Європарламент закликав ЄС готувати початок переговорів про вступ України

Європарламент закликав ЄС готувати початок переговорів про вступ України

Європарламент у четвер ухвалив резолюцію, в якій закликає ЄС працювати над початком переговорів про членство України у блоці. Йдеться у повідомленні ЄП.

Текст був прийнятий 489 голосами "за", 36 "проти" при 49 "утрималися". У резолюції Європарламент детально виклав свої очікування від майбутнього саміту між політичними лідерами України та ЄС, що відбудеться 3 лютого в Києві.

Що стосується перспективи членства України в ЄС, то в тексті резолюції міститься вимога до ЄС "працювати над початком переговорів про вступ і підтримати дорожню карту, що окреслює наступні кроки, які дозволять Україні приєднатися до єдиного ринку ЄС". Підтверджуючи свою прихильність майбутньому членству України в ЄС після офіційного подання заявки 28 лютого 2022 року, депутати Європарламенту наголошують, що вступ є процесом, який ґрунтується на заслугах і передбачає дотримання відповідних процедур, а також виконання реформ і критеріїв вступу.

Євродепутати також закликають українську владу якнайшвидше запровадити суттєві реформи, щоб ефективно відповідати критеріям членства в ЄС.

Крім того, Європарламент закликає країни-члени ЄС збільшити і прискорити військову допомогу Києву, зокрема, надання зброї, а також необхідної політичної, економічної, інфраструктурної, фінансової та гуманітарної підтримки.

Резолюція також закликає лідерів на майбутньому саміті Україна-ЄС визначити пріоритети комплексного пакету відновлення для України. Цей пакет має бути зосереджений на допомозі, реконструкції та відновленні в коротко-, середньо- та довгостроковій перспективі.

Оцінюючи потреби України у відновленні, резолюція також повторює заклик Європарламенту до використання заморожених активів російського Центрального банку, а також активів російських олігархів для фінансування післявоєнної відбудови.

Окрім того, депутати Європарламенту закликають держави-члени якнайшвидше ухвалити десятий пакет санкцій проти Москви, а також постійно і проактивно пропонувати нові сектори та осіб для застосування санкцій.

Зокрема, ЄП пропонує накласти санкції на такі компанії, як "Лукойл" і "Росатом", які все ще присутні на ринку ЄС.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Глава Європарламенту закликав посилити санкції проти Росії Глава Європарламенту закликав посилити санкції проти Росії
Голова Європейського парламенту Девід Сассолі закликав посилити санкції проти Росії. У ЄС з Російською Федерацією зараз "дуже напружені" відносини.
Словаччина підписала декларацію про європейську перспективу України Словаччина підписала декларацію про європейську перспективу України
Під час зустрічі президента України Володимира Зеленського з президентом Словаччини Зузаною Чапутовою, було підписано декларацію про визнання європейської перспективи України, зі сторони Словаччини.
Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО
"Європейська народна партія" вимагає термінового зібрання в Європарламенті для обговорення ескалації російської агресії на кордоні з Україною.
Loading...
Load next