Здорове харчування дітей: українські школи з 1 січня переходять на нове меню

Здорове харчування дітей: українські школи з 1 січня переходять на нове меню
В межах реформи системи шкільного харчування запрацював портал про здорове харчування в школах “ЗнаЇмо”.

З 1 січня 2022 року всі заклади загальної середньої освіти мають перейти на оновлене шкільне меню, впровадження якого почалося з 1 вересня 2021 року. Така норма передбачена постановою Кабінету Міністрів від 24 березня 2021 р. № 305 для шкіл, які в 2021 році уклали договори на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування до 31 грудня 2021 року.

Установити, що до 1 січня 2022 р. в разі наявності укладених до 7 квітня 2021 р. договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р., можуть застосовуватись норми харчування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. №1591 “Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, — йдеться у постанові.

Нагадаємо, з 1 вересня 2021 року набули чинності норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені постановою Кабміну № 305 від 24 березня 2021 року.

Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Додамо, що зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

Раніше повідомлялось, що понад 80% шкільних меню затвердила Держпродспоживслужба у західних областях.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Харчування для школярів: яким буде нове шкільне меню для українських дітей (відео) Харчування для школярів: яким буде нове шкільне меню для українських дітей (відео)
Безпечно, корисно та головне смачно. В Україні серйозно взялися напрацьовувати нове шкільне меню. До цього планують залучити професійних шеф-кухарів, організувавши конкурс. Мета одна – створити гідне харчування для школярів та дошкільнят.
Перехід на нове меню у школах та садочках України триватиме до кінця року Перехід на нове меню у школах та садочках України триватиме до кінця року
МОЗ і МОН повідомили, що перехід на нові правила харчування у школах і садочках відбудеться поступово, до кінця цього року, а не з 1 вересня, як зазначалося раніше.
Степаненко отруївся сендвічами: футболіст збірної України пропустив матч з Казахстаном (відео) Степаненко отруївся сендвічами: футболіст збірної України пропустив матч з Казахстаном (відео)
Рахунок матчу між Україною та Казахстаном вже на другій хвилині зустрічі відкрив український гравець Роман Яремчук, однак матч закінчився нічиєю для обох команд із рахунком 2:2.
Loading...
Load next