Міноборони спростувало топ-5 фейків про "Резерв+"

Міноборони спростувало топ-5 фейків про "Резерв+"

Після початку роботи застосунку "Резерв+" частина українців боїться скористатися ним для оновлення даних і робить це офлайн. Причиною такого страху є фейки.

Про це повідомляє заступник міністра оборони України Катерину Черногоренко.

За її словами, Міноборони зібрало топ-5 "страхів" для українських чоловіків, які стосуються застосунку "Резерв+".

  • Військово-обліковий документ у "Резерв+" не має цінності

Черногоренко наголосила, що "Резерв+" і, наприклад, ЦНАПи генерують однакові військово-облікові документи, які прирівнюються до військового квитка та тимчасового посвідчення. З таким документом навіть можна перетинати кордон.

  • Статус "у розшуку" через оновлення даних

За словами заступника міністра, статус "у розшуку" з'являється не через оновлення даних. Його надають у разі, якщо, наприклад, людині вручили повістку, а вона по ній не прийшла до ТЦК.

За допомогою застосунку можна дізнатися про потенційну проблему онлайн, а не під час затримання через розшук відповідними органами.

  • Можливість крадіжки даних у "Резерв+"

Черногоренко підкреслила, що додаток пройшов усі необхідні перевірки безпеки. Також "Резерв+" лише відображає інформацію з реєстру "Оберіг" та не зберігає її на власних серверах. Така інформація потрапляє в "Оберіг" і при оновленні даних у ЦНАПах. Доступ до бази даних "Оберіг" мають лише уповноважені органи.

  • Електронні повістки

Як розповіла чиновниця, повісток у "Резерв+" не буде, оскільки це не передбачено законом.

Тобто вона не прописана в офіційних документах. Тому її і не може бути в "Резерв+", - заявила вона.

  • "Резерв+" відстежує геолокацію

Черногоренко наголосила, що чутки про відстеження геолокації є конспірологічною теорією.

Насправді, в будь-якому смартфоні можна перевірити, які програми мають доступ до геоданих або їх запитують. Ви особисто можете перевірити, що "Резерв+" не має жодної потреби в геолокації, - додала заступник міністра.

Варто зауважити, що одна з головних функцій застосунку "Резерв+" - оновлення військово-облікових даних онлайн. Його запустили після того, як українських чоловіків віком від 18 до 60 років зобов'язали поновити дані до 16 липня.

Нагадаємо, Київрада планує збільшити компенсації за генератори для житлових будинків

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next