Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури

Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури
Ініціювали висунення письменника у Польщі.

Комітет літературознавчих наук польської академії наук висунув Сергія Жадана на Нобелівську премію у галузі літератури.

Про це пише "ПравдаТУТ News" з посиланням на заяву комітету.

Жадан – один серед найвидатніших поетів України та блискучий прозаїк, його твори перекладені багатьма мовами та нагороджувані у світі, – ми переконані, що це письменник щабля Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно вслухається у них. Сьогодні поет у своєму Харкові. Він бореться.

Крім того, Польща висловила рішуче та одностайне засудження війни в Україну, зазначивши, що агресивні дії Кремля проти українського народу та української держави не мають виправдання. Відтак у міру сил надаватимуть тимчасову допомогу українцям – як у Польщі, так і в Україні.

Вільна Україна – це також наша справа, тому ми всі намагаємося допомагати українцям. Як науковці, ми повинні взяти на себе відповідальність за реальну допомогу академічній спільноті України. Це має людський та етичний вимір, а також геополітичний. Утримати Україну в орбіті європейської культури – це питання нашої безпеки у Польщі та Європі, адже затяжна війна в Україні чи окупація України – це далеко не найгірші з можливих сценаріїв.

Зокрема Комітет літературознавчих наук Польської академії наук сформував команду для визначення організаційних, правових та фінансових можливостей реалізації ідеї української університетської спільноти в еміграції, базою для якої слугувала б мережа польських університетів. 

Якщо Україна буде окупована або васалізована Росією, українська гуманітаристика опиниться у дуже складній ситуації. Наша допомога буде їй особливо потрібна. Вважаємо, що спільна ініціатива кількох польських університетів (зокрема тих, чиї ректори та проректори є літературознавцями) може сприяти створенню організаційної бази для проведення в еміграції наукової та дидактичної діяльності українських учених, особливо гуманітаріїв.

Відтак, у  зверненні зазначили, що в випадку російської окупації України, Польща повинна створити можливість тимчасових плацдармів вільних українських університетів при польських університетах. Для цього зокрема можуть надати аудиторії, місця в гуртожитках, мінімальне соцзабезпечення та в окремих випадках — певна кількість робочих місць.

Висловлюємо щиру вдячність польській спільноті, яка всіляко у такий непростий час підтримує Україну. Разом переможемо!

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
"Намордниками хочуть задавити": у Харкові жінка влаштувала скандал на борту літака через маску (відео) "Намордниками хочуть задавити": у Харкові жінка влаштувала скандал на борту літака через маску (відео)
Через відмову харків'янки дотримуватися карантинних правил довелось затримати на 30 хвилин рейс, яким повинні були летіти більш ніж 100 пасажирів.
В Україні запрацюють нові камери автофіксації порушень ПДР В Україні запрацюють нові камери автофіксації порушень ПДР
За рік функціонування системи кількість зафіксованих подій з ознаками правопорушення знизилася майже в 10 разів.
Черговий мовний скандал у Харкові: продавчиня відмовилася обслуговувати державною (відео) Черговий мовний скандал у Харкові: продавчиня відмовилася обслуговувати державною (відео)
Цього разу мовний скандал відбувся в одному з кіосків у Харкові. Місцева жителька, яку відмовилися обслуговувати державною, готує офіційну скаргу.
Loading...
Load next