18 травня вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму. Цього дня в Україні та світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року з півострова було відправлено перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано близько 200 тисяч людей.

Згідно з ухвалою Верховної Ради України, день 18 травня оголошений Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров опублікував рекомендації щодо проведення меморіальних заходів в анексованому Росією Криму.

В умовах тимчасової окупації РФ Криму всі меморіальні заходи, що проводяться кримськотатарською громадськістю в пам'ять про жертви геноциду кримськотатарського народу, проводяться виключно під кримськотатарськими національними прапорами, обрамленими чорною жалобною стрічкою.

Участь у заходах представників російської окупаційної влади та місцевих коллаборантів, а також використання російської окупаційної символіки не дозволяється. Оскільки не виключаються навмисно надмірні вимоги до учасників заходів «дотримуватися епідеміологічного режиму у зв'язку з COVID-19», якого у Криму давно вже ніхто не дотримується, рекомендується покладання квітів проводити невеликими групами у складі 3-5 осіб із застосуванням індивідуальних заходів захисту, – написав Чубаров у Facebook.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наголосив, що в Україні примусова депортація кримськотатарського народу справедливо визнана геноцидом. Про це він зазначив у Telegram

Єрмак нагадав, що 18 травня 1944-го року розпочалася примусова депортація кримських татар з їхньої батьківщини, території Криму.

Вони прийшли зранку… Сталінський режим грузив людей у вантажні вагони та відправляв на Схід імперії, часто розділяючи сім‘ї. Гинули діти та літні люди. Згідно з офіційними даними, радянським союзом було депортовано майже 200 тисяч людей. В Україні примусову депортацію кримськотатарського народу справедливо визнали геноцидом. Це наш спільний біль, наша спільна історія і сьогодні протистояння росії, яка здійснює геноцид українського народу - це наша спільна війна, - наголосив керівник ОП.

 Він також зауважив, що історія повторюється: росія примусово вивозить українців, викрадає дітей з тимчасово окупованих територій.

Але ми разом переможемо ворога, бо диктаторський режим завжди програє тим, хто народжений бути вільним. Вічна пам'ять усім жертвам геноциду кримськотатарського народу. Вічна слава борцям за свободу, - підкреслив Єрмак.

Пам'ятаймо історію!

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
"Репресивна машина не зникла": затримання кримських татар в окупованому півострові (відео) "Репресивна машина не зникла": затримання кримських татар в окупованому півострові (відео)
Окупаційна влада у Криму продовжує геноцид кримськотатарського народу, що триває протягом останніх 7 років у тимчасово окупованому півострові. Уряд РФ вкотре здійснив низку репресій проти представників кримськотатарського народу. Голова Культурного центру кримських татар у Львові Ернест Абкелямов прокоментував журналістам ПравдаТУТ News незаконні дії окупаційної влади у Криму.
"Крим треба відвойовувати разом": історія кримської татарки, яка покинула окупований півострів "Крим треба відвойовувати разом": історія кримської татарки, яка покинула окупований півострів
Історія про сильну внутрішню боротьбу кримської татарки, яка покинула півострів після анексії Росією її домівки. Зараз жінка хвилюється за майбутнє своєї донечки й прагне, аби її дитина почувала себе вільною та не втрачала своєї ідентичності. Та найбільше її турбує питання: чому ж саме кримські татари проходять такі важкі випробування.
Окупанти в Криму заарештували на два місяці Нарімана Джеляла (відео) Окупанти в Криму заарештували на два місяці Нарімана Джеляла (відео)
В окупованому Криму на 60 діб заарештували братів Азіза і Асана Ахтемова, затриманих в ході обшуків 3-4 вересня. Також російські силовики затримали заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеллялова й відправили його у СІЗО на 60 діб.
Loading...
Load next