Як не збожеволіти під час війни: поради (відео)

Як не збожеволіти під час війни: поради (відео)
 Якщо охоплює паніка чи хвилювання, спеціалісти радять внормувати свій сон, виконувати дихальні вправи, виливати свої думки та почуття на папір тощо.

Спокій – це те, про що зараз мріють чи не всі українці. Та, на жаль, його немає. Допоки в Україні точиться запекла боротьба за свою свободу, все, що залишається, - це тримати себе в руках та вірити у перемогу. Попри те, що у Львові ситуація не критична, та хвилювання у мешканців все одно присутнє.

Звичайно хвилююся, але думаю, що ми здолаємо ворога. Буду розраховувати на те, що це буде швидше.

Ну звичайно що буде в подальшому, але наші переможуть полюбому.

Звичайно хвилюємось, які ж можуть бути інші питання. Звичайно хвилюємося. Ви знаєте, це страшно. Те що переживаємо ми, те що переживають наші діти це не може повторитися.

Почуття надзвичайно погані, наче паралельна реальність якась.

Мои все остались в харбкове. Можетє представить коково мне. Каждий день ето если дзвонков не приходит. Думаєш розбомбили, не розбомбили.

Не хвилююсь. Та впевнений в перемозі.

Спеціалісти ж рекомендують, якщо починається паніка, чи зашкалює хвилювання – можна спробувати його трішки вгамувати. І перше, що на це впливає – сон.

В моменти напруги сон діє як розслабляюча ванна. Він дає можливість нервовій системі заспокоїтися, оскільки вона в нас зараз перенапружена, то їй потрібно більше часу для заспокоєння. Якщо вам не виходить спати рівно вночі, тобто у вас є менша кількість часу для сну, то значить він має стати частішим. І ви розумієте, що це так само стосується ваших дітей так як і вас, -

Ліана Шимоняк,  дитяча психологиня 1-го ТМО Львова.

Якщо ж думки заважають спати, потрібно їх випустити з себе.

Берете простий шматок паперу, берете ручку і просто записуєте все, що у вас в голові виникає. От просто рука пише, можливо навіть без вашого усвідомлення.

Просто дозвольте їй писати, - Ліана Шимоняк, дитяча психологиня 1-го ТМО Львова.

Це ж стосується і малювання. Окрім того, заспокоїти себе можна з допомогою дихання.

Коли ми стривожені ми дихаємо часто і поверхнево. Задіяна верхня частина дихальна над діафрагмою. Наша мета зробити дихання глибшим, щоб воно опускалося аж до живота і діафрагми. Якщо вам наразі геть дуже страшно і ви не можете зробити глибокого вдиху, то зосередьтеся на тому щоб просто усвідомити своє дихання. Як я дихаю. Слідкуйте за ним. Входить, виходить, входить виходить. Коли ви зможете це робити, вас попустить настільки, що ви зможете робити це цілеспрямовано, - Ліана Шимоняк, дитяча психологиня 1-го ТМО Львова.

Для цього слід запам’ятати одну дуже просту вправу.

Глибокий вдих, аж до живота донизу. Коротка пауза. Ще довший видих. Таких 10 циклів, 10 вдохів, видихів. Коли ви відчули що ви ніби заспокоїлися більше, що ви в кращому стані ідете вкладати дитину. Те саме ви робите з дитиною. Ви питаєте в неї як був твій день, як ти почуваєшся. Тому що час перед сном, він є найпродуктивнішим для розмов, - Ліана Шимоняк, дитяча психологиня Першого ТМО Львова.

Залишатись наодинці зі своїми думками і лише читати тривожні новини теж не варіант. Себе потрібно і відволікати, будь-якою корисною справою.

Невизначеність і неможливість щось з цим зробити_ як з цим працювати?

Важливо в цей час мати якусь зайнятість для себе і бажано для своїх дітей звичайно фізично. Колими маємо зайняті руки, коли наше тіло працює воно переробляє гормон стресу який виробляється з тілом, не говорячи про те, що ми відволікаємо свої думки від навязливих процесів, котрі довкола нас відбуваються і атким чином також розвантажуємо свою нервову систему, - Ліана Шимоняк,  дитяча психологиня 1-го ТМО Львова.

Не забувайте, що від вашого спокою залежить і спокій ваших дітей. До слова, дихальні вправи будуть корисними для усіх. І якщо у вас є дітки, то спеціалісти рекомендують носити з собою гумові кульки. 

Ви берете кульку рукою. Вдих, видих, кульку відставили. Затиснули ніби щоб вона не спускалась. Знову вдих. І заохочуєте дитину видувати більше більше більше щоб вона якомога довше видувала. Потім коли ви надуєте з нею ту кульку її можна відпустити, вона буде собі літати по приміщенні, якась вже трохи невелика розрада, - Ліана Шимоняк, дитяча психологиня 1-го ТМО Львова.

Отож, заспокоюємось і віримо у перемогу і в наших захисників!

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Прийматиме допомогу з ЄС. На Закарпатті відкрився логістичний гуманітарний хаб Прийматиме допомогу з ЄС. На Закарпатті відкрився логістичний гуманітарний хаб
На базі заводу Єврокар на Закарпатті відкрився логістичний хаб, через який з ЄС до України доправлятимуть гуманітарні вантажі, у тому числі залізницею.
Ми будемо використовувати особняки російських олігархів для розміщення українських біженців, - Домінік Рааб Ми будемо використовувати особняки російських олігархів для розміщення українських біженців, - Домінік Рааб
Розкішні маєтки російських олігархів конфіскують без виплат компенсацій, а потім у них поселять біженців із України, які рятуються від війни.
Реалії "русского мира": як зараз виглядає Донецький аеропорт (відео) Реалії "русского мира": як зараз виглядає Донецький аеропорт (відео)
22 січня 2015 року "кіборги" відійшли з руїн нового терміналу Донецького аеропорту. Його оборона тривала з 26 травня 2014-го - понад 240 днів.
Loading...
Load next