78% українців вважають своєю рідною мовою українську — соцопитування

78% українців вважають своєю рідною мовою українську — соцопитування
Більш ніж половина українців підтримують мовний закон.

78% українців вважають своєю рідною мовою українську, і лише 18% – російську.

Про це свідчать дані із загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року в усіх регіонах України, за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

На Заході та в Центрі майже абсолютна більшість відзначає, що українська є їхньою рідною мовою. У Південному регіоні 56% назвали рідною українську і 41% — російську. На Сході 59% рідною вважають українську і 34% — російську. 

Фото: Фонд "Демократичні ініціативи" Ілька Кучеріва

Сприйняття рідної мови залежить і від типу поселення. Серед мешканців міст-мільйонників найбільше (55%) рідною вважають українську, 40% — російську. Серед мешканців менших міст та сіл українську називають рідною значно частіше. 

Фото: Фонд "Демократичні ініціативи" Ілька Кучеріва

55% українців підтримують норму «мовного закону» про обслуговування українською мовою при збереженні можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання.                                21% таку норму не підтримує і ще майже для 18% українців байдуже. 

Найбільше тих, хто підтримує обов’язкове обслуговування державною мовою у Західному та Центральному регіонах – 74% та 62% відповідно. 

Фото: Фонд "Демократичні ініціативи" Ілька Кучеріва

Є відмінності за політичними вподобаннями у ставленні до норми закону щодо обслуговування українською за можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання. Найбільше підтримують цю норму закону прихильники «ЄС» (74%), «Слуги народу» та «Батьківщини» (64% та 63% відповідно), очікувано значно менше її підтримують прихильники ОПЗЖ (29%). 

Фото: Фонд "Демократичні ініціативи" Ілька Кучеріва


Тетяна Єрко — pravdatutnews.com

 

Читайте також
В Україні ще більше котролюватимуть призначення житлових субсидій В Україні ще більше котролюватимуть призначення житлових субсидій
Міністерство соціальної політики запроваджує нововведення, які мають на меті ще сильніше посилити контроль за призначенням житлових субсидій для українців.
В Україні планують законодавчо зобов'язати повнолітніх дітей забезпечувати своїх батьків В Україні планують законодавчо зобов'язати повнолітніх дітей забезпечувати своїх батьків
Українців на рівні закону змусять доглядати за своїми батьками, навіть якщо вони того не хотітимуть. Тепер повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх непрацездатних батьків, адже в житті це вимога часто ігнорується.
Українська експедиція прибула в Антарктиду на станцію "Академік Вернадський" Українська експедиція прибула в Антарктиду на станцію "Академік Вернадський"
На станцію "Академік Вернадський" прибула 26-а антарктична експедиція. Зокрема у експедиції 12 учасників: семеро науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін.
Loading...
Load next