Зеленський звернувся до парламенту Естонії: головні тези (відео)

Зеленський звернувся до парламенту Естонії: головні тези (відео)

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, до країни-агресора примусово вивезли понад 500 тисяч українців.

Володимир Зеленський звернувся до парламенту Естонії по відеозв’язку та закликав країни Європи перестати спонсорувати війну та депортацію, що вчиняє Росія.

Як зауважив Зеленський, 500 000 людей – це якби росіяни вивезли всіх жителів Таллінна.

Ціле місто. Це – третина всіх ваших громадян, – сказав президент.

Він додав, що у депортованих українців забирають документи, мобільні телефони та особисті речі. Після цього їх намагаються відправити у найбільш віддалені райони Російської Федерації.

Більш того, за словами Володимира Зеленського, росіяни розлучають українських дітей з батьками та планують передати неповнолітніх українців на незаконне всиновлення у російські сім’ї.

ЄС має знайти інструменти впливу на Росію, аби зупинити депортацію українців і повернути всіх людей додому. Євросоюз має силу, щоб це забезпечити й повинен скористатися цією силою. Поки Росія не поверне примусово вивезених українців, тисячі вкрадених дітей, вона не повинна отримувати жодних грошей від європейських держав чи компаній. Євросоюз не має бути спонсором депортацій. Євросоюз не має права бути спонсором війни, – зазначив Зеленський. 

Глава держави наголосив, європейські лідери мають з більшою увагою ставитися до санкційної політики.


Санкції – це єдиний інструмент на сьогодні, щоб примусити Росію до миру. Закликаю при затвердженні нового дуже важливого санкційного пакету захищати необхідність повного блокування російських банків, внести нарешті нафту у санкційний пакет. Потрібно ембарго на рівні всього Європейського Союзу, – закликав Зеленський. 

За його словами, міжнародні організації поки що не в змозі зупинити російську агресію. 

Ні в кого не може бути впевненості, що НАТО захистить їх. Російські державні пропагандисти відкрито обговорюють можливість захоплення сусідніх країн... Мета — знищити українців. Чому Москва почувається безкарною? Влада Росії не вірить, що Європа здатна залучити Росію до миру. Розраховують, що Європа буде розколота і пріоритет торгівлі переважить, — сказав він.

Зеленський зазначив, що Естонія однією з перших надала Україні допомогу. Він висловив подяку за відмову від російських енергоносіїв, але зазначив, що всім необхідно зробити значно більше.

Не повинні повторюватися чорні сторінки історії. Колись українці та естонці були в Сибіру. Там і так достатньо наших могил. Потрібно повернути всіх депортованих людей додому. Євросоюз має можливість цього досягти...Прошу вашу країну приєднатися до розслідування злочинів РФ. Немає такого злочину, який не скоїли російські солдати. Та ми їх знайдемо. Але разом з вами ми зробимо це швидше. Сталінські злочини не були покарані, тому важливо покарати нове покоління, — сказав президент.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next