Нелегка зима перевірить підтримку України з боку Європи, — CNN

Нелегка зима перевірить підтримку України з боку Європи, — CNN
Труднощі через газову залежність Європи від рф, які стануть особливо відчутними взимку, можуть змінити риторику Заходу стосовно України.

Через шість місяців відтоді, як Росія вторглася в Україну, відповідь Заходу на війну залишається сильною та в основному єдиною – на подив багатьох. Проте нелегка зима, яка чекає Європу, може похитнути підтримку західних партнерів чи навпаки — лише утвердити її.

Про це йдеться у новій статті CNN, передає ПравдаТУТ News.

Попри роки розриву відносин за часів колишнього президента США Дональда Трампа та пандемії Covid-19, трансатлантичному альянсу вдалося об’єднатися та досягти домовленостей щодо фінансової підтримки та передачі зброї Україні, домовленостей щодо припинення використання російської енергетики, а також санкції, спрямовані на президента володимира путіна та коло наближених до нього політиків, бізнесменів тощо.

Однак, оскільки криза досягає свого півріччя, офіційні особи по всій Європі стурбовані тим, що консенсус може розвалитися, оскільки континент вступає в похмуру зиму зростання цін на продукти харчування, обмеження енергії для опалення будинків і реальну можливість рецесії, - зазначили у виданні.

Проте серед західних офіційних особи та дипломатів зростають побоювання стосовно складної зими, яка чекає на всіх. Зимова паливна криза — це те, про що європейські чиновники та дипломати думають щодня, оскільки на Росію припадає близько 55% загального імпорту газу в Європу у 2021 році.

Європейські країни також мають жагу до російської нафти, майже половина російського експорту нафти йде на континент. Згідно з повідомленнями, у 2021 році ЄС імпортував 2,2 мільйона барелів сирої нафти на день.

Для Європейського Союзу це буде дуже важко, але ми повинні спробувати дотримуватися нашої обіцянки відрізати Росію, коли мова йде про будь-які прибутки від газу та інших джерел, — сказав високопоставлений європейський дипломат, маючи на увазі угоду, укладену між Країни ЄС скоротять споживання російського газу на 15%.

Однак цю угоду критикували за добровільність, і чиновники побоюються, що коли настане тиск, деякі країни ЄС просто не будуть виконувати свою роль.

Є частина Західної Європи, яка захищена відстанню (від рф. - ред) і не може бути переконана, що залежність від російських енергоресурсів є катастрофічною вразливістю, і навіть зараз сподівається на повернення до нормальних стосунків з Росією, — каже каже Кейр Джайлз, старший консультант аналітичного центру Chatham House.

Офіційні особи також побоюються, що західна стратегія постачання зброї Україні стає короткостроковим вирішенням довгострокової проблеми: війни без чіткої кінцевої точки.

Можливо, тому Зеленський сказав, що хоче закінчити війну до Різдва, тому що реальна проблема полягатиме в тому, щоб змусити Захід дотримуватися своїх обіцянок у довгостроковій перспективі, — зазначив експерт.

Нагадаємо, ціна на газ у Європі досягла максимуму з березня.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Loading...
Load next