцлера Німеччини Роберта Хабека, ідея сертифікації російського "Північного потоку-2" є поганою. Він запевняв, що це матиме негативні наслідки для енергетичної незалежності Європи.

Гендиректор Оператора ГТС Сергій Макогон розповідав, що сертифікація російського "Північного потоку-2" залежить від багатьох факторів. Одним з головних серед них є геополітичний.

Нагадаємо, що "Визнання Росією «Л/ДНР» означатиме її вихід із Мінських угод", - МЗС. Депутати Держдуми Росії 15 лютого ухвалили звернення до президента РФ Володимира Путіна щодо визнання самопроголошених «Д/ЛНР».

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

 

 

 

Читайте також
Меркель зустрінеться з Путіним перед візитом в Україну Меркель зустрінеться з Путіним перед візитом в Україну
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель 20 серпня відвідає Росію, а 22 серпня - Україну. Зокрема, однією з головних тем переговорів з Путіним буде газопровід "Північний потік-2", будівництво якого вже активно завершується у Балтійському морі.
Зеленський хоче зустрітися з Путіним у Ватикані Зеленський хоче зустрітися з Путіним у Ватикані
Президент України заявив, що він має намір зустрітись із Володимиром Путіним у Ватикані. Адже це, на його думку, ідеальне місце для діалогу про мир.
Loading...
Load next